Tichetele pentru mese calde, greu de folosit în județ. Peste 8.000 de beneficiari gălăţeni

Tichetele pentru mese calde, greu de folosit în județ. Peste 8.000 de beneficiari gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În iulie anul trecut, Guvernul a decis, printr-o Ordonanță de Urgență, demararea unui program de sprijin pentru categoriile de persoane defavorizate, prin acordarea unor tichete sociale, pe suport electronic, pentru mese calde. Acestea sunt un fel de carduri care pot fi folosite numai pentru plata meselor calde, la restaurantele agreate sau în regim de catering, de către beneficiari. Există însă două mari probleme: suma acordată de stat nu acoperă decât patru-cinci mese calde pe lună, iar în multe din localitățile rurale, oamenii nu au unde să folosească aceste tichete electronice.

Acest sprijin acordat de Guvern din fonduri europene nerambursabile are ca beneficiari aproximativ 300.000 de persoane din categorii sociale defavorizate, din toată țara. Tichetele sunt emise și distribuite numai pe suport electronic. Valoarea nominală a unui tichet este de 180 lei/lună, neimpozabil, iar valabilitatea lui este de un an de la data alimentării. Tichetele nu permit eliberarea de numerar și pot fi folosite doar la unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. Una dintre unitățile autorizate de MFP să emită aceste tichete este Sodexo.
Există două categorii de persoane defavorizate eligibile pentru tichetele pentru mese calde. Prima o reprezintă persoanele care au venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (704 lei lunar), în vârstă de 75 de ani împliniți sau mai mult. În a doua categorie intră persoanele sau familiile fără adăpost, inclusiv cele care au fost evacuate, și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales monoparentale.

8.000 de beneficiari în județul Galați

La nivelul județului Galați, există peste 8.000 de beneficiari ai tichetelor pentru mese calde. În principiu, schema de derulare a programului este simplă. Primăriile alcătuiesc listele cu beneficiarii și le trimit la Prefectură, unde o comisie formată din reprezentanți ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Casei Judeţene de Pensii face centralizarea.
Conform Prefecturii Galați, pe 10 noiembrie 2020, a fost recepţionat un număr de 8.609 carduri emise de către Sodexo România destinate beneficiarilor din judeţul Galaţi. "În perioada următoare, pe bază de procese-verbale, aceste carduri au fost predate reprezentanţilor desemnaţi de către fiecare unitate administrativ-teritorială. Ulterior distribuirii către populaţie, primăriile au comunicat instituţiei noastre documentele justificative, respectiv listele de predare a cardurilor şi listele cuprinzând cardurile care nu au fost distribuite, pe diferite considerente (lipsă de la domiciliu, deces, refuz). La finalul anului, situaţia centralizată privind distribuţia cardurilor de către primării către beneficiari este următoarea: 7.949 de carduri au intrat ȋn posesia beneficiarilor, iar 660 se află la primăriile din judeţ, nefiind distribuite, pe considerentele menţionate anterior".

În Galați e ok, în județ, nu

Tichetele pentru mese calde nu pot fi folosite pentru retragerea de numerar, nici pentru cumpărarea de alimente de la supermarket. Cei 180 de lei lunar nu pot fi cheltuiți nici toți o dată, ci maximum 40 de lei pe zi. În condițiile în care un meniu complet costă cel puțin 20-25 de lei, iar tichetul oferă numai 6 lei/zi, e clar că banii nu sunt suficienți pentru o masă caldă în fiecare zi. Important, tichetele pot fi "cheltuite" numai pentru mese calde și numai în rețeaua Sodexo, care avea, la începutul acestui an, 39 de unități afiliate în tot județul Galați. Cel mai bine stă, ca acoperire, municipiul Galați, cu 14 restaurante agreate (inclusiv Pizza Hut, KFC sau Terasa Tineretului), urmat de Tecuci (cu 8 restaurante agreate). Restul unităților sunt amplasate în alte 13 localități din județ: Cudalbi, Gănești, Independența, Ivești, Liești, Matca, Nicorești, Pechea, Șendreni, Slobozia Oancea, Suceveni, Tg. Bujor și Tudor Vladimirescu.
Am sunat la primăriile a trei localități care nu figurau pe lista cu magazine agreate: Cerțești, Drăgușeni și Ghidigeni.
"Noi avem în comună peste 50 de beneficiari de tichete. Încercăm să căutăm o firmă de catering agreată din Tecuci, care să aducă aici meniurile. Până acum, singura soluție este ca omul să meargă până la Tecuci să cumpere o masă caldă de cel mult 40 de lei și să se întoarcă, dar transportul costă și el", ne-a spus primarul din Cerțești, Daniel Cotoranu.
"Noi am vrut să-i ajutăm pe cei 120 de beneficiari și am găsit în comună o firmă avizată, care ne-a promis că în maximum două-trei zile va aduce echipamentul pentru citirea tichetelor electronice și apoi va lua legătura cu oamenii, ca să vină să cumpere. În condițiile în care nu poți cheltui mai mult de 40 de lei pe zi, asta înseamnă maximum cinci mese calde pe lună", a spus Dumitru Vintilă, primarul din Drăgușeni.
Nici la Ghidigeni nu există încă o unitate agreată. "Avem circa 140 de beneficiari, care trebuie să se deplaseze la Tecuci pentru a cumpăra, dar e puțin mai dificil, pentru că transportul dus-întors costă 20-25 lei. Am purtat zilele acestea discuții pe plan local cu cei de la Profi, care deschid un magazin, încercăm să găsim o firmă care să livreze. Este o măsură benefică, dar dacă ar fi și unități pe plan local, ar fi extraordinar", ne-a spus primarul comunei Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru.

Citit 4209 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 00:13

4 comentarii

 • postat de Eu galateanul
  Duminică, 24 Ianuarie 2021 19:58
  86.124.117.***
  La parlamentari se mănâncă mult mai ieftin la cantina lor. Sunt preturi foarte mici. Bătaie de joc! Nici nu mai comentez!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Maria
  Duminică, 24 Ianuarie 2021 12:44
  89.136.0.***
  Initiativa este laudabila si aplicabila in tarile vestice unde asistenta si serviciile sociale sunt functionale. La noi insa au incercat probabil sa copie si sa amendeze niste prevederi si niste norme in functie de grupurile de interese, astfel incat din suma alocata de comunitatea europeana cea mai mare parte s-a directionat spre informarea populatiei (care desi a fost decontata cu sume enorme, aproape ca nu a existat, cu exceptia unor sputuri publicitare si a afiselor puse pe la primarii, dar necitite de nimeni).
  Apoi o suma enorma a fost rupta si data emitatorului de carduri Sodexo, desi nu are o retea nationala de parteneri (restaurant si magazine dor din orase, avand foarte putine sau deloc in localitatile rurale). Sa ma spunem si de prevederile OUG idioate, care nu permit apartinatorilor sa cumpere produsele pentru parinti, demersurile de acest gen fiind taxate drept contraventii. Pai spre exemplu mama beneficiara a unui astfel de ajutor comunitar, locuieste la 70 de km de doua magazine partenere (profi), nefiind fezabile deplasari pentru o decontare de doar 40 lei per zi. Iar sa merge u cu microbuzul sa o iau pentru a o adduce in Galati sau Tecuci, sa cumpere mancare calda de 40 de lei iar nu prea este fezabil. Cam asa s-a transformat o intentie laudabila intr-o afacere destinata unui grup de interese, care ce este drept se poate derula in orase, dar foarte multi beneficiary sunt in zona rurala, mai ales fostii angajati ai CAP/IAS (jefuiti de drepturi in communism, si ocoliti de ajutoare reale in capitalismul salbatic si mafiot de dupa 1990). Ideal era ca banii sa poata fi cheltuiti sip e produse de baza – zahar, faina, ulei, cartofi, preparate, iar cei din zone rurale indepartate sa poata fi ajutati de copii, nepoti, cu prezentarea unor copii ale actului de identiate cel mult. Oricum nu se putea fura cat s-a pierdut din bani pe publicitate sip e carduri.
  Sau daca le era teama de fraude puteau sa achizitioneze pachete cu produse de baza pe care primariile sa le distribuie beneficiarilor cat si altora aflati temporar in dificultate, asa cum se face in SUA dar si in tarle europene.
  Deci pe segmentul rural se va continua ca si pana acum. Copiii celor care au le vor duce in continuare ce pot sic and pot, iar cardul cu ajutoarele comunitare va fi pus langa icoana cu acatiste periodice sa le stea de cap celor care au gandit prost aplicarea unui ajutor European.
  Detalii si completari la idiotenia legislative puteti gasi in OUG 115/2020 si OUG 174/2020 (ultima in Monitorul Oficial nr. 954 din 16 octombrie).
  0
  2
  Raportează
 • postat de Maria
  Sâmbătă, 23 Ianuarie 2021 17:48
  89.136.0.***
  @Cetaeanul/dezinformat - Chiar ca esti dezinformat. Din pacate ne repezim sa comentam fara o minima verificare. Parteneriii sunt multi in Galati. Iclusiv Auchan si magazinele Saltempo. Problema este insa de principiu. "Ajutorul" a fost o intentie pozitiva pana la repartizarea lui catre un partener fara retea in zona vizata (gen Sodexo sau com s-or numi ei)! Apoi care l-au dat trebuiau sa gandeasca lapreturi si la faptul ca nu toti servesc masa calda la palatul parlamentului, desi nici acolo nu acopera masa completa (cu desert, apa/suc sau bere/vin, ca ei au voie deoarece nu conduc masini, conduc o tara lina de ... "votanti" (care vorba cuiva - "voteaza nu gandesc"!). Deci ajutorul oricum putea fi util daca se preciza ca beneficiarul poate cumpara din acei bani doar produse de baza gen cartofi, faina, ulei, fasole, legume, fructe etc. Iar banii puteau fi cheltuiti si intr-o singura tragere. Dar asa se intampla ca cel care nu da pomeni din banul lui are un interes, care nu este si cel al cetatenilor nevoiasi!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Cetateanu\ dezinformat
  Sâmbătă, 23 Ianuarie 2021 11:40
  89.136.1.***
  De unde ati luat informatiile astea ? Din cate stiu eu in Galati, Sodexo are contracte doar cu KFC, Pizza Hut si Pauza Mica de la Selgros, nici vorba de Ganesti , Oancea, etc
  2
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.