Un veteran în Afganistan a salvat un bătrân pe stradă

Un veteran în Afganistan a salvat un bătrân pe stradă
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Obișnuit cu ororile războiului, un militar gălățean nu s-a dat înapoi de la a face un gest pe care noi toți ar trebui să îl facem atunci când un semen al nostru are nevoie disperată de ajutor. Caporalul Alexandru Smărăndeanu este încadrat la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei" din Galați, are la activ două misiuni în teatrul de operațiuni din Afganistan, iar într-una din zilele trecute a fost îngerul salvator pentru un bătrânel care, într-o împrejurare nefericită, a suferit un accident în urma căruia ar fi putut să își piardă viața. Militarul nu a trecut indiferent pe lângă omul aflat în pericol și a făcut tot ce i-a dictat conștiința de om și de soldat aflat în slujba semenilor. Era seară și trebuia să ajungă la serviciu, unde urma să intre în tura de noapte, dar asta nu l-a împiedicat să ajute cu mai mult decât un telefon la 112 în momentul în care l-a observat pe bătrân sângerând, în agonie. "Omul era căzut, lovit puternic în partea stângă a capului, cu hemoragie puternică. Din ce am aflat de la el, avea în jur de 80 de ani. Am trecut imediat la acordarea măsurilor de prim ajutor, aplicând o compresă și un bandaj în jurul capului, oprind astfel hemoragia până la sosirea ambulanței. Cu mâna dreaptă încercam să îl bandajez și să opresc hemoragia, iar cu stânga eram pe telefon în legătură cu cei de la 112. Am fost ajutat de către un coleg să îl ridic și de o tânără care s-a oprit și întâmplător avea un bandaj la ea. Cred că oamenii nu mai știu ce e normal, e normal să ajuți. Nu cred că am făcut ceva ieșit din comun, e normal să ajuți și mă bucur enorm că am avut cunoștințele necesare să îl țin stabil până la sosirea ambulanței. Sper ca bătrânelul să se întoarcă sănătos, acasă, în sânul familiei", a spus caporalul Smărăndeanu, eroul acestui aparent mic și banal episod, dar vital pentru omul salvat.

Citit 2861 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2020 20:29

4 comentarii

 • postat de Luiza
  Luni, 12 Octombrie 2020 09:54
  5.13.170.***
  Acestea ar trebui să fie lucrurile ce ar trebui să intereseze pe gălățeni, pe români, dar nouă, unora ne place însă, din păcate, mai mult golănia și ura și ne complacem în asta la nesfârșit ca apoi să ne plângem cât de mult a decăzut societatea românească și cât de rău o ducem.

  Omenia,de asta ducem lipsă.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Joi, 08 Octombrie 2020 15:28
  89.136.0.***
  ”Cred că oamenii nu mai știu ce e normal, e normal să ajuți.”! Cam asta este! Daca se cauta camerele de filmat din zona, cel mai probabil vor fi vazute zeci de persoane si auto, inclusiv institutionale, care trec fara o reactie! Poatenu, dar eu cred ca da! Iar problema celor care merg in misiuni internationale, este ca reprezentarea tarii este foarte bine rasplatita finaciar prin contract si asigurari! Deci nu amestecati taratele. Omul si-a fact datoria de om, fata de altii care nu sunt oameni, ci hiene (cu chip de om)! Ba chiar cautau in buzunarele lui si-l deposedau de valori! Oricum respect pentru militar si cei care au intervenit!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Roman
  Joi, 08 Octombrie 2020 06:09
  5.102.3.***
  Băiatul ăsta merită pensie specială. El a reprezentat România în teatre de război și a garantat prin prezența lui să fim în NATO ceea ce oferă siguranță țării noastre în fața amenințării ruse. Nimeni nu ar vrea să fie în pielea familiei lui care a stat atâta timp cu griji dacă se mai întoarce acasă viu sau nu.
  6
  21
  Raportează
 • postat de Bravo lui!
  Joi, 08 Octombrie 2020 00:21
  82.137.13.***
  Bravo lui, bravo caporalului! Mai sunt încă oameni buni, avem speranțe pentru viitor!
  3
  48
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.