Un artist de 10

Un artist de 10
În imagine, Alin Popa
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ce este arta? Probabil toți ne-am întrebat, la un moment dat. Deși se poate regăsi și în nuanțele unui tablou, și în vibrațiile unei melodii, înțelesul ei rămâne neschimbat: "Exteriorizarea expresiilor interioare". Un lucru e cert, ea vine din suflet și este tot pentru suflet. De multe ori, poate lua forma unui pansament vindecător. Mai întâi de toate, trebuie să fie descifrată asemenea unui mister, deși nu sunt mulți cei ce pot privi dincolo de forme și culori. În acest articol despre asta este vorba, despre pasiune încifrată în artă. Şi am ocazia să vă prezint un om dedicat visului său, care de fiecare dată începe o nouă zi cu dorința de a se autodepăși. Este vorba despre Alin Popa, absolvent al Universității de Arte din București.

- Ce anume te-a făcut să îți îndrepți pașii către artă?

- De la grădiniță până în clasa a VIII-a, nu prea eram bun la școală. Eram oarecum mai aparte față de ceilalți colegi, pentru că majoritatea dintre ei erau buni la matematică și învățau repede. Eu, în schimb, învățam destul de greu și de multe ori nu reușeam să termin toate lecțiile în timp util. Evident, mi-am dat seama că aș putea încerca un alt drum, deși părinții mei își doreau să devin doctor.

- Ce te motivează cel mai mult, atunci când pictezi?

- În primul rând, nu poate fi ceva zilnic, deoarece atunci când pictez trebuie să am și voința necesară ca să o fac. Și, bineînțeles, nu se întâmplă în fiecare zi. Pot spune însă că aproape mereu gândul meu se îndreaptă spre artă. Dar, evident, nu pictez chiar în fiecare zi, probabil și din cauză că eu privesc arta ca pe un hobby, nu ca pe o muncă în sine.

- Ai de gând să transformi pictatul într-un job full time?

- Cu siguranță, asta este dorința mea. Mi-ar plăcea desigur, la fel ca și altor persoane care lucrează în acest domeniu. Din punctul meu de vedere, în momentul de față, este greu să găsești în România un loc de muncă în cadrul căruia să poți picta ceea ce vrei. Bine, există o cale deschisă datorită picturii bisericești, dar acolo este un alt stil, respectiv cel bizantin. Practic, nu ești liber să pictezi cum vrei.

- Care sunt marii pictori pe care îi admiri cel mai mult și de la care te inspiri?

- Bună întrebare. Pictorii pe care îi apreciez cel mai mult sunt cei clasici, să zicem așa. Vorbim de cei din perioada Renașterii, cum ar fi: Rafael Sanzio, Leonardo da Vinci, Caravaggio. Din secolul al XX-lea, îmi place mult Salvador Dalí și adeseori citesc despre el. Ceea ce îmi place cel mai mult la Dalí este faptul că știa să-şi exprime gândurile într-o modalitate aparte.

- Ce stil de pictură crezi că te definește?

- Momentan, nu cred că există un stil de pictură care să mă definească. Sunt încă în căutărea lui. Îmi place să mă inspir, îmi place să reproduc după operele altor artiști. Îmi place să analizez în muzeele de artă, naționale şi internaționale, creațiile preferate.

- În ce direcție crezi că se îndreaptă pictura la momentul actual?

- Din punctul meu de vedere, noi, artiștii plastici, trăim într-o perioadă destul de dificilă pentru domeniul artistic. Românii sunt iubitori de frumos, dar nu în totalitate. În România se face artă foarte greu momentan și cu siguranță artiștii români ar merita mai mult. Iar când spun "artiști români" nu mă refer numai la arta plastică. Dar poate, în viitor, lucrurile se vor schimba și vor merge spre bine.

- Crezi că trăirile unui artist pot fi regăsite în creațiile sale?

- Cu siguranță, trăirile unui artist pot fi regăsite în creațiile acestuia. Fie că este vorba despre un artist plastic, literar sau din orice alt domeniu. Trebuie să fie așa, pentru că, în primul rând, un artist trebuie să fie sincer.

- Unde te vezi în următorii zece ani?

- Zece ani, chiar dacă par mulți, sunt destul de puțini în lumea artistică. Odată ce termini niște studii, mai ales universitare, ai nevoie și de un gram de miracol ca să reușești. Pentru că sunt foarte multe compromisuri în lumea artei și atunci trebuie să ai multă motivație și trebuie să ai mult sprijin. Sper totuși să rămân pe drumul artei, indiferent dacă voi deveni sau nu cunoscut. Vreau să fac artă valoroasă și sinceră și cred eu că atunci când există pasiune, credință, efort și sacrificiu rezultatele nu vor întârzia să apară.

Pe Alin îl puteți găsi pe Facebook, Alin TC, în cazul în care sunteți interesați de tablouri sau portrete personalizate la prețuri avantajoase.

Citit 6693 ori Ultima modificare Luni, 01 Martie 2021 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.