Patronul Liberty Galaţi vrea să preia oţelăriile ThyssenKrupp! Piaţa europeană a oţelului, în fierbere

Patronul Liberty Galaţi vrea să preia oţelăriile ThyssenKrupp! Piaţa europeană a oţelului, în fierbere
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Patronul combinatului siderurgic Liberty Galaţi, Sanjeev Gupta, are în plan o nouă tranzacţie cu implicaţii majore pe piaţa europeană a oţelului. Liberty Steel a depus o ofertă pentru achiziţionarea diviziei europene de oţel a ThyssenKrupp. Grupul german vrea să renunţe la businessurile cu oţel, afectate, după 2007, de declinul unor sectoare consumatoare de oţel, la care s-au mai adăugat şi efectele pandemiei. În acest an, potrivit grupului german, pierderile din afacerile cu oţel ar putea fi de aproape un miliard de euro.

Grupul GFG Alliance, controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta, din care face parte Liberty Steel, s-a făcut remarcat în ultimii ani prin achiziţia unor importante companii siderurgice europene şi nu numai. Ultima „lovitură” a constat în achiziţionarea, în 2019, a „pachetului de separare” înaintat de Grupul ArcelorMittal, condiţie pentru ca acesta din urmă să primească din partea Comisiei Europene acordul pentru achiziţionarea combinatului Ilva, de la Taranto, Italia. Tranzacţia, în valoare de 750 milioane de euro, a adus în portofoliul Liberty Steel nu doar combinatul siderurgic de la Galaţi, ci şi unităţile de la Ostrava (Cehia), Skopje (Macedonia), Piombino (Italia), Dudelange (Luxenburg), precum şi o serie de linii de producţie din Flemalle şi Liege (Belgia).

Chiar dacă Liberty Steel nu a făcut publică valoarea ofertei făcute pentru divizia de oţel a ThyssenKrupp, cert este că o astfel de tranzacţie ar face din Grupul GFG Alliance unul dintre jucătorii majori de pe piaţa mondială a oţelului.

„Atât experienţa în domeniul transformărilor, cât şi abordarea antreprenorială ar face din fuziunea dintre Liberty Steel şi ThyssenKrupp Steel Europe un grup puternic şi bine poziţionat pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă industria siderurgică europeană şi va accelera transformarea prevăzută în strategia Greensteel. Liberty Steel îşi exprimă convingerea că o fuziune cu ThyssenKrupp Steel Europe poate fi răspunsul corect dintr-o perspectivă economică, socială și de mediu. Din perspectivă economică, există potențial pentru un concept industrial convingător, dat fiind că afacerile sunt complementare în ceea ce privește activele, liniile de produse, clienții și acoperirea geografică. Dintr-o perspectivă socială, Liberty Steel reprezintă un angajament pe termen lung faţă de industrie şi locurile de muncă (…), dintr-o perspectivă de mediu, Liberty Steel este lider în promovarea industriei durabile, ce şi-a asumat obiectivul de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030”, se arată într-un comunicat de presă al Liberty Steel.

Până în prezent, GFG Alliance a reuşit să redreseze activitatea unor importante companii siderurgice europene, atât prin modernizările fluxurilor de producţie, cât şi prin integrarea acestora în lanţuri de producţie care merg de la furnizarea materiilor prime până la generarea şi comercializarea de produse finite, pentru sectoare precum automotive, construcţii, energie etc.

Oferta făcută de Liberty Steel pentru preluarea ThyssenKrupp Europe nu are un caracter obligatoriu, dar a stârnit deja reacţii. Bursele au reacţionat pozitiv, acţiunile grupului german înregistrând o creştere cu 12 la sută pe bursa de la Frankfurt, semnal încurajator pentru o eventuală fuziune a celor doi mari producători de oţel din Europa.

Pe de altă parte, sindicatele germane sunt mai puţin entuziasmate. Acestea încearcă să-şi apere locurile de muncă şi ar prefera ca statul german să preia o parte din diviziile afectate ale ThyssenKrupp. „Analizăm acum, cu atenție, această ofertă. În același timp, vom continua discuțiile cu alți potențiali parteneri, ca și înainte. Scopul nostru este de a face afacerea siderurgică durabilă pentru viitor. Ceea ce contează pentru noi este găsirea celei mai bune soluții”, a comunicat ThyssenKrupp, nefiind exclusă nici o soluţie hibridă - statul, în parteneriat cu o companie privată.

Vânzarea diviziei de oțel a ThyssenKrupp ar fi un pas istoric, având în vedere că întreaga activitate a grupului german a fost dezvoltată în jurul producției de oțel.

Citit 6512 ori Ultima modificare Vineri, 23 Octombrie 2020 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.