Când se va finaliza modernizarea axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie. Contract scumpit şi prelungit.
Foto: Marian Calestru

Când se va finaliza modernizarea axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie. Contract scumpit şi prelungit.
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Modernizarea axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie 1918 mai ratează un termen de finalizare anunţat de autorităţi. După 31 mai 2021 şi 14 iulie 2021, noua dată de finalizare a lucrărilor comunicată, la solicitarea noastră, de Primăria municipiului Galaţi este 28 august 2021. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul de lucrări a suferit şi o majorare, prin act adiţional.

Modernizarea cu fonduri europene liniilor de tramvai şi a carosabilului arterelor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 ar fi trebuit să se încheie, cel târziu, la 31 mai 2021, conform datelor anunţate iniţial de autorităţi. "Valoarea totală a contractului de finanțare europeană este de 104.373.966,18 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 89.628.219,52 lei. Durata de implementare a proiectului este cuprinsă între 23 aprilie 2019 și 31 mai 2021", anunţa municipalitatea, în comunicatul de presă.

Pe 2 martie anul acesta, vă informam despre primele prelungiri ale contractului: termenul de elaborare a proiectului tehnic a fost extins cu 120 de zile, iar perioada de execuţie a lucrărilor, cu 90 de zile. "Ca urmare a consultărilor purtate între supervizorul lucrărilor și beneficiar, s-a decis aprobarea prelungirii perioadei de execuție a lucrărilor până la data de 14 iulie 2021", ne transmitea Primăria.

Am fost curioşi dacă luna viitoare lucrările se vor încheia, într-adevăr, motiv pentru care am solicitat Primăriei informaţii în acest sens.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră privind străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918, vă comunicăm că lucrările au ca termen de finalizare data de 28 august 2021, proiectul fiind în implementare până pe 30 noiembrie 2021. Acest lucru a fost cauzat de faptul că s-a ținut cont permanent de necesitatea desfășurării traficului rutier în zonă, cu restricții cât mai puține, dar și de respectarea măsurilor în contextul COVID-19 în ceea ce privește sistarea alimentării cu apă pe perioade cât mai scurte. Le mulțumim pentru înțelegere și pe această cale gălățenilor din zonă și tuturor participanților la trafic", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

Majorări de contract

Pe 5 martie 2019, Primăria informa, printr-un comunicat de presă, că achiziţia publică având ca obiect "Modernizare linii de tramvai și carosabil strada Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918" s-a încheiat: "Oferta declarată câștigătoare este cea depusă de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Citadina 98 SA - Mari-Vila Com SRL - Add Global Design SRL, cu o propunere financiară de 82.191.251,84 lei (fără TVA)".

Această valoare se regăseşte şi în datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, numai că, prin act adiţional, tocmai a fost majorată. De la 82.191.251,84 lei fără TVA la 85.240.434,94 lei fără TVA, după cum se precizează în portalul achiziţiilor publice. Adăugând TVA, ajungem la o valoare a contractului de peste 101,4 milioane de lei, numai că, într-o situaţie a lucrărilor de investiţii comunicată la cererea noastră de Primăria Galaţi la începutul acestui an, în dreptul contractului de modernizare a axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie figurează o valoare de 107,8 milioane de lei cu TVA. Probabil există şi alte majorări sau lucrări adiacente despre care încă nu am aflat…

Contract pentru reparaţii

Dacă tot vorbim de Siderurgiştilor, pot potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, Primăria Galaţi tocmai a atribuit un contract de proiectare şi execuţie pentru "Reparaţii linii de tramvai strada Siderurgiştilor între Piaţa Energiei şi depoul de tramvaie". Municipalitatea îşi doreşte "să fie îndeplinite condiţiile minime de siguranţă pe această secţiune de drum". "Lucrările presupun scoaterea și refacerea pavajului din piatră cioplită de pe traseul căii de rulare, rectificarea nivelului liniei prin buraj, montare antretoaze și amortizoare", ne-a explicat Primăria, la cererea noastră.

Licitaţia a pornit de la un preţ estimat de 988.248 lei fără TVA şi s-a atribuit cu 988.148 de lei fără TVA, singurului ofertant înscris, asocierea Tancrad - Add Global Design, având ca subcontractant firma Urban Proiect Grup SRL, care va executa servicii de proiectare de specialitate - lucrări cale rulare tramvai. Termenele prevăzute sunt de zece zile pentru proiectare şi 30 de zile pentru execuţie.

Citit 7456 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Iunie 2021 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.