Câți bani pierde fiecare gălățean din cauza aerului poluat. Probleme de sănătate și o speranță mai mică de viață

Câți bani pierde fiecare gălățean din cauza aerului poluat. Probleme de sănătate și o speranță mai mică de viață
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Țara noastră înregistrează cel mai mare cost mediu al poluării pentru sănătate din Europa, cu 30 la sută peste media continentală, arată un studiu amplu publicat de Alianța Europeană de Sănătate Publică. Cercetarea a luat în calcul mai multe orașe din România, printre care și Galațiul. Bucureștiul este pe primul loc în Europa la costurile cu sănătatea cauzate de poluarea aerului.

Fiecare locuitor al municipiului Galați pierde, în fiecare an, în medie, 615 euro din cauza poluării, potrivit studiului "Impactul poluării aerului asupra costurilor pentru sănătate". Anual, Galațiul înregistrează pierderi în costuri sociale de peste 186 milioane de euro, pierderi cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătății locuitorilor. Prin costuri sociale, autorii studiului înțeleg cheltuielile directe cu îngrijirea sănătății, dar și pe cele indirecte, cauzate de scăderea speranței de viață ca urmare a inhalării particulelor de poluare din aer.

Totuși, comparativ cu alte orașe din România, Galațiul stă ceva mai bine la acest capitol. În București, spre exemplu, fiecare locuitor pierde anual, în medie, 3.004 euro din cauza poluării, iar costurile sociale ale aerului viciat din capitală se redică, în total, la 6,35 miliarde de euro pe an, estimează studiul citat. Astfel, Bucureștiul este pe primul lor în Europa la costurile cu sănătatea cauzate de poluarea aerului.

După capitală, cele mai afectate orașe din România sunt Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca și Iași. Galațiul ocupă locul 10 între cele 21 de orașe românești analizate. În fața noastră se mai află Ploieștiul, Craiova, Oradea și Aradul.

De ce respirăm aer otrăvit

Poluarea aerului provine în special din activitățile de transport, din încălzirea gospodăriilor, din industrie și din activitățile agricole. Cercetătorii care au realizat studiul spun că reducerea poluării aerului ar trebui să devină o prioritate publică în orașele Europei. O altă recomandare este aceea de construire a unei rețele de monitorizare a calității aerului, în prezent existând prea puține astfel de stații de monitorizare.

Concluziile studiului sunt relevante și în contextul pandemiei de COVID-19, cercetările arătând că o calitate inferioară a aerului poate crește mortalitatea în cazurile de COVID-19. Coincidență sau nu, România ocupă primul loc în Europa și în privința ratei de mortalitate a COVID-19.

Citit 2266 ori Ultima modificare Vineri, 04 Decembrie 2020 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.