Tichetele pentru mese calde, greu de folosit în județ. Peste 8.000 de beneficiari gălăţeni

Tichetele pentru mese calde, greu de folosit în județ. Peste 8.000 de beneficiari gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În iulie anul trecut, Guvernul a decis, printr-o Ordonanță de Urgență, demararea unui program de sprijin pentru categoriile de persoane defavorizate, prin acordarea unor tichete sociale, pe suport electronic, pentru mese calde. Acestea sunt un fel de carduri care pot fi folosite numai pentru plata meselor calde, la restaurantele agreate sau în regim de catering, de către beneficiari. Există însă două mari probleme: suma acordată de stat nu acoperă decât patru-cinci mese calde pe lună, iar în multe din localitățile rurale, oamenii nu au unde să folosească aceste tichete electronice.

Acest sprijin acordat de Guvern din fonduri europene nerambursabile are ca beneficiari aproximativ 300.000 de persoane din categorii sociale defavorizate, din toată țara. Tichetele sunt emise și distribuite numai pe suport electronic. Valoarea nominală a unui tichet este de 180 lei/lună, neimpozabil, iar valabilitatea lui este de un an de la data alimentării. Tichetele nu permit eliberarea de numerar și pot fi folosite doar la unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. Una dintre unitățile autorizate de MFP să emită aceste tichete este Sodexo.

Există două categorii de persoane defavorizate eligibile pentru tichetele pentru mese calde. Prima o reprezintă persoanele care au venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (704 lei lunar), în vârstă de 75 de ani împliniți sau mai mult. În a doua categorie intră persoanele sau familiile fără adăpost, inclusiv cele care au fost evacuate, și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales monoparentale.

8.000 de beneficiari în județul Galați

La nivelul județului Galați, există peste 8.000 de beneficiari ai tichetelor pentru mese calde. În principiu, schema de derulare a programului este simplă. Primăriile alcătuiesc listele cu beneficiarii și le trimit la Prefectură, unde o comisie formată din reprezentanți ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Casei Judeţene de Pensii face centralizarea.

Conform Prefecturii Galați, pe 10 noiembrie 2020, a fost recepţionat un număr de 8.609 carduri emise de către Sodexo România destinate beneficiarilor din judeţul Galaţi. "În perioada următoare, pe bază de procese-verbale, aceste carduri au fost predate reprezentanţilor desemnaţi de către fiecare unitate administrativ-teritorială. Ulterior distribuirii către populaţie, primăriile au comunicat instituţiei noastre documentele justificative, respectiv listele de predare a cardurilor şi listele cuprinzând cardurile care nu au fost distribuite, pe diferite considerente (lipsă de la domiciliu, deces, refuz). La finalul anului, situaţia centralizată privind distribuţia cardurilor de către primării către beneficiari este următoarea: 7.949 de carduri au intrat ȋn posesia beneficiarilor, iar 660 se află la primăriile din judeţ, nefiind distribuite, pe considerentele menţionate anterior".

În Galați e ok, în județ, nu

Tichetele pentru mese calde nu pot fi folosite pentru retragerea de numerar, nici pentru cumpărarea de alimente de la supermarket. Cei 180 de lei lunar nu pot fi cheltuiți nici toți o dată, ci maximum 40 de lei pe zi. În condițiile în care un meniu complet costă cel puțin 20-25 de lei, iar tichetul oferă numai 6 lei/zi, e clar că banii nu sunt suficienți pentru o masă caldă în fiecare zi. Important, tichetele pot fi "cheltuite" numai pentru mese calde și numai în rețeaua Sodexo, care avea, la începutul acestui an, 39 de unități afiliate în tot județul Galați. Cel mai bine stă, ca acoperire, municipiul Galați, cu 14 restaurante agreate (inclusiv Pizza Hut, KFC sau Terasa Tineretului), urmat de Tecuci (cu 8 restaurante agreate). Restul unităților sunt amplasate în alte 13 localități din județ: Cudalbi, Gănești, Independența, Ivești, Liești, Matca, Nicorești, Pechea, Șendreni, Slobozia Oancea, Suceveni, Tg. Bujor și Tudor Vladimirescu.

Am sunat la primăriile a trei localități care nu figurau pe lista cu magazine agreate: Cerțești, Drăgușeni și Ghidigeni.

"Noi avem în comună peste 50 de beneficiari de tichete. Încercăm să căutăm o firmă de catering agreată din Tecuci, care să aducă aici meniurile. Până acum, singura soluție este ca omul să meargă până la Tecuci să cumpere o masă caldă de cel mult 40 de lei și să se întoarcă, dar transportul costă și el", ne-a spus primarul din Cerțești, Daniel Cotoranu.

"Noi am vrut să-i ajutăm pe cei 120 de beneficiari și am găsit în comună o firmă avizată, care ne-a promis că în maximum două-trei zile va aduce echipamentul pentru citirea tichetelor electronice și apoi va lua legătura cu oamenii, ca să vină să cumpere. În condițiile în care nu poți cheltui mai mult de 40 de lei pe zi, asta înseamnă maximum cinci mese calde pe lună", a spus Dumitru Vintilă, primarul din Drăgușeni.

Nici la Ghidigeni nu există încă o unitate agreată. "Avem circa 140 de beneficiari, care trebuie să se deplaseze la Tecuci pentru a cumpăra, dar e puțin mai dificil, pentru că transportul dus-întors costă 20-25 lei. Am purtat zilele acestea discuții pe plan local cu cei de la Profi, care deschid un magazin, încercăm să găsim o firmă care să livreze. Este o măsură benefică, dar dacă ar fi și unități pe plan local, ar fi extraordinar", ne-a spus primarul comunei Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru.

Citit 5329 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.