Lucrări începute de trei ani, tot neterminate (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Lucrări începute de trei ani, tot neterminate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Modernizarea ultimelor nouă străduţe din Valea Oraşului a început în august 2018, când Primăria Galaţi a predat amplasamentul către constructor, dar nu s-a încheiat nici acum. Investiţia ar fi trebuit să fie realizată în 12 luni, numai că acest termen a tot fost prelungit cu câte un an. În ianuarie 2021, Primăria a atribuit un contract pentru actualizarea proiectului “Modernizare străzi Valea Oraşului – Etapa VI”. Motivul? Sunt necesare lucrări noi, iar noul termen de finalizare a investiţiei este decembrie 2021.

"Modernizare în bătaie de joc în Valea Oraşului", "Dezastru edilitar în Valea Oraşului", "Lucrările nu sunt finalizate, dar dările cresc", sunt doar câteva dintre numeroasele articole publicate în „Viaţa liberă” din aprilie 2019 încoace, de când relatăm modul în care se lucrează în această zonă vitregită a oraşului. Vorbim despre străduţele Vadu Cărăbuş, Olteniţei, Leului, Spaniolă, Decebal, Vămii, Siretului, George Enescu şi Plevnei, care fac parte din proiectul "Modernizare străzi Valea Oraşului - etapa VI", derulat de Primăria municipiului Galaţi.

În urmă cu un an, pe 23 ianuarie 2020, anunţam o adevărată „minune”: a fost pentru prima dată când am găsit muncitori şi utilaje lucrând pe strada Plevnei. Scriam atunci că noul termen de finalizare comunicat de Primărie este decembrie 2020, precizând că lucrările sunt executate de Asocierea Dreams Riviera - Romsit Construct - Trans P.E.C., iar valoarea este de 4.062.207 de lei cu TVA.

Ne aşteptam ca acum, în ianuarie, lucrările să fie măcar pe final, dacă nu încheiate deja! Am fost naivi! Am descoperit, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, că Primăria Galaţi a atribuit, în ianuarie 2021, un contract pentru „Servicii de actualizare proiect pentru obiectivul «Modernizare străzi Valea Oraşului – Etapa VI»”. Valoarea este de 95.000 de lei fără TVA, iar ofertant AC Ihidro. Curioşi să aflăm ce se întâmplă, am solicitat Primăriei informaţii privind situaţia lucrărilor din Valea Oraşului, motivele prelungirii lucrărilor şi ale actualizării proiectului de modernizare.

Ce s-a realizat până acum

La solicitarea noastră, Primăria ne-a comunicat că lucrările au început în anul 2018, iar până la această dată s-au executat următoarele: pe strada George Enescu – lucrări de suprastructură și curenți slabi; pe strada Plevnei lucrări de canalizare și terasamente; pe strada Olteniței – lucrări la rețeaua de apă, terasamente și, parțial, suprastructură. „În cadrul proiectului mai sunt de executat următoarele lucrări: înlocuire/introducere rețea apă pe străzile Spaniolă, Decebal, Vadu Cărăbuș, Vămii, Siretului, Leului; lucrări de realizare a branșamentelor de apă - canalizare până la limita de proprietate, reabilitare carosabil și trotuare. Lucrările au termen de finalizare în decembrie 2021”, a precizat municipalitatea.

Cine este de vină pentru prelungiri

Pentru că nu este deloc normal ca şantierul să se prelungească atât de mult, am întrebat care sunt motivele: slaba mobilizare a constructorului, scăpări sau neglijente în proiectare ori probleme apărute pe parcursul lucrărilor. „Este vorba despre noi lucrări apărute pe parcursul derulării celor inițiale, dar și ca urmare a unor solicitări venite din partea gălățenilor din zonă. Astfel, sunt necesare lucrări de canalizare, în funcție de diferențele apărute în teren. Prin urmare, nu se pot aplica sancțiuni. Precizăm astfel că motivul prelungirii este tocmai reproiectarea pentru execuția lucrărilor”, ne-a transmis administraţia locală.

De ce este nevoie de un nou proiectant

„Contractul cu SC Proiect SA, care mai era în derulare doar pentru asistența tehnică, s-a reziliat în temeiul acordului scris al ambelor părți, dată fiind urgența rezolvării problemelor pentru continuarea lucrărilor pe șantier. SC Proiect S.A nu s-a putut angaja pentru reproiectarea noilor solicitări (introducerea canalizării pe un tronson din strada Olteniței, prin proiectarea unei stații de pompare, deoarece altfel nu sunt cote de preluare a proprietăților, precum și alte soluții tehnice pe parcursul execuției)”, ne-a comunicat Primăria.

Rămâne de văzut ce alte surprize ar putea apărea în Valea Oraşului.

Citit 4116 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2021 12:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.