Operații amânate la Spitalul Județean, după ce rețeaua de oxigen „și-a atins limitele”

Operații amânate la Spitalul Județean, după ce rețeaua de oxigen „și-a atins limitele”

Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
7 comentarii

Instalația de oxigen medical de care dispune Spitalul Clinic de Urgență Galați nu mai reușește să facă față cerințelor actuale ale unității sanitare. Numărul mare al bolnavilor de COVID-19 care au nevoie de fluxuri mari de oxigen a dat peste cap activitatea din blocurile operatorii. Astfel, chirurgii operează cu prioritate urgențele medicale, în vreme ce intervențiile chirurgicale ale bolnavilor cronici sunt deseori amânate. Situația este cu atât mai gravă cu cât Spitalul Județean este singurul din Galați care poate primi și trata pacienți cu problemele medico-chirurgicale aflați în stare gravă.

"Există o presiune crâncenă, pe un personal ce n-a crescut numeric, de aproximativ 400 de zile. Paturile de terapie intensivă postoperatorie au devenit insuficiente pentru restul patologiilor. Astăzi (marți - n.r.) s-a mai adăugat încă una, reţeaua de oxigen şi-a atins limitele, din cauza consumului foarte mare. O recalibrare a ei peste noapte este imposibilă. În atare situaţie, cu risc foarte mare se pot opera doar strict urgenţele, iar cazurile oncologice intră în aşteptare. Nu poţi face intervenţii elaborate, cronofage (consumatoare de timp - n.r.), fără să ai siguranţa fluxului de oxigen în aparatul de anestezie. (…) Să vă ocrotească Dumnezeu, să respiraţi bine şi să nu aveţi nevoie de intervenții chirurgicale!", a scris, pe Facebook, medicul Paul Ichim, şeful Secţiei Chirurgie III de la Spitalul Judeţean Galaţi.
La Județean, funcționează cea mai mare secție ATI-COVID din Galați. Mai mult, din decembrie 2020, aici a fost înființată și o secție unde sunt internați pacienții cu infecție SARS-CoV-2 care sunt și urgențe medico-chirurgicale, precum și bolnavii de COVID-19 cu insuficiență respiratorie acută care necesită un flux mare de oxigen.
"Rezultate bune la pacienții COVID s-au obținut cu terapia cu oxigen High flow, în prezent oxigenul fiind medicament pentru această categorie de bolnavi. În aceste condiții, creșterea numărului de pacienți care necesită oxigen cu flux mare conduce la perturbări funcționale ale debitului de oxigen din alte terminale, mai ales la nivelul blocului operator, în timpul programului normal de lucru (8,00 - 14,00), când funcționează simultan, în același interval de timp, cel puțin zece săli de operație", se arată într-un răspuns al Spitalului Județean Galați.

"Un consum de oxigen extrem de mare"

"În cadrul spitalului funcționează secția de Terapie Intensivă, cu 45 de paturi, care trebuie să aibă, potrivit reglementărilor, trei compartimente: terapie intensivă, terapie intensivă intermediară postoperatorie, unde stau pacienții cu intervenții chirurgicale majore, și un compartiment de supraveghere postoperatorie, unde stau, pentru o perioadă de câteva ore, pacienții cu intervenții chirurgicale minore. Alături de aceste trei compartimente, s-a înființat, în aprilie 2020, compartimentul ATI-COVID, unde sunt internați pacienții cu forme foarte grave de COVID. Este un compartiment care a crescut ca număr de paturi, iniţial, de la 9 la 12, iar în prezent funcționează cu 18 paturi. Această secție are un consum de oxigen extrem de mare. De asemenea, compartimentul de COVID de la etajul 1, unde există 58 de paturi și unde sunt internați 40 de pacienți, dintre care 24 sunt pozitivi COVID-19, necesită un flux mare de oxigen. Și miercuri, și joi, activitatea operatorie s-a desfășurat în condiții normale, s-a încercat utilizarea judicioasă a oxigenului, pentru că oxigenul nu este doar pentru secțiile de ATI, există și în alte secții pacienți care au nevoie de oxigen”, a explicat dr. Violeta Şapira, medic neurolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Galați.
Recent, Spitalul Județean și Spitalul de Boli Infecțioase au fost incluse într-un program de investiții care are ca obiectiv redimensionarea instalației de fluide medicale și montarea de senzori de oxigen în toate spațiile cu flux continuu de oxigen. Lucrările se află, însă, abia la început.

Citit 3807 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Aprilie 2021 00:17

7 comentarii

 • postat de Alexutz Vineri, 23 Aprilie 2021 09:43 5.2.205.*** Link la comentariu
  4
  23

  Bine ca facem parcare, heliport, si dam cu var in exterior sa se vada frumos pe afara. Inauntru scapa fiecare dupa noroc, pile, si buzunar.

  Raportează
 • postat de Problema este la consilierii județeni Vineri, 23 Aprilie 2021 09:17 213.233.88.*** Link la comentariu
  5
  15

  Așa cum îi spune numele, Spitalul Județean, spitalul aparține Consiliului Județean Galați, deci problema este în curtea consilierilor județeni locali. Apropo, uzina de oxigen din combinatul siderurgic, mai există, funcționează ?

  Raportează
 • postat de nudauspaga Vineri, 23 Aprilie 2021 08:41 213.218.53.*** Link la comentariu
  4
  25

  Cam cat mai merge daru' la Judetean? Ce dimensiuni sa aibe plicul? Acolo e de fapt clanul mercenarilor....spital nu e in niciun caz, nici nu a fost vreodata. Nu ai bani, relatii, mori pe scarile spitalului...de covid, bineinteles.

  Raportează
 • postat de gopo Vineri, 23 Aprilie 2021 07:29 5.13.183.*** Link la comentariu
  4
  10

  Prin 2011 am lucrat la reteaua de distributie de oxigen la Urologie si Ginecologie in cadrul reparatiei capitale: tevi cupru medical, dozatoare, statie de monitorizare presiune. Sa inteleg ca acele investitii nu sunt folosite?

  Raportează
 • postat de Sebis Vineri, 23 Aprilie 2021 01:25 109.166.135.*** Link la comentariu
  7
  26

  Si pe ce se duc banii? Romania alocă 5.6% din PIB pentru sanatate. Alo, vrem o lamurire de la mai marii guvernanti. Sau Galatiul nu mai exista pe harta, pentru ei?

  Raportează
 • postat de Alooo...alooo... Joi, 22 Aprilie 2021 22:53 77.111.247.*** Link la comentariu
  17
  26

  ... intrebati-i pe aia de la prefectura si sa ne spuneti si noua aici in ziar ce se intampla atunci cand "incidența cumulată în ultimele 14 zile" este mai MICA decat 1,5 / 1000 de locuitori pentru ca guvărnu mău #REZIST a uitat sa ne anunte prin gura lu' arafat care ne-a citit cu intonatie si expresivitate "legea" HOTĂRÂRE nr. 20 din 25.03.2021 a CNSU ce se intampla in cazu' asta, respectiv, CAND INCIDENTA SCADE SUB 1,5 LA MIE...

  arafat s-a lacomit doar sa ameninte POPULATIA ROMANIEI cu RESTRICTIILE SI PEDEPSELE din "legea" HOTĂRÂRE nr. 20 din 25.03.2021 a CNSU si nu i-a trecut prin mintea aia a lui sa ne povesteasca...prin gura lui...si anularea restrictiilor si a sanctiunilor si a pedepselor asupra populatiei Romaniei.

  Raportează
 • postat de Adrian Joi, 22 Aprilie 2021 21:37 89.39.81.*** Link la comentariu
  13
  29

  Nu se poate...cu super competenții usri de la sanătate? Nooooo

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro