Când se va finaliza modernizarea axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie. Contract scumpit şi prelungit.
Foto: Marian Calestru

Când se va finaliza modernizarea axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie. Contract scumpit şi prelungit.
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Modernizarea axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie 1918 mai ratează un termen de finalizare anunţat de autorităţi. După 31 mai 2021 şi 14 iulie 2021, noua dată de finalizare a lucrărilor comunicată, la solicitarea noastră, de Primăria municipiului Galaţi este 28 august 2021. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul de lucrări a suferit şi o majorare, prin act adiţional.

Modernizarea cu fonduri europene liniilor de tramvai şi a carosabilului arterelor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 ar fi trebuit să se încheie, cel târziu, la 31 mai 2021, conform datelor anunţate iniţial de autorităţi. "Valoarea totală a contractului de finanțare europeană este de 104.373.966,18 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 89.628.219,52 lei. Durata de implementare a proiectului este cuprinsă între 23 aprilie 2019 și 31 mai 2021", anunţa municipalitatea, în comunicatul de presă.

Pe 2 martie anul acesta, vă informam despre primele prelungiri ale contractului: termenul de elaborare a proiectului tehnic a fost extins cu 120 de zile, iar perioada de execuţie a lucrărilor, cu 90 de zile. "Ca urmare a consultărilor purtate între supervizorul lucrărilor și beneficiar, s-a decis aprobarea prelungirii perioadei de execuție a lucrărilor până la data de 14 iulie 2021", ne transmitea Primăria.

Am fost curioşi dacă luna viitoare lucrările se vor încheia, într-adevăr, motiv pentru care am solicitat Primăriei informaţii în acest sens.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră privind străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918, vă comunicăm că lucrările au ca termen de finalizare data de 28 august 2021, proiectul fiind în implementare până pe 30 noiembrie 2021. Acest lucru a fost cauzat de faptul că s-a ținut cont permanent de necesitatea desfășurării traficului rutier în zonă, cu restricții cât mai puține, dar și de respectarea măsurilor în contextul COVID-19 în ceea ce privește sistarea alimentării cu apă pe perioade cât mai scurte. Le mulțumim pentru înțelegere și pe această cale gălățenilor din zonă și tuturor participanților la trafic", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

Majorări de contract

Pe 5 martie 2019, Primăria informa, printr-un comunicat de presă, că achiziţia publică având ca obiect "Modernizare linii de tramvai și carosabil strada Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918" s-a încheiat: "Oferta declarată câștigătoare este cea depusă de asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Citadina 98 SA - Mari-Vila Com SRL - Add Global Design SRL, cu o propunere financiară de 82.191.251,84 lei (fără TVA)".

Această valoare se regăseşte şi în datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, numai că, prin act adiţional, tocmai a fost majorată. De la 82.191.251,84 lei fără TVA la 85.240.434,94 lei fără TVA, după cum se precizează în portalul achiziţiilor publice. Adăugând TVA, ajungem la o valoare a contractului de peste 101,4 milioane de lei, numai că, într-o situaţie a lucrărilor de investiţii comunicată la cererea noastră de Primăria Galaţi la începutul acestui an, în dreptul contractului de modernizare a axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie figurează o valoare de 107,8 milioane de lei cu TVA. Probabil există şi alte majorări sau lucrări adiacente despre care încă nu am aflat…

Contract pentru reparaţii

Dacă tot vorbim de Siderurgiştilor, pot potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, Primăria Galaţi tocmai a atribuit un contract de proiectare şi execuţie pentru "Reparaţii linii de tramvai strada Siderurgiştilor între Piaţa Energiei şi depoul de tramvaie". Municipalitatea îşi doreşte "să fie îndeplinite condiţiile minime de siguranţă pe această secţiune de drum". "Lucrările presupun scoaterea și refacerea pavajului din piatră cioplită de pe traseul căii de rulare, rectificarea nivelului liniei prin buraj, montare antretoaze și amortizoare", ne-a explicat Primăria, la cererea noastră.

Licitaţia a pornit de la un preţ estimat de 988.248 lei fără TVA şi s-a atribuit cu 988.148 de lei fără TVA, singurului ofertant înscris, asocierea Tancrad - Add Global Design, având ca subcontractant firma Urban Proiect Grup SRL, care va executa servicii de proiectare de specialitate - lucrări cale rulare tramvai. Termenele prevăzute sunt de zece zile pentru proiectare şi 30 de zile pentru execuţie.

Citit 7176 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Iunie 2021 20:26

16 comentarii

 • postat de Bogdan
  Miercuri, 16 Iunie 2021 08:59
  86.124.206.***
  Bai Gălățenilor, nu vi se pare ca orașul incepe sa arate altfel. Cum altfel fara deranj. Astfel de lucrări nu au mai fost facute de pe vremea împușcatului. Lasati omul sa isi faca treaba. Bravo domnului primar, tot inainte.
  1
  0
  Raportează
 • postat de silvia
  Marți, 15 Iunie 2021 11:02
  109.166.131.***
  Ma intreb cum vor aduce la nivel trecerea peste linia de tramvai???
  Nu cumva este o greseala de proiectare si mai apoi de executie?
  In acest moment traversarea prin intersectia de la Doja si de la IREG se face efectiv urcand o panta destul de inclinata. Sa nu ma spun ca acele bile din beton sunt o alta bazaconie.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Un alt Costel….
  Marți, 15 Iunie 2021 09:36
  5.13.239.***
  Tot ce ai insirat acolo , Silvio, sunt aceleas abureli pe care stapanii tai, le folosesc de treizeci de ani, daca tot esti curioasa si ti tot slavesti stapanii,uitate la tot ce i psd si ai sa i vezi, cu averi fabuloase si mai toti, in frunte cu tatucu Nastase prin puscarii sau cu dosare penale, astea sunt fapte, realitati, nu gargara insirata de tine, cat despre cele scrise de Costel,tot ce a scris, sunt numai realitati.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Silvia
  Luni, 14 Iunie 2021 18:51
  5.13.235.***
  @ Costel

  Las-o bre, nea Costele, las-o mai moale cu marșatul că ce rău e PSDu' lu' pește, că nici cu PDL, acum "reformat" ;) cu alți "chiloți"(altă siglă) de ne sunt prezentați ca noi-nouți, ca fiind alții decât ceea ce sunt în realitate și anume aceiași PDL-iști, aceiași băsiști dezastruo/dezastruoși dar cu alți "chiloți"(altă siglă, cea marca PNL... Și cică, ete scârț dragi rumâni, dragi gălățeni cică aceiași băsiști, aceiași PDL-iști dar cu alți chiloți ar fi spălați, ar fi preschimbați, ar fi alți oameni, ar fi cică noi-nouți. Pe cine dracu vreți să prostiți? În atâția ani de guvernări PDL-iste, dar și PDListo-PNListe ați văzut voi ceva mai bun PENTRU GALAȚI, atras, construit aici în GALAȚI?

  Vreți să spuneți că matracucii și matracucele alea PDL-iste și acum "NOU" PDL(PNL)Giste au muncit, au atras, au construit, au făcut mai multe PENTRU GALAȚI, AICI ÎN GALAȚI?

  Mai ușor cu pianul pe scări brea, nea Costele... Ce i-a împiedicat și ce îi împiedică încă pe PDL-iștii și a um "NOU" PDL(PNL)-iștii preferați de matale să muncească, să lupte, să facă PENTRU GALAȚI?

  Bre, nea Costele, bre nea gălățeni simpatizanți ai PDL și acum simpatizanți ai "NOULUI" PDL(PNL) care nu e decât vechiul PDL dar cu altă siglă, mentalitatea băsistă/PDL-istă rămânând/fiind aceeași, ce i-a împiedicat și ce îi împiedică încă pe aleșii PDL="NOUL" PDL(PNL)+US(S)R să lupte, să facă, să muncească PENTRU GALAȚI și PENTRU PROIECTELE GALAȚIULUI?

  CE IGA ÎMPIEDICAT ȘI CE-I OPREȘTE PE PDL(PNL)+US(S)R să muncească, să facă, să construiască PENTRU GALAȚI, AICI ÎN GALAȚI, PENTRU MODERNIZAREA ȘI PENTRU EMANCIPAREA GALAȚIULUI?

  Ia zi bre, nea Costele, sau june bengos și liber ce oi fi tu...

  Bre, stimabile, matale știi ce a zis Orban Ludovic care ce să vezi, este tocmai din partidul"NOUL" PDL(PNL)=PDL/băsescu și din coaliția parlamentară/guvernamentală "NOUL" PDL(PNL) + US(S)R...

  Ia zi...Știi ce a zis Ludovic Orban fost prim-întâiul țării al cocoaliției ăsteia toxice pentru țară și toxice PENTRU GALAȚI?

  Bre nea Costele, ca să știi și matale clar Întâiul-prim al țării Ludovic Orban din "NOUL" PDL(PNL)+US(S)R, că ei sunt o aliață, o famiglie, o gașcă guvernamentală-parlamentară solidă și fericită le-a zis GĂLĂȚENILOR, adică vouă/nouă "deșteptule", că "Ce ne/vă mai trebuie nouă/vouă gălățenilor AEROPORT LA GALAȚI, că și așa vă construiește el din mărinimia lui POD LA BRĂILA...
  Bre, nea Costee, deci NIMIC PENTRU GALAȚI, NIMIC AICI ÎN GALAȚI, PENTRU GĂLĂȚENI.

  Matale înțelegi? Voi înțelegeți că nici pentru "NOUL" PDL(PNL)+US(S)R voi gălățenii nu valorați nimic pentru ei? Chiar nu înțelegeți asta? Sau credeți/vreți să spuneți că și pentru ticăloșia/nimicul celorlalți a celor aleși de voi din "NOUL" PDL(PNL) + US(S)R + JOShannnes care nu au realizat și nu vor să realizeze/construiască nimic ÎN GALAȚI, PENTRU GALAȚI...tot PSD e de vină pentru că GALAȚIUL nu are nimic construit AICI ÎN GALAȚI pentru ca și orașul nostru GALAȚI să fie tranzitat/frecventat de oameni, de cetățeni, de investitori, de dracu, de lacu, de moș Marcu...

  TU TE AUZI CE VORBEȘTI? ȘI PENTRU EXTRATEREȘTRII DIN COSMOS TOT PSDu' e de vină?
  Bre, ați avut și încă aveți Guvernele lui/voastre MULTIPLE... Aveți și președintele, aveți și Guvernul, aveți și Parlamentul majoritar AL VOSTRU, "NOUL" PDL(PNL) + US(S)R, multiple Guverne ale voastre și tot NIMIC nu se vrea, nu se construiește PENTRU GALAȚI, AICI ÎN GALAȚI... Așa că mai ușor cu gargara, mai ușor cu prosteala cum că tot PSDu' ar fi de vină pentru ce nu are GALAȚIUL, când voi refuzați naibii să vedeți cum blochează, cum aleșii voștri din "NOUL" PDL(PNL) + US(S)R se împotrivesc realizării proiectelor GALAȚIULUI în Consiliile Local/Județean, dar și prin Parlament unde NU au susținut niciun proiect major de infrastructură de tranzitare al GALAȚIULUI(aeroport, tunel pe sub Dunăre) a fi construit/realizat AICI ÎN GALAȚI. Je suis gălățean(NU brăilean)
  6
  2
  Raportează
 • postat de hahaha
  Vineri, 11 Iunie 2021 19:12
  89.137.138.***
  Prostii voteaza, desteptii fura
  5
  9
  Raportează
 • postat de Citizen
  Vineri, 11 Iunie 2021 12:18
  178.138.32.***
  Nu-i problema pentru primarie sa achite si majorarile la contract, doar urmeaza majorarea taxelor si impozitelor locale (vedeti si planurile din PNRR cu marirea impozitelor pe proprietati PF). Estimez o dublare a impozitelor pe proprietate in urmatorii ani.
  1
  21
  Raportează
 • postat de Mine
  Vineri, 11 Iunie 2021 10:54
  69.39.93.***
  Atât timp cât câștiga aceleași firme toate contractele cu primăria Galati este normal sa apăra întârzieri . Nu se simt amenințati de nici un fel pentru ca nu exista concurenta,exista însă o mare prietenie între Primăria Galati și constructori .Cum sa investească firmele in personal ,cum sa facă angajări atât timp cât nu exista penalizări?!Sa prelungească programul de lucru?..doamne ferește ca trebuie sa plătească in plus. Majoritatea e oricum mulțumită ca se face ceva in Galati ,ce nu știu ei (cei din primărie)e ca mulțumirea asta nu durează mult atât timp cât îți bați joc de cetățeni ținându-i in praf ca sa le faci pe plac constructorilor.
  3
  32
  Raportează
 • postat de valentino rosi
  Vineri, 11 Iunie 2021 10:09
  5.2.205.***
  vai de capul nostru cei ce locuim in siderurgistilor
  10
  28
  Raportează
 • postat de piticu
  Vineri, 11 Iunie 2021 10:07
  78.96.59.***
  Sunt cam doua saptamani de cand se anunta lucrari in intersectiile str.Siderurgistilor cu str.Ghe.Doja respectiv str.A.Saligny (zi si noapte) si nu s-a facut mai nimic. O groaza de tam-tam pentru nimic. Asadar : vise, taica, vise ! Odata si odata poate se va termina si lucrarea asta.
  4
  32
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Vineri, 11 Iunie 2021 09:59
  86.124.200.***
  La unele firme se poate respecta termenul ,vezi podul de la Braila sau Kauflandul de la Ultimul leu. Astia (ai nostri) prelungesc si scumpesc incontinuu. Unde mai e prostia aia cu cele criterii "cel mai mic pret" si celalalt ,care nu ii recomanda "calitate -pret" ? Numai abureli. Daca sunt fonduri europene ,greu de jmenuit, lasa ca se baga la greu cheltuieli suplimentare din buget.
  7
  37
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 11 Iunie 2021 09:23
  188.26.125.***
  Astea sunt vrajeli ieftine, se lucreaza putin si prost...In scurt se vor vedea efectele..Iar daca se mai intarzie mult tot prostul de galatean va plati..UE nu accepta tampenii facute de administratia locala cu cei de la firmele de constructii
  6
  40
  Raportează
 • postat de Mario
  Vineri, 11 Iunie 2021 08:56
  89.137.138.***
  Se fură la greu,la fel ca la plaja Dunărea,nu se respectă nici un termen,mai găsesc tot felul de motive să mai adauge niște bani la tot felul de acte adiționale, numai de ei știute, asta înseamnă să fii la putere,furi de rupi,îți umpli buzunarele,că nu se știe dacă mai ajungi vreodată la ciolan
  5
  40
  Raportează
 • postat de Costel
  Vineri, 11 Iunie 2021 08:44
  5.13.218.***
  Domnule Nicu, am sa ti raspund eu la cele doua intrebari…firma care ,,modernizeaza ,, siderurgistilor se numeste tancrad, al carei jupan este Bunea Stancu, proaspat iesit din puscarie, fost presedintele consiliului judetean Braila, pana a fi arestat, sigur P.S.D….stiti cumva ce culoare are primaria galati de treizeci de ani, sau consiliul judetean, si mai vreti fermitate in respectarea contractului, sau penalitati…
  Dar cand e vorba de afaceri de partid, nu conteaza ca acelas Bunea Stancu, a sicant si a tarat galatiul prin procese pentru constructiile din Dimitrie Cantemir, problemele galatiului pe planul cinci, afacerile primeaza.
  5
  41
  Raportează
 • postat de licu
  Vineri, 11 Iunie 2021 07:41
  78.96.59.***
  Nici acest nou termen nu va fi respectat. In cel mai fericit caz treaba se va termina la sfarsitul anului. POATE........ !!!!!!!!
  5
  41
  Raportează
 • postat de tutti fruti
  Vineri, 11 Iunie 2021 03:34
  5.13.244.***
  Pentr-ca la noi se poate si nu se respecta nici termenele de executie , de penalitati nici vorba , daca se supara firma sau firmele la urmatoarele licitatii nu vor mai participa asa ca ei sant singurii din zona noastra care pot face ceva , cand au inceput lucrarile si la stilul de munca aplicat pe santier din 8 ore de munca 1,5 schimbatul, 1 ora baut cafeaua , 1 ora dezmeticirea unde le e locul la lucrare, 1 ora pornit utilaj, 1 ora pauza de masa si restul ce a ramas ptr munca nu mai pun la socoteala pregatitul ptr plecat acasa [nr. totul a fost un pamflet]
  6
  36
  Raportează
 • postat de Nicu
  Vineri, 11 Iunie 2021 01:11
  82.79.132.***
  Intrebari banale si de buna credinta:
  1. De clauze de penalizare pentru intarzieri la executie au auzit cei din Primaria Municipiului Galati ? Sau NU CONTEAZA. Absolut intotdeauna au fost gasite scuze: ba ca a ploat sau a nins in intervalul noiembrie – mai (vezi lucrarile din Tiglina 1 zona Colegiului Mihail Kogalniceanu) sau “Amenajarea arterei de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră” despre care primarul Municipiului Galati Ionut Pucheanu a promis să realizeze până la sfârșitul lunii mai 2021 mai exact 31 mai 2021, vezi: ”https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/158481-amenajarea-drumului-prin-curtea-politiei-de-frontiera-s-a-scumpit”;
  2. In contextul COVID-19 cei care construiesc podul suspendat peste Dunăre in zona Braila (construit de asocierea a două firme - una din Italia şi cealaltă din Japonia), CUM DE SE POT RESPECTA TERMENELE CONTRACTUALE DE EXECUTIE si numai cei care incheie contracte cu Primaria Municipiului Galati invoca intarzieri pe motiv ca sunt afectati de COVID-19 ?
  8
  88
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.