Noi abonamente şi gratuităţi în transportul public local, de la 1 aprilie

Noi abonamente şi gratuităţi în transportul public local, de la 1 aprilie
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Un nou sistem de tarifare și noi facilități în transportul public local de persoane au primit votul consilierilor locali şi vor intra în vigoare de la 1 aprilie 2021. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă" va fi introdus biletul temporar de călătorie, cu durata de 60 de minute, care va costa doi lei. Iar noile abonamente nu vor mai fi pe trasee, ci cu număr nelimitat de călătorii în intervalul de valabilitate al abonamentului, respectiv cu număr limitat de călătorii în intervalul de valabilitate al abonamentului. Facilităţile acordate diverselor categorii au suscitat discuţii, fiind acceptat un amendament depus de grupul consilierilor PNL.

Tarifele noilor abonamente sunt diferite faţă de cele existente în prezent. Autorităţile sunt convinse că nu e vorba despre o scumpire, ci de "un sistem mult mai flexibil și eficient, în avantajul gălățenilor".

Tipuri de abonamente

Primul tip de abonamente este PLUS NOMINAL, document netransmisibil, cu număr nelimitat de călătorii în intervalul de valabilitate. Un astfel de abonament valabil o lună va costa 90 de lei, unul valabil trei luni - 260 de lei, iar unul valabil şase luni - 500 de lei.

BASIC va fi un abonament transmisibil, cu număr limitat de călătorii în intervalul de valabilitate. Variantele sunt următoare: cu 25 de călătorii valabile o lună la tariful de 45 lei, cu 45 de călătorii valabile o lună la 55 de lei, cu 60 de călătorii valabile două luni pentru 95 de lei, cu 135 de călătorii valabile trei luni în valoare de 155 lei şi cu 270 de călătorii valabile şase luni pentru care tariful este de 300 de lei.

Toate abonamentele includ card ce are și facilitate de portofel electronic reîncărcabil. Tocmai de aceea va exista şi opţiunea unui extraportofel electronic, zece călătorii valabile trei luni la preţul de 19 lei.

Facilităţi propuse de PNL

Grupul consilierilor locali liberali a propus, printr-un amendament, ca şi persoanele cu venituri mai mari decât salariul minim pe ţară, să poată beneficia, la alegere, de o subvenţie de 50 la sută la tariful abonamentului nelimitat o lună sau la cel cu 45 de călătorii valabile o lună. De asemenea, pentru încurajarea donatorilor de sânge, PNL a propus acordarea unui abonament cu 45 de călătorii, nu doar cu 25, cum figura în proiect.

Primarul Ionuţ Pucheanu a acceptat doar amendamentul care îi viza pe donatorii de sânge. Edilul a explicat că, în realitate, absolut toţi cetăţenii beneficiază de subvenţie, pentru că preţul real al unei călătorii nu este de 2 lei, tariful biletului, ci de 7,5 lei.

Primarul a adăugat că tarifele şi facilităţile care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie vor fi analizate peste şase luni şi, în funcţie de rezultatele aplicării lor, ar putea suferi modificări.

Cine va beneficia de gratuităţi

Vor beneficia de abonamente nelimitate gratuite: persoanele fără venituri cu vârsta peste 65 de ani și pensionarii, persoanele cu handicap grav și accentuat, pensionarii de invaliditate care nu beneficiază de facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006, persoanele persecutate politic, revoluţionarii, veteranii şi văduvele de război.

Tot de abonamente nelimitate gratuite vor beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat din municipiul Galaţi, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi.

Persoanele care beneficiază de salariul de bază minim pe țară garantat în plată, care la data prezentei este de 2.300 lei brut/lună, vor avea acces doar la un abonament cu 45 de călătorii valabile o lună. La fel şi 40 dintre asistaţii Cantinei de Ajutor Social, precum şi donatorii de sânge.

Citit 7181 ori Ultima modificare Luni, 01 Martie 2021 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.