”Avem pacienți cu TBC care ajung la spital în stare foarte gravă”

”Avem pacienți cu TBC care ajung la spital în stare foarte gravă”
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Bolnavii cronici sunt principalele victime indirecte ale actualei epidemii de COVID-19. Odată ce multe spitale au fost transformate în unități de suport COVID, accesul celorlalți pacienți la servicii medicale a fost mult îngreunat, în ultimele 14 luni. Totodată, frica de a nu se infecta cu noul coronavirus i-a făcut pe mulți gălățeni care aveau simptome clare de boală să nu mai meargă la spital, lucru ce a întârziat punerea unui diagnostic și începerea unui tratament înainte ca boala să se agraveze. Numeroși gălățeni ajung astfel la medic și primesc un diagnostic abia atunci când doar cu greu se mai pot ține pe picioare.

Faptul că oamenii au amânat cât de mult au putut să meargă la medic, în ultimul an, reiese și din statisticile oficiale. În cazul tuberculozei, spre exemplu, boală încă foarte răspândită în Galați, datele arată că numărul cazurilor nou diagnosticate a scăzut de la 275, în 2019, la 207, anul trecut. În primul trimestru al acestui an, au fost diagnosticați cu TBC 48 de gălățeni.

Dacă pe hârtie lucrurile arată încurajator, medicii spun că este vorba doar despre o scădere aparentă. ”Din păcate, datele statistice nu reflectă realitatea din teritoriu. Pe de o parte, incidența tuberculozei este în scădere, de la an la an, ceea ce înseamnă că ne aflăm pe drumul cel bun în eradicarea acestei boli. De asemenea, de când purtăm măști medicinale, incidența bolilor respiratorii, inclusiv a tuberculozei, a scăzut. Cu toate acestea, lucrurile nu stau atât de bine pe cât ne-am dori. Sunt convinsă că sunt persoane care au TBC nediagnosticat și care încă stau acasă. Din păcate, acești pacienți ajung la spital în stare foarte gravă. A scăzut numărul cazurilor diagnosticate, dar a crescut severitatea lor”, explică dr. Marta Lefter, medic pneumolog și coordonatorul pentru Galați al Programului Național de Control al Tuberculozei.

Tuberculoza netratată la timp poate fi invalidantă

Lăsată netratată, tuberculoza nu este periculoasă doar pentru bolnav, ci și pentru persoanele din jurul său. Atunci când pacientul nu știe că are boala și nu ia măsurile necesare pentru izolare și tratament, bacilul poate fi transmis celor din jur, fie că vorbim de rude, de prieteni sau de necunoscutul lângă care bolnavul a stat în autobuz.

”O prezentare timpurie la medic previne apariția formelor grave de TBC, care nu doar că sunt greu de tratat, dar lasă în urme și sechele grave, care îi vor reduce calitatea vieții bolnavului. Acești pacienți sunt viitorii beneficiari de ajutor social, viitorii întreținuți ai familiei. De aceea, tuberculoza este considerată o problemă de sănătate publică de care nu cred că vom scăpa atât de ușor”, adaugă dr. Lefter.

Majoritatea românilor sunt purtători ai bacteriei care provoacă TBC-ul. În anumite condiții, când organismul este slăbit de stres sau de o altă boală, bacilul prezent cel mai adesea în plămâni devine activ, ducând la îmbolnăvire. Netratată, tuberculoza distruge plămânul în totalitate. Totuși, față de acum un secol, în prezent există tratamente eficiente pentru această boală. În România, tratamentul este decontat în totalitate de stat, iar bolnavii primesc și alocație de boală.

Tratamentul unei forme de TBC fără complicații durează în jur de șase luni. Pentru formele grave însă, bolnavul trebuie să ia în jur de 20 de pastile pe zi, cărora li se adaugă și injecțiile, timp de cel puțin șase-zece luni. Cu cât boala a devenit mai severă, cu atât eficacitatea tratamentului este mai mică. Pentru un pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă, terapia poate costa în jur de 12.000 de lei pe lună, în primele șase luni. În prezent, în Galați, șase pacienți primesc tratament pentru tuberculoza multidrog rezistentă.

Când trebuie să consultați medicul

Medicii spun că primele simptome ale tuberculozei sunt nespecifice. Acest lucru înseamnă că respectivele manifestări pot fi întâlnite și în cazul altor boli, ceea ce poate crea confuzie și poate întârzia prezentarea la medic. ”În general, o tuse care nu cedează timp de trei sau chiar patru săptămâni ar trebui să ne indice că nu este vorba despre o simplă răceală. Pacientul cu tuberculoză poate avea și febră, transpirație în exces, mai ales pe timpul nopții, lipsă a poftei de mâncare, care conduce la o scădere importantă în greutate, dar și o stare accentuată de oboseală. În astfel de cazuri, este indicat să fie anunțat medicul de familie, care îl va îndruma apoi pe pacient pentru investigații și eventuale îngrijiri de specialitate”, concluzionează medicul pneumolog Marta Lefter.

Citit 4057 ori Ultima modificare Joi, 06 Mai 2021 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.