Menținerea piețelor deschise, pasată de la o instituție la alta. Cine își asumă răspunderea?

Menținerea piețelor deschise, pasată de la o instituție la alta. Cine își asumă răspunderea?
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În vreme ce în mai multe orașe din țară, inclusiv la Tecuci, administrațiile locale au găsit soluții pentru ca piețele agroalimentare să poată funcționa și în următoarele 30 de zile, cu respectarea măsurilor sanitare, la Galați acest lucru este încă la stadiul de propunere. Primăria și Administrația Piețelor Agroalimentare SA au întocmit un set de propuneri și așteaptă aprobarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), dar Prefectura spune că nu este treaba CJSU și că Primăria și Piețele trebuie să-și asume răspunderea pentru măsurile pe care le vor lua. Între timp, peste 20 de comercianți gălățeni au protestat, luni dimineață, în fața Prefecturii.

Reprezentanții Primăriei și cei ai Administrației Piețelor Agroalimentare au pregătit un set de măsuri pentru reorganizarea activității în piețele municipiului Galați, pe perioada carantinei parțiale. În unele cazuri, se dorește să fie păstrate deschise spațiile care au ventilație și funcționează ca supermarketurile, în alte cazuri s-a propus închiderea unor spații și mutarea comercianților la exterior. Există, de asemenea, spații care au geamuri la exterior, iar clienții pot astfel să cumpere din stradă.

În Piața Centrală au fost aduse deja 10 căsuțe din lemn, în care să se mute comercianții din Hala de brânză, lactate și preparate. Hala de carne, care are șase standuri, se propune să rămână deschisă, deoarece "nu face parte din hala agroalimentară", iar cei din Hala de legume-fructe (197 de tarabe) să fie mutați pe platoul deschis. Pentru Hala industrială, se propune ca parterul cu cele 210 standuri să rămână deschis ("având în vedere că există ventilație naturală și artificială și se poate asimila cu magazinele de tip supermarket"), iar subsolul, cu 188 de tarabe, să fie închis. Se propune, de asemenea, ca Hala agroalimentară veche (108 standuri) să rămână deschisă (similar supermarketurilor), la fel și magazinele amplasate de jur-împrejurul halei, care pot avea acces din exterior.

Pentru Piața Micro 39, se propune păstrarea deschisă a Halei industriale și a celei agroalimentare și magazinelor din jurul ei (care au acces din exterior), pentru că au ventilație naturală și artificială. Hala de legume-fructe ar urma să fie mutată într-o piață volantă, vitrinele din Hala de brânză să fie relocate pe platoul pieței, iar standurile de carne să fie modificate pentru a se putea cumpăra la fereastră.

În Piața Țiglina I, se propune închiderea halei de legume-fructe și relocarea tarabelor în spațiile disponibile, relocarea celor două vitrine din Hala de brânză și menținerea deschisă a Halei industriale.

În Micro 19, hala de legume-fructe s-a propus să rămână deschisă, deoarece are doar acoperiș cu trape de aerisire, precum și un perete de sticlă, iar în Micro 20, cele două tarabe din hală să fie relocate pe platoul pieței.

În Micro 17, vitrinele din Hala de brânzeturi ar urma să fie relocate pe platou. Relocarea pe platoul descoperit se propune și pentru Piața Micro 14, iar cele 10 tarabe din Micro 16 ar urma să fie mutate în alte piețe. Se mai propune ca Piața din Calea Basarabiei, cu platou deschis, să funcționeze numai până la ora 22,00.

Cum spuneam, acestea sunt cele mai importante propuneri ale Primăriei Galați și Administrației Piețelor Agroalimentare, care așteaptă aprobarea de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a fi puse în practică. Numai că, surpriză, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galați, Teodora Diaconița, a declarat pentru "Viața liberă": "Măsura cu privire la închiderea și reorganizarea piețelor este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 935 din 5 noiembrie 2020. Prevederile legale trebuie duse la îndeplinire de administrația piețelor și de autoritățile publice locale, nu de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați".

Așadar, a rămas ca-n tren!

Luni dimineață, mai mulți comercianți au protestat pașnic în fața Prefecturii față de închiderea piețelor, dar au fost direcționați de prefect către Primărie și Administrația Piețelor, care trebuie să găsească o soluție.

Ceea ce deocamdată nu s-a putut la Galați, iată că la Tecuci a fost posibil. "Nicio piață din Tecuci nu se va închide", a afirmat primarul Lucian Costin. S-a dispus rabatarea pereților pentru a crește volumul de aer proaspăt, s-a limitat accesul pentru evitarea aglomerației, s-au creat fluxuri de acces pentru evitarea contactelor între cumpărători, s-au pus la intrări recipienți cu dezinfectanți și s-a suplimentat paza piețelor pe timp de noapte.

Citit 3520 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2020 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.