Cine îi opreşte pe vandalii care terorizează Ţiglina? (FOTO)

Cine îi opreşte pe vandalii care terorizează Ţiglina? (FOTO)

Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
9 comentarii

Noua imagine a Ţiglinelor 1 şi 2 se află în contrast izbitor cu unii dintre oamenii care o populează. Nu e vorba de gălăţenii care locuiesc în cele două cartiere ale oraşului şi care acum se pot bucura de străzi renovate, parcuri reabilitate şi un aspect general civilizat, ci de cei care îşi fac veacul pe străzi, aducând atingere atât gradului de siguranţă publică, cât şi clădirilor sau amenajărilor zonei. Relele moravuri sunt direct resimţite şi de riverani, şi de cei care muncesc sau au afaceri acolo, iar dovada vie o reprezintă inclusiv un chioşc de ziare, amplasat în aglomerata staţie de autobuz din Ţiglina 2.

Chioşcul de care vorbim este al "Vieţii libere" şi stă mărtuire a vandalismului, consecinţă a prezenţei pe străzi a unor oameni fără căpătâi. Magazinul, amplasat în "coasta" Şcolii Gimnaziale Nr. 7, lângă o staţie de autobuz şi un lung lanţ de magazine, farmacii şi fast-food-uri, îndură zi de zi pornirile sălbatice ale oamenilor străzii. Gunoaie aruncate intenționat, mâzgâlituri cu graffiti, geamuri sparte, încuietori distruse şi mirosuri groaznice fac parte din peisaj.

Cuvinte și manifestări ca la ușa cortului

Mizeria absolut deranjantă şi contrastantă cu restul zonei ne-a fost semnalată de angajata magazinului, doamna Ilda Sanislov, care ne spune că nu mai suportă șicanările oamenilor fără adapost și că este speriată de violența verbală cu care aceștia i se adresează. "Am refuzat să îi vând unuia ţigări la bucată. După ce mi-a vorbit urât şi m-a jignit, mi-a aruncat gunoi în fața magazinului. Altădată am încercat să conving un alt cetățean fără casă să nu-și mai facă nevoile pe tabla magazinului, însă acesta nu a fost prea receptiv spunându-mi "dar unde ai vrea să fac?", pe lângă alte injurii", ne-a spus doamna Sanislov. Mărturie a celor relatate stau tabla magazinului, care este degradată din cauza umezelii, dar şi mirosul insuportabil. 

Vandalii atacă şi noaptea

Nu doar ziua oamenii fără adăpost, care îşi fac veacul pe lângă consignaţii, shaormerii sau pe băncile din staţie, aflaţi sau nu sub influenţa bronzului pe care îl trag nestingheriţi din pungă, se dezlănţuie. Noaptea este un moment prielnic pentru ei să încerce să fure, pesemne, câte ceva. Au distrus atât geamurile cât și încuietoarea magazinului, ne spune vânzătoarea. "Au încercat să spargă magazinul de multe ori, noroc că n-au reușit. Au o plăcere de a distruge și au o putere fantastică. Unul dintre ei mi-a îndoit fierul de la geam intr-o secundă, noi l-am refacut cu ciocanul, nu am reușit în alt mod”, conchide Ilda Sanislov.

Zona renovată este nouă, însă obiceiurile sunt vechi, iar sigura soluție pentru stopare acestora şi aducerea zonei la un climat de curăţenie şi civilizaţie, aşa cum probabil s-ar dori şi de cei care o locuiesc şi de cei care încasează impozitele, ar fi ca poliţia să-şi facă mai des simţită prezenţa prin zonă. Dacă oamenii fără adăpost nu pot fi adunaţi de pe străzi pe termen lung, măcar poate frica de a fi certaţi sau, de ce nu, amendaţi, să îi determine să-şi ţină în frâu pornirile.

Citit 3595 ori Ultima modificare Duminică, 06 Decembrie 2020 22:52

9 comentarii

 • postat de Consilier local Sâmbătă, 19 Decembrie 2020 20:02 188.24.211.*** Link la comentariu
  0
  1

  Mai exista Poliția Locală? În afară de plimbările cu mașina..pe banii contribuabililor nu fac absolut nimic.90% sunt angajați pe ,, clientelă politică"..Sunt niște ,, oameni nevinovați" care nu au ce căuta în acest sistem..sunt supraponderali ( să nu zic obezi),sunt la o vârstă la care majoritatea ar trebui să își plimbe nepoții prin parc,sunt nepregătiți,sunt nesimțiți ( nu toți..dar sunt destui care se cred mari justițiari ..dar, doar față de copii și bătrâni)..Ideia unei poliții locale este foarte, foarte bună dar tipic românesc la noi este aplicata foarte,foarte prost..Nu înțeleg de ce nu mai patrulează pe jos..(înțeleg că au probleme cu reumatismului la vârsta lor)..nu îi vezi decât cu mașina,nu se implică în probleme reale și de importanță locală,nu îi văd să întrebe de ,, sănătate" vreun așa zis ,,om al străzii" (sincer să fiu majoritatea sunt niște boschetari, bețivi, drogați, nespălați și total antisociali),nu îi văd să facă ceva pentru eradicarea cerșetoriei ( celebri cerșetori care sincer eu... mă abțin), nu îi văd implicații în problema așa ziselor ,,benzi de cartier" (care sincer sunt mai mult ,,benzi desenate") care terorizează pensionarii votanți de .....,nu îi văd prin intersecții la ore de vârf,nu îi văd să facă ceva pentru nu liniștea plătitorilor de taxe.Si sincer aș putea scrie un roman ,,fluviu" despre incompetență (să nu îi zic rea credință) și despre neputința de a face ceva util și cu adevărat folositor orașului..

  Raportează
 • postat de Luka Luni, 07 Decembrie 2020 21:07 212.226.119.*** Link la comentariu
  1
  6

  Bine va face,maghernițe-le alea ,trebuiau scoase de mult din oras,seamăna cu niște WC-uri!!!

  Raportează
 • postat de Sorinacio gl. Luni, 07 Decembrie 2020 13:01 178.138.195.*** Link la comentariu
  1
  18

  Cum cine? Poliția locală, comunitară, gardienii publici sau cum s-or mai numi.

  Raportează
 • postat de parere Luni, 07 Decembrie 2020 09:52 86.125.62.*** Link la comentariu
  3
  20

  Cei mai vinovati sunt politistii care nu au ochi decat pentru distantare sociala, masti si amenzi date babelor in piata. Restul e can-can.

  Raportează
 • postat de rodax Luni, 07 Decembrie 2020 08:59 193.231.148.*** Link la comentariu
  1
  14

  Tiglinele astea sunt pline de bosketari.

  Raportează
 • postat de Ursus Luni, 07 Decembrie 2020 08:51 193.231.148.*** Link la comentariu
  1
  17

  Cum cine??? Politia locala, Jandarmeria, Politia romana! Doar avem institutii locale puternice si conducatori proaspat (re)alesi devotati si competenti si bine platiti! Sau poate gresesc... Autoarea articolului ar fi facut bine sa solicite si niste puncte de vedere oficiale - simplele constatari nu fac decat sa ne enerveze inutil. Doar n-o sa facem patrule cetatenesti care sa se bata cu infractorii, ca nici nu are sens titlul articolului!

  Raportează
 • postat de Tirpitz Luni, 07 Decembrie 2020 08:44 82.76.159.*** Link la comentariu
  3
  17

  A ajuns Gl un oras atat de ponosit ca iti este sila sa mergi pana si la cumparaturi. Toate gheretele stradale ar trebui desfiintate, e o priveliste horror. Politia nu face nimic, oare toate magazinasele acelea nu au camere de luat vederi, chiar nimeni nu e preocupat sa faca ordine?! La declinul acestui oras, o mare parte din contributie o are administratia publica locala care nu se prezinta cu un proiect bine definit pentru infrumusetarea orasului asta, cine sa faca proecte, e greu sa gandesti si sa pui in practica.

  Raportează
 • postat de vader Luni, 07 Decembrie 2020 08:26 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  14

  Tata din groapa ii opreste. Sau credeti ca ii vor opri purtatorii de uniforma? Daca da, sunteti mai naivi decat dati impresia....in tara asta, tot ce poarta uniforma face ce i se spune. Deci....

  Raportează
 • postat de Galatean Luni, 07 Decembrie 2020 03:42 5.13.196.*** Link la comentariu
  0
  22

  Desi Politia e la doi pasi , orasul e ca un sat fara caini si toata lumea se plimba fara bat, rar vezi Politie pe strazi sau deloc patrulind decat numai daca sant alegeri si dupa aia gata, nu mai vorbesc de cei de la PL [ s-o fii desfiintat oare? ] ma intreb si eu ,

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.