Perioada de alegere a furnizorului de energie electrică, prelungită

Perioada de alegere a furnizorului de energie electrică, prelungită
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Perioada în care consumatorii casnici își pot încheia un contract de energie pe piața concurențială a fost prelungită până la 30 iunie. În această perioadă, cei care până acum erau în regim reglementat își pot alege o ofertă concurențială de la furnizorul lor și vor beneficia de facturi regularizate.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până la 30 iunie perioada în care consumatorii casnici de energie care până acum erau în regim reglementat îşi pot alege o oferă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor. Astfel, de la 1 ianuarie, aceşti consumatori trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum, iar noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie. "Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021", potrivit ANRE.

În aceste condiții, alegerea unei oferte mai avantajoase de furnizare a energiei electrice nu mai este atât de presantă. Însă, oamenii trebuie să aleagă în cunoștință de cauză, fie că decid să rămână la actualul furnizor, fie că aleg oferta altuia. Important este să știe că, orice ar face sau nu ar face, ei nu vor rămâne în niciun moment fără energie electrică.

Așa cum am mai scris, consumatorii gălățeni au la dispoziție trei opțiuni. Prima opțiune este să nu facă nimic, și vor plăti energia electrică la prețul de serviciu universal. A doua este să schimbe contractul pe care îl au acum (cu Electrica Furnizare ori cu alt furnizor) și să semneze un nou contract, de piață concurențială, cu acelaşi furnizor pe care îl au în prezent. A treia opțiune este să schimbe furnizorul și să încheie un contract de furnizare cu un nou furnizor pe care și-l aleg, pentru oferta pe care o consideră cea mai potrivită.

În condițiile în care marea majoritate a gălățenilor sunt clienți ai Electrica Furnizare, să analizăm puțin situația. Prețul de serviciu universal la Electrica Furnizare este 0,76 lei/kWh. La un consum lunar de 100 kWh, valoarea facturii va fi de 76 lei. Consumatorii care nu au optat încă pentru un alt furnizor vor plăti acest tarif de 0,76 lei/kWh până în momentul în care fac alegerea, după care vor primi înapoi de la Electrica diferența dintre acest preț și prețul din oferta concurențială aleasă.

Ca tarife pe piața concurențială, cea mai bună ofertă a Electrica Furnizare este Stabil 30 cu factură electronică, cu 0,74 lei/kWh. Deci, dacă alegeți să rămâneți la Electrica Furnizare, dar pe piața concurențială, veți câștiga 2 lei lunar, la un consum de 100 kWh.

Consumatorii care preferă a treia opțiune, adică să schimbe și furnizorul, pot face acest lucru consultând comparatorul de oferte de pe site-ul ANRE. Pentru Galați, există 74 de oferte, primele trei dintre acestea având un tarif de 0,65 lei/kWh, adică 65 lei la 100 kWh consumați lunar, toate cele trei oferte fiind din energie regenerabilă sută la sută.

Citit 4678 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 03:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.