Cât i-a costat campania electorală pe candidaţii gălăţeni. Bani cheltuiţi pentru alegerile locale

Cât i-a costat campania electorală pe candidaţii gălăţeni. Bani cheltuiţi pentru alegerile locale
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Nu mai puţin de 440.000 de lei reprezintă - conform datelor centralizate şi publicate de Expert Forum - contribuțiile în campania electorală ale fiecăruia dintre candidaţii la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi Costel Fotea (PSD) şi George Stângă (PNL). Diferenţa dintre cei doi nu costă doar în faptul că primul a câştigat funcţia, ci şi în sursa acestor bani. Fotea a folosit doar venituri proprii, în vreme ce Stângă s-a bazat mai mult pe împrumuturi. În topul celor mai generoase contribuţii se mai regăsesc: Nicolae Marin (Pro România), Cristian Dima (ALDE), Ionuţ Pucheanu (PSD) şi Marius Stan (Pro România).

„Competitorii au contribuit cu sume semnificative la campania electorală, deși 2020 se anunța a fi un an dificil din punct de vedere economic, iar limitările legate de desfășurarea campaniei electorală prin evenimente sau acțiuni stradale ar fi trebuit să conducă și la limitarea sumelor cheltuite de partidele politice în campanie. Mai mult, aceste sume nu conțin partea de precampanie, care a fost de departe mult mai vizibilă decât campania electorală”. Aceasta este una dintre concluziile Raportului final de monitorizare a finanțării campaniei electorale la alegerile locale, publicat de Expert Forum.

Monitorizarea s-a bazat pe datele privind contribuțiile la campania electorală publicate şi actualizate de Autoritatea Electorală Permanentă. Cu precizarea că datele pot fi consultate pe platforma dezvoltată de Expert Forum privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale, vă prezentăm cine sunt cei mai generoşi candidaţi gălăţeni la alegerile locale din 2020.

Podiumul

Social-democratul Costel Fotea şi liberalul George Stângă împart prima treaptă a podiumului la capitolul celor mai generoase contribuţii la campania electorală. Conform datelor oficiale, Fotea a contribuit, în total, cu 440.000 de lei, venituri proprii. Şi George Stângă a însumat tot 440.000 de lei, dar 40.000 de lei au fost venituri proprii, iar 400.000 de lei - împrumut.

Pentru a nu vă grăbi cu concluziile, aflaţi că plafonul maxim al contribuțiilor permis de lege pentru un candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean a fost de 446.000 de lei. Iar acest plafon a fost atins, conform Radio Europa Liberă România, de candidaţi ca Felix Stroe (PSD) - CJ Constanța, Ionel Arsene (PSD) - CJ Neamț sau Mihai Lupu (PNL) - CJ Constanța.

Revenind pe meleagurile noastre, următorul în topul celor mai generoase contribuţii este Nicolae Marin - 320.000 de lei, din venituri proprii, din postura de candidat Pro România la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi.

Peste 100.000 de lei

Conform datelor oficiale, Cristian Dima a contribuit cu bani atât din postura de candidat ALDE la Primăria municipiului Galaţi, cât şi din poziţia de candidat la Consiliul Judeţean Galaţi. Astfel a "investit" 74.000 de lei, venituri proprii pentru candidatura la Primărie, respectiv 48.000 de lei, venituri proprii, pentru candidatura la Consiliul Judeţean. Total - 122.000 de lei.

Contribuţia candidatului la Primăria Galaţi Ionuţ Pucheanu (PSD) a fost de 111.500 de lei, venituri proprii.

Zeci de mii de lei

Bogdan Rodeanu, candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria municipiului Galaţi, figurează, în platforma Expert Forum, cu o contribuţie totală de 80.000 de lei, venituri proprii.

Eşecul în alegeri l-a costat destul de scump pe Marius Stan, candidatul Pro România la Primăria Galaţi: 71.500 de lei, venituri proprii!

Deşi a candidat doar la Consiliul Local, social-democratul Cristian Sorin Enache a contribuit la campania electorală cu 66.900 de lei, venituri proprii.

Următorul în clasamentul contribuţiilor este un alt candidat la Consiliul Local din partea ALDE - Marius-Sorin Dimachi - 65.000 de lei, venituri proprii.

Nu mai puţin de 54.600 de lei, venituri proprii, au reprezentat contribuţia totală a lui Eugen Durbacă în campania electorală: 19.600 de lei din poziţia de candidat PPU (social-liberal) la Consiliul Judeţean, iar restul din postura de candidat la Consiliul Local Galaţi.

Candidat la Consiliul Judeţean din partea PNL, Sorin Creţu a contribuit la campanie cu 50.000 de lei.

În platforma Expert Forum, Cătălin Cristache, candidat PMP la Primăria Galaţi, apare cu o contribuţie totală de 45.000 de lei, venituri proprii.

Mărunţiş

Aşa ar putea fi catalogate, la modul ironic, contribuţiile declarate de unii candidaţi cu nume de rezonanţă la Primăria Galaţi, precum Picu Apostol Roman (PPU s-l) - 15.000 de lei, Ştefan Baltă (PER) - 3.400 de lei sau Andrei Velea (PACT) - 2.000 de lei.

Cine primeşte banii înapoi

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat pe site-ul www.finantarepartide.ro, secțiunea ACASĂ, lista competitorilor electorali care au obținut, individual sau într-o alianță electorală, cel puțin 3 la sută din totalul voturilor valabil exprimate la alegerea autorităților administrației publice locale din anul 2020 și au dreptul de a obține rambursarea cheltuielilor electorale efectuate la nivel local și central, după caz.

Cine nu a trecut pragul de 3 la sută va fluiera a pagubă! Eugen Durbacă, Marin Nicolae şi Marius Stan se află în această situaţie.

Citit 4283 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2020 08:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.