Elevi duși la Urgențe, din cauza unei lămpi cu ultraviolete
Foto: Remus Basalic

Elevi duși la Urgențe, din cauza unei lămpi cu ultraviolete
Aparatul cu UV folosit la Liceul ”Emil Racoviță”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Epidemia de COVID-19 a făcut din lămpile cu lumină ultravioletă (UV) unele dintre cele mai căutate dispozitive medicale. Numeroase instituții au apelat la aparatele de dezinfecție pe bază de radiații UV, deși specialiștii nu au ajuns încă la un consens în ceea ce privește eficacitatea reală a acestora în distrugerea virusului SARS-CoV-2. Cert este însă faptul că atunci când sunt folosite în mod greșit, lămpile cu UV pot deveni periculoase pentru sănătate, lucru dovedit de un incident petrecut la Liceul ”Emil Racoviță” din Galați.

Deoarece clădirile în care funcționează Școala nr. 13 din Galați sunt în curs de modernizare, unii dintre elevii unității au fost transferați pentru susținerea orelor la Liceul ”Emil Racoviță”. Aici, conducerea liceului, la recomandarea medicului școlar și cu susținerea financiară a părinților, a cumpărat mai multe aparate cu raze ultraviolete pentru a preveni eventualele infectări cu SARS-CoV-2. Lămpile au fost puse în mai multe săli de clasă și pe coridoare. Cu toate că Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Galați susține că angajații unității școlare au fost instruiți cu privire la modul în care trebuie folosite aceste dispozitive medicale, în cursul zilei de marți, 16 februarie, elevii de la o clasă a IV-a și învățătoarea lor au fost expuși, fără să știe, pe parcursul mai multor ore, radiațiilor ultraviolete emise de o astfel de lampă.

”În cazul acestei clase, aparatul cu ultraviolete este amplasat undeva lângă ușă, foarte aproape de tavan, și este cuplat la un prelungitor cu închidere/deschidere. S-a recomandat scoaterea aparatului din priză după terminarea cursurilor. Ieri (marți – n.red.), se pare că acest aparat nu a fost decuplat, din cauza faptului că erau și neoanele aprinse nu s-a sesizat diferența, astfel încât copiii au stat cu această lampă aprinsă”, a declarat Laura Moza, inspectoare pentru management în cadrul ISJ Galați.

Marți seară, părinții au anunțat-o pe învățătoare că o parte dintre copii se plâng de dureri la ochi și că au pleoapele umflate și lipite. Patru copii au ajuns inclusiv la Urgențe, la Spitalul Județean Galați. Laura Moza recunoaște că lampa cu ultraviolete ar fi trebuit folosită după ce copiii au plecat din clasă și doar timp de o jumătate de oră. ”Cu afecțiuni mai grave sunt patru copii. Și doamna învățătoare are probleme. În rest, mai sunt încă zece copii afectați, dar cu simptome mai puțin grave”, a adăugat inspectoarea citată anterior.

”Am avut senzație de nisip în ochi”

Cristina Dima este învățătoarea care predă la clasa unde s-a petrecut incidentul. ”Lampa cu UV care curăță spațiile a fost deschisă în timpul programului, cât timp am stat noi în activitate. Nimeni nu a observat, nici eu, nici copiii, și am fost afectați cu toții. Razele ultraviolete acționează prin uscarea și arderea suprafețelor, deci ochii noștri au suferit aceste uscăciuni, arderi”, a explicat Cristina Dima.

Medicul Ionuț Băneșanu, purtătorul de cuvânt al spitalului unde au fost tratați elevii, spune că aceștia se plângeau, printre altele, de iritații ale ochilor și de senzația de ”nisip în ochi”. ”E ca atunci când te uiți prelungit la o flamă de sudură, apare inflamarea pleoapelor superioare și inferioare, practic, un disconfort. Pacienților le-a fost recomandat repaus și picături oculare”, a declarat dr. Băneșanu.

Expunerea la radiațiile UV, periculoasă

Dr. Corina Țăranu este medic oftalmolog la Spitalul de Copii Galați. Specialista explică faptul că expunerea la razele ultraviolete poate cauza probleme chiar și atunci când este de scurtă durată. ”Poate să apară o cheratoconjunctivită, care este destul de supărătoare ca simptome: lăcrimare, sensibilitate la lumină, durere. Poate fi afectată și retina, dar într-o proporție mai mică. Mai degrabă, cea mai afectată este suprafața corneeană. Pentru că apar aceste leziuni pe cornee, care sunt supărătoare, iar în lipsa tratamentului pot duce la niște complicații, dar, în general, tratamentul se începe destul de rapid, tocmai pentru că prezentarea la medic este rapidă. Pacienții pot rămâne cu sechele doar în lipsa unui tratament. Până acum, astfel de accidente erau rare, dar pentru că acum aceste lămpi sunt folosite la scară largă, probabil că vor mai apărea astfel de accidente”, a explicat dr. Corina Țăranu.

Foto 1, galerie: ”Pe parcursul funcționării, oamenii și animalele trebuie să iasă din încăpere”. Foto 2: Sala de clasă unde elevii și învățătoarea au fost expuși la radiații dăunătoare

Citit 5101 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2021 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.