Şcoala rămasă fără centrală, în prag de iarnă. Doi ani de lucrări pe sponci (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Şcoala rămasă fără centrală, în prag de iarnă. Doi ani de lucrări pe sponci (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Şcoala din Rediu a intrat acum doi ani într-un proiect de reabilitare derulat cu fonduri din Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Firma care a câştigat licitaţia ar fi trebuit să termine lucrările în septembrie 2019. Acestea nu sunt gata însă nici acum, iar societatea care le făcea a intrat în insolvenţă.

Nu este un secret că banii alocaţi prin programele guvernamentale ajung să fie tocaţi de firme care câştigă licitaţiile, apoi îşi bat joc de ei. Un astfel de exemplu îl constituie lucrările de reabilitare derulate la Şcoala din Rediu. După doi ani în care s-a lucrat pe sponci, s-a ajuns în situaţia în care elevii nu vor avea nici anul acesta centrală în corpul nou.

Despre situaţia neplăcută ne-a povestit directoarea instituţiei, Loredana Munteanu: "S-a lucrat cu pauze şi cu echipe de muncitori schimbate. Firma Ideal Windows a subcontractat lucrările. Veneau o serie de muncitori, făceau ceva, plecau. Se opreau lucrările, veneau alţii. Care începeau să repare ce au făcut prost cei dinaintea lor. Şi tot aşa. Lucrarea e aproape gata, dar de anul trecut din noiembrie nu s-a mai făcut nimic, până acum în august. După care iar s-au sistat lucrările. Am înţeles că firma Ideal Windows a intrat în insolvenţă. Au fost doi ani de coşmar. În 2019, am învăţat printre constructori, în zgomot de bormaşină. Ne-am trezit cu apa şi curentul tăiate. Iar toată nebunia nu s-a terminat. Acum, în prag de iarnă, nu avem centrală pentru acest corp de clădire. Noul primar ne-a promis că se va rezolva, dar să vedem. Dacă nu, vom fi nevoiţi să învăţăm iar în două schimburi, acum când era indicat mai mult ca oricând să fie doar unul singur", povesteşte directoarea Loredana Munteanu.

Firma Ideal Windows a primit pentru lucrări 1,5 milioane de lei, din cele 1,8 milioane de lei, cât a fost alocat pentru proiect.

O şcoală cu ghinion la reabilitare

Directoarea spune că la modul cum au fost făcute lucrările nu există nicio garanţie că nu vor avea iar probleme, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut: "Când s-a făcut reabilitarea corpului nou, am avut numai probleme. A plouat înainte de a se pune acoperişul. Apa s-a infiltrat puternic şi am avut numai necazuri. Întâi a început să cadă tencuiala de pe tavan, atunci, în 2015. S-a întâmplat asta în vreo trei clase, noroc că nu au fost copii în clasă. Doar o singură doamnă profesoară a fost rănită. Apoi ne-am trezit cu toată gresia umflată, de nu mai puteam deschide uşile. Am fost nevoiţi s-o scoatem şi să punem alta. Cine ştie ce vom mai păţi şi aici", spune directoarea.

Aceasta susţine că, timp de doi ani, constructorii de la Ideal Windows au lăsat centrala care ar fi trebuit montată la corpul care se reabilitează în ploaie şi vânt, de a ajuns să se deterioreze. Noroc că se pot aduce remedieri. Problema a fost că proiectantul, o firmă din Iaşi, a făcut proiectul "din birou" şi nu a prevăzut o încăpere pentru centrală.

În august, a fost angajată o altă firmă pentru terminarea reabilitării. Însă, ghinion, nici aceasta nu a mai venit să facă nimic, pentru că nu au fost plătite lucrările pe care le-a făcut. Fostul primar, Fănel Mihai, susţine că nu la el este vina, ci la dirigintele de şantier, care nu a primit toate documentele pe care le-a solicitat de la noul constructor.

"Noul primar a venit, a luat legătura cu un proiectant, ne-a promis că vom avea centrala în final. Vom vedea. Dacă nu, vom învăţa iar în două schimburi, în celălalt corp de clădire unde avem centrală, care însă nu poate încălzi şi corpul reabilitat. Iar noi, profesorii, contabilii, secretara vom fi nevoiţi să stăm îngrămădiţi în aceeaşi cămăruţă, pentru că nu avem unde să mergem", mai spune directoarea.

Ce ştim despre firma intrată în insolvenţă

Ideal Windows şi-a început activitatea în 2014, cu o cifră de afaceri de peste 47.000 de lei şi zero angajaţi, obiectul de activitate fiind atunci "comerțul cu ridicata nespecializat". În 2017, odată cu venirea PSD la putere, Ideal Windows SRL realizează cu doar opt salariaţi o cifră de afaceri de 8,6 milioane de lei şi un profit net de 475.530 de lei. Între timp şi-a schimbat domeniul de activitate principal, în construcţii. În 2018, cifra de afaceri se menţine în jurul a opt milioane de lei, iar profitul net se diminuează la 26.508 lei, cu 15 salariaţi. Printre lucrările pe care le-a obţinut se numără câteva derulate prin Consiliul Judeţean Neamţ, printre care şi reabilitarea Mănăstirii Văratec, cu 6,2 milioane de lei. A câştigat şi contracte derulate prin CJ Galaţi, printre care sera exotică de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, şi s-a numărat iniţial şi printre câştigătorii executării centurii Galaţiului, proiect de 113 milioane de lei, alături de o firmă din Neamţ, al cărei patron este rudă cu preşedintele Consiliului Judeţului Neamţ, Ionel Arsene (PSD). Ulterior, intrând în insolvenţă, Ideal Windows nu se mai află printre constructorii acestor lucrări.

Citit 3978 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Octombrie 2020 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.