Lucrări începute de trei ani, tot neterminate (FOTO)

Lucrări începute de trei ani, tot neterminate (FOTO)

Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
8 comentarii

Modernizarea ultimelor nouă străduţe din Valea Oraşului a început în august 2018, când Primăria Galaţi a predat amplasamentul către constructor, dar nu s-a încheiat nici acum. Investiţia ar fi trebuit să fie realizată în 12 luni, numai că acest termen a tot fost prelungit cu câte un an. În ianuarie 2021, Primăria a atribuit un contract pentru actualizarea proiectului “Modernizare străzi Valea Oraşului – Etapa VI”. Motivul? Sunt necesare lucrări noi, iar noul termen de finalizare a investiţiei este decembrie 2021.

"Modernizare în bătaie de joc în Valea Oraşului", "Dezastru edilitar în Valea Oraşului", "Lucrările nu sunt finalizate, dar dările cresc", sunt doar câteva dintre numeroasele articole publicate în „Viaţa liberă” din aprilie 2019 încoace, de când relatăm modul în care se lucrează în această zonă vitregită a oraşului. Vorbim despre străduţele Vadu Cărăbuş, Olteniţei, Leului, Spaniolă, Decebal, Vămii, Siretului, George Enescu şi Plevnei, care fac parte din proiectul "Modernizare străzi Valea Oraşului - etapa VI", derulat de Primăria municipiului Galaţi.
În urmă cu un an, pe 23 ianuarie 2020, anunţam o adevărată „minune”: a fost pentru prima dată când am găsit muncitori şi utilaje lucrând pe strada Plevnei. Scriam atunci că noul termen de finalizare comunicat de Primărie este decembrie 2020, precizând că lucrările sunt executate de Asocierea Dreams Riviera - Romsit Construct - Trans P.E.C., iar valoarea este de 4.062.207 de lei cu TVA.
Ne aşteptam ca acum, în ianuarie, lucrările să fie măcar pe final, dacă nu încheiate deja! Am fost naivi! Am descoperit, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, că Primăria Galaţi a atribuit, în ianuarie 2021, un contract pentru „Servicii de actualizare proiect pentru obiectivul «Modernizare străzi Valea Oraşului – Etapa VI»”. Valoarea este de 95.000 de lei fără TVA, iar ofertant AC Ihidro. Curioşi să aflăm ce se întâmplă, am solicitat Primăriei informaţii privind situaţia lucrărilor din Valea Oraşului, motivele prelungirii lucrărilor şi ale actualizării proiectului de modernizare.

Ce s-a realizat până acum

La solicitarea noastră, Primăria ne-a comunicat că lucrările au început în anul 2018, iar până la această dată s-au executat următoarele: pe strada George Enescu – lucrări de suprastructură și curenți slabi; pe strada Plevnei lucrări de canalizare și terasamente; pe strada Olteniței – lucrări la rețeaua de apă, terasamente și, parțial, suprastructură. „În cadrul proiectului mai sunt de executat următoarele lucrări: înlocuire/introducere rețea apă pe străzile Spaniolă, Decebal, Vadu Cărăbuș, Vămii, Siretului, Leului; lucrări de realizare a branșamentelor de apă - canalizare până la limita de proprietate, reabilitare carosabil și trotuare. Lucrările au termen de finalizare în decembrie 2021”, a precizat municipalitatea.

Cine este de vină pentru prelungiri

Pentru că nu este deloc normal ca şantierul să se prelungească atât de mult, am întrebat care sunt motivele: slaba mobilizare a constructorului, scăpări sau neglijente în proiectare ori probleme apărute pe parcursul lucrărilor. „Este vorba despre noi lucrări apărute pe parcursul derulării celor inițiale, dar și ca urmare a unor solicitări venite din partea gălățenilor din zonă. Astfel, sunt necesare lucrări de canalizare, în funcție de diferențele apărute în teren. Prin urmare, nu se pot aplica sancțiuni. Precizăm astfel că motivul prelungirii este tocmai reproiectarea pentru execuția lucrărilor”, ne-a transmis administraţia locală.

De ce este nevoie de un nou proiectant

„Contractul cu SC Proiect SA, care mai era în derulare doar pentru asistența tehnică, s-a reziliat în temeiul acordului scris al ambelor părți, dată fiind urgența rezolvării problemelor pentru continuarea lucrărilor pe șantier. SC Proiect S.A nu s-a putut angaja pentru reproiectarea noilor solicitări (introducerea canalizării pe un tronson din strada Olteniței, prin proiectarea unei stații de pompare, deoarece altfel nu sunt cote de preluare a proprietăților, precum și alte soluții tehnice pe parcursul execuției)”, ne-a comunicat Primăria.
Rămâne de văzut ce alte surprize ar putea apărea în Valea Oraşului.

Citit 2889 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2021 12:12

8 comentarii

 • postat de corneliu Joi, 28 Ianuarie 2021 08:47 92.85.13.*** Link la comentariu
  0
  1

  Cand s-a votat cum s-a votat la Galati, trebuie sa stiti ca rezidentii nu sunt victime! Sunt complici;nu dai cheile de la casa unui violator si apoi te plangi ca, surpriza, ti-a abuzat sotia. Nu esti victima, esti complice!

  Raportează
 • postat de cetatean Joi, 28 Ianuarie 2021 07:45 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  1

  SI DA, ARE DREPTATE DOMNUL CARE PROPUNE CA CETATENII SA INTERVINA IN DECIZIILE ACESTOR CONTRACTE. S A DOVEDIT CA SPECIALITI NU SUNT IAR CHELTUIREA BANILOR PUBLICI TREBUIE VERIFICAT DE CETATENI SI NUDE ARANJAMENTE. ASTA ESTE SOLUTIA CORECTA.

  Raportează
 • postat de cetatean Joi, 28 Ianuarie 2021 07:43 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  2

  un mod de a fura banii din primarie , adica banii nosTri, prin firme ale angajatilor statului sau afaceri cu statul. lucrarile in valea orasului au acoperit hotii inca de cand erau la conducere vechi gialati la hotii, care au ajuns in guvern si parlament de origine psd. tot pe linia asta se merge. cand nu se respecta un contract ce se face??????????????? se sanctioneaza cel ce greseste. AICI CE S A FACUT????????????? ALTE SI ALTE CONTRACTE, DARUITE UNOR FIRME DE CONSTRUCTII CARE NU ISI FAC TREABA DAR SUNT PLATITE. DIN BANII CUI??????????????? NU A PRIMARIEI , NU A LUI PUCHEANU CI....................AI NOTRI. BANII PE IMPOZITE MARITE AICI MERG.

  Raportează
 • postat de paloma Miercuri, 27 Ianuarie 2021 23:31 5.13.162.*** Link la comentariu
  1
  4

  A uitat Pucheanu sa treaca la realizari...

  Raportează
 • postat de cabinetul primarului Miercuri, 27 Ianuarie 2021 15:42 95.76.3.*** Link la comentariu
  3
  10

  Nedumerit, mirat si stupefiat, pentru voturile la locale acordate celor care au trait in administratie in acesti trei ani, si prin ce schisma le-au acordat o noua incredere , ca sa vada ca si dupa acest mandat vor trai aceeasi drama?!!

  Raportează
 • postat de Tirpitz Miercuri, 27 Ianuarie 2021 14:54 82.76.159.*** Link la comentariu
  1
  11

  Toti cetatenii sa fie uniti, semnaturi pe online de la toti, dati in judecata habarnistii din Primarie pusi acolo pe baza de carnet de partid si sa plateasca toti incompetentii, localnicilor care se chinuie sa mearga pe acele drumuri mizerabile. Niste imbecili care isi bat joc la nesfarsit de cetatenii orasului Gl si pe care, tot ei, cetatenii ii platesc sa faca totul in detrimentul locuitorilor. Nu-s in stare de nimic acesti politruci ce-si umfla burtile si isi permit sa-si faca viloaie si sa se plimbe in tari exotice. De ce, pentru ca sunt platiti pentru prostie, si inca foarte mult. Daca cetatenii s-ar organiza si si-ar asuma sa "lupte" pentru un scop comun, atunci s-ar schimba lucrurile dar lipseste curajul, nu se informeaza marea lor majoritate si comoditatea e mai la indemana.

  Raportează
 • postat de pieton Miercuri, 27 Ianuarie 2021 10:37 78.96.59.*** Link la comentariu
  1
  21

  Cazul nu e singular. Si modernizarea strazii Libertatii e inceputa de multi ani si neterminata. Si cred ca mai sunt si altele. Primarie colcaie de ,,specialisti,, care se plimba toata ziua in interese proprii de salarii dolofane. Receptia si verificarea lucrarilor nu o face nimeni.
  Ma uitam la cum se face treaba pe str. Siderurgistilor. Desi pana la finalizare mai e foaaaarte mult timp, pe trotuarele relativ finalizate au inceput deja sa apara mici tasari din loc in loc. Treaba profesionista nu gluma.

  Raportează
 • postat de Pristanda Miercuri, 27 Ianuarie 2021 07:42 5.13.196.*** Link la comentariu
  2
  30

  Cum se toaca banii publici sau in ce buzunare se intra fara a se lucra , s-au atribuit sume nu s-a lucrat , alta licitatie alti bani si tot asa .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.