Vaccinare anti-COVID și prin cabinetele medicilor de familie din Galați

Vaccinare anti-COVID și prin cabinetele medicilor de familie din Galați
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 se extinde din 4 mai și în cabinetele a peste 3.000 de medici de familie din țară. În județul Galați, până la sfârșitul săptămânii trecute, 36 de medici de familie, dintr-un total de peste 250, confirmaseră că vor să ia parte la acest demers. Imunizarea populației prin cabinetele de medicina familiei va fi efectuată cu trei tipuri de vaccinuri, au anunțat autoritățile.

Săptămâna trecută, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare contra COVID-19, anunța că toată infrastructura logistică necesară demarării vaccinărilor prin cabinetele medicilor de familie este deja stabilită. "Sunt circa 10.700 de medici la nivel naţional în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În jur de o treime dintre ei vor fi implicați în campanie. Însă să ştiţi că mare parte dintre medicii de familie sunt implicaţi în centrele de vaccinare care deja funcţionează. Este foarte dificil să vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalţi pacienţi pe care îi ai în listă şi în îngrijire, să asiguri asistenţa medicală primară. Este un efort deosebit", spunea Valeriu Gheorghiţă.

Și la Galați, pe lângă medicii de familie care încep de astăzi vaccinarea în cabinetele proprii, sunt alți medici care coordonează deja de săptămâni bune activitatea din centrele de vaccinare.

Ce vaccinuri vor fi utilizate

Medicii vor imuniza populația cu trei tipuri de vaccin: Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. De asemenea, medicii vor începe vaccinarea după terminarea programului de muncă la cabinet. "Serul produs de AstraZeneca va fi livrat acolo unde medicii vor solicita acest vaccin. Sigur că, la început, ai o reticenţă, pentru că nu ştii despre ce e vorba. Sunt flacoane multidoză, există acest risc să iroseşti doze. Noi le-am transmis colegilor că nu e nici o problemă dacă din zece doze vor folosi doar nouă şi o doză se iroseşte", a concluzionat Valeriu Gheorghiță.

Citit 2435 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Mai 2021 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.