Navă construită la Galaţi pentru călătorii între insulele din Canada (VIDEO)
Foto: Damen/BC Ferries

Navă construită la Galaţi pentru călătorii între insulele din Canada (VIDEO)
Feribot cu propulsie electrică, lansat la apă
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Un feribot destinat companiei canadiene BC Ferries a fost lansat la apă, săptămâna aceasta, în Şantierul Naval Damen Galaţi. Nava, în valoare de 50 milioane de dolari, este a cincea dintr-o serie de şase feriboturi de tip Island Class comandate de partenerul canadian.

Ultimele lucrări la noul feribot şi punerea în funcţiune a echipamentelor urmează a fi finalizate până în luna iunie, când sunt programate testele pe mare. După această etapă, nava va fi livrată în Canada, primele curse urmând să fie desfăşurate începând din anul 2022.

Misiunea navei va fi să asigure legătura dintre insulele din provincia Columbia Britanică, de pe coasta de vest a Canadei. Mai exact, împreună cu o navă-soră, construită tot la Galaţi, va asigura legătura între Portul Nanaimo şi Insula Gabriola. Cele două feriboturi construite la Damen Galaţi vor înlocui o navă mai veche, de mai mari dimensiuni, scopul fiind acela de a creşte calitatea şi frecvenţa curselor de călători oferite celor interesaţi.

Un element important este şi acela că feriboturile din clasa Island construite de Damen Galaţi sunt nave hibrid diesel-electric, cu o serie de caracteristici-cheie care contribuie la atingerea obiectivelor companiei BC Ferries în materie de protecţie a mediului. Mai mult, odată ce tehnologia de încărcare electrică va fi instalată la terminalele BC Ferries, noile feriboturi vor putea opera doar pe bază de energie electrică, obţinută din surse regenerabile.

Alături de echipamentele moderne de propulsie pe bază de energie electrică, navele dispun şi de sisteme speciale de reducere a vibraţiilor şi a zgomotelor, inclusiv la nivel subacvatic. Aceste sisteme de protecţie vizează reducerea perturbării vieţii marine, în special a balenelor care trăiesc în apele canadiene.

Feriboturile Island Class au capacitatea de a transporta cel puțin 47 de vehicule și până la 400 de pasageri, iar prin utilizarea lor compania canadiană va avea posibilitatea să retragă din serviciu navele ce au la bază doar consumul de motorină.

Primele două nave Island Class au fost deja desfășurate pe ruta Powell River - Insula Texada și pe ruta Port McNeill - Alert Bay - Insula Sointula, la mijlocul anului 2020. A treia și a patra navă vor furniza servicii de transport pe ruta Campbell River - Insula Quadra, în 2022.

După feribotul recent lansat la apă de Damen Galaţi va urma şi lansarea celui de-al şaselea feribot, programată în primăvara acestui an.

Pentru obţinerea acestor importante contracte încheiate cu BC Ferries, Grupul Damen a concurat cu 18 şantiere navale internaţionale.

Citit 4410 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2021 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.