Cine îi opreşte pe vandalii care terorizează Ţiglina? (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Cine îi opreşte pe vandalii care terorizează Ţiglina? (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Noua imagine a Ţiglinelor 1 şi 2 se află în contrast izbitor cu unii dintre oamenii care o populează. Nu e vorba de gălăţenii care locuiesc în cele două cartiere ale oraşului şi care acum se pot bucura de străzi renovate, parcuri reabilitate şi un aspect general civilizat, ci de cei care îşi fac veacul pe străzi, aducând atingere atât gradului de siguranţă publică, cât şi clădirilor sau amenajărilor zonei. Relele moravuri sunt direct resimţite şi de riverani, şi de cei care muncesc sau au afaceri acolo, iar dovada vie o reprezintă inclusiv un chioşc de ziare, amplasat în aglomerata staţie de autobuz din Ţiglina 2.

Chioşcul de care vorbim este al "Vieţii libere" şi stă mărtuire a vandalismului, consecinţă a prezenţei pe străzi a unor oameni fără căpătâi. Magazinul, amplasat în "coasta" Şcolii Gimnaziale Nr. 7, lângă o staţie de autobuz şi un lung lanţ de magazine, farmacii şi fast-food-uri, îndură zi de zi pornirile sălbatice ale oamenilor străzii. Gunoaie aruncate intenționat, mâzgâlituri cu graffiti, geamuri sparte, încuietori distruse şi mirosuri groaznice fac parte din peisaj.

Cuvinte și manifestări ca la ușa cortului

Mizeria absolut deranjantă şi contrastantă cu restul zonei ne-a fost semnalată de angajata magazinului, doamna Ilda Sanislov, care ne spune că nu mai suportă șicanările oamenilor fără adapost și că este speriată de violența verbală cu care aceștia i se adresează. "Am refuzat să îi vând unuia ţigări la bucată. După ce mi-a vorbit urât şi m-a jignit, mi-a aruncat gunoi în fața magazinului. Altădată am încercat să conving un alt cetățean fără casă să nu-și mai facă nevoile pe tabla magazinului, însă acesta nu a fost prea receptiv spunându-mi "dar unde ai vrea să fac?", pe lângă alte injurii", ne-a spus doamna Sanislov. Mărturie a celor relatate stau tabla magazinului, care este degradată din cauza umezelii, dar şi mirosul insuportabil. 

Vandalii atacă şi noaptea

Nu doar ziua oamenii fără adăpost, care îşi fac veacul pe lângă consignaţii, shaormerii sau pe băncile din staţie, aflaţi sau nu sub influenţa bronzului pe care îl trag nestingheriţi din pungă, se dezlănţuie. Noaptea este un moment prielnic pentru ei să încerce să fure, pesemne, câte ceva. Au distrus atât geamurile cât și încuietoarea magazinului, ne spune vânzătoarea. "Au încercat să spargă magazinul de multe ori, noroc că n-au reușit. Au o plăcere de a distruge și au o putere fantastică. Unul dintre ei mi-a îndoit fierul de la geam intr-o secundă, noi l-am refacut cu ciocanul, nu am reușit în alt mod”, conchide Ilda Sanislov.

Zona renovată este nouă, însă obiceiurile sunt vechi, iar sigura soluție pentru stopare acestora şi aducerea zonei la un climat de curăţenie şi civilizaţie, aşa cum probabil s-ar dori şi de cei care o locuiesc şi de cei care încasează impozitele, ar fi ca poliţia să-şi facă mai des simţită prezenţa prin zonă. Dacă oamenii fără adăpost nu pot fi adunaţi de pe străzi pe termen lung, măcar poate frica de a fi certaţi sau, de ce nu, amendaţi, să îi determine să-şi ţină în frâu pornirile.

Citit 4119 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 06:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.