Operații amânate la Spitalul Județean, după ce rețeaua de oxigen „și-a atins limitele”
Foto: Marian Calestru

Operații amânate la Spitalul Județean, după ce rețeaua de oxigen „și-a atins limitele”
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Instalația de oxigen medical de care dispune Spitalul Clinic de Urgență Galați nu mai reușește să facă față cerințelor actuale ale unității sanitare. Numărul mare al bolnavilor de COVID-19 care au nevoie de fluxuri mari de oxigen a dat peste cap activitatea din blocurile operatorii. Astfel, chirurgii operează cu prioritate urgențele medicale, în vreme ce intervențiile chirurgicale ale bolnavilor cronici sunt deseori amânate. Situația este cu atât mai gravă cu cât Spitalul Județean este singurul din Galați care poate primi și trata pacienți cu problemele medico-chirurgicale aflați în stare gravă.

"Există o presiune crâncenă, pe un personal ce n-a crescut numeric, de aproximativ 400 de zile. Paturile de terapie intensivă postoperatorie au devenit insuficiente pentru restul patologiilor. Astăzi (marți - n.r.) s-a mai adăugat încă una, reţeaua de oxigen şi-a atins limitele, din cauza consumului foarte mare. O recalibrare a ei peste noapte este imposibilă. În atare situaţie, cu risc foarte mare se pot opera doar strict urgenţele, iar cazurile oncologice intră în aşteptare. Nu poţi face intervenţii elaborate, cronofage (consumatoare de timp - n.r.), fără să ai siguranţa fluxului de oxigen în aparatul de anestezie. (…) Să vă ocrotească Dumnezeu, să respiraţi bine şi să nu aveţi nevoie de intervenții chirurgicale!", a scris, pe Facebook, medicul Paul Ichim, şeful Secţiei Chirurgie III de la Spitalul Judeţean Galaţi.

La Județean, funcționează cea mai mare secție ATI-COVID din Galați. Mai mult, din decembrie 2020, aici a fost înființată și o secție unde sunt internați pacienții cu infecție SARS-CoV-2 care sunt și urgențe medico-chirurgicale, precum și bolnavii de COVID-19 cu insuficiență respiratorie acută care necesită un flux mare de oxigen.

"Rezultate bune la pacienții COVID s-au obținut cu terapia cu oxigen High flow, în prezent oxigenul fiind medicament pentru această categorie de bolnavi. În aceste condiții, creșterea numărului de pacienți care necesită oxigen cu flux mare conduce la perturbări funcționale ale debitului de oxigen din alte terminale, mai ales la nivelul blocului operator, în timpul programului normal de lucru (8,00 - 14,00), când funcționează simultan, în același interval de timp, cel puțin zece săli de operație", se arată într-un răspuns al Spitalului Județean Galați.

"Un consum de oxigen extrem de mare"

"În cadrul spitalului funcționează secția de Terapie Intensivă, cu 45 de paturi, care trebuie să aibă, potrivit reglementărilor, trei compartimente: terapie intensivă, terapie intensivă intermediară postoperatorie, unde stau pacienții cu intervenții chirurgicale majore, și un compartiment de supraveghere postoperatorie, unde stau, pentru o perioadă de câteva ore, pacienții cu intervenții chirurgicale minore. Alături de aceste trei compartimente, s-a înființat, în aprilie 2020, compartimentul ATI-COVID, unde sunt internați pacienții cu forme foarte grave de COVID. Este un compartiment care a crescut ca număr de paturi, iniţial, de la 9 la 12, iar în prezent funcționează cu 18 paturi. Această secție are un consum de oxigen extrem de mare. De asemenea, compartimentul de COVID de la etajul 1, unde există 58 de paturi și unde sunt internați 40 de pacienți, dintre care 24 sunt pozitivi COVID-19, necesită un flux mare de oxigen. Și miercuri, și joi, activitatea operatorie s-a desfășurat în condiții normale, s-a încercat utilizarea judicioasă a oxigenului, pentru că oxigenul nu este doar pentru secțiile de ATI, există și în alte secții pacienți care au nevoie de oxigen”, a explicat dr. Violeta Şapira, medic neurolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Galați.

Recent, Spitalul Județean și Spitalul de Boli Infecțioase au fost incluse într-un program de investiții care are ca obiectiv redimensionarea instalației de fluide medicale și montarea de senzori de oxigen în toate spațiile cu flux continuu de oxigen. Lucrările se află, însă, abia la început.

Citit 5233 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Aprilie 2021 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.