Îngrijiri medicale la domiciliu sub standarde, în județul Galați

Îngrijiri medicale la domiciliu sub standarde, în județul Galați
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un control efectuat recent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați a scos la iveală o serie de probleme în modul în care sunt acordate serviciile medicale de îngrijiri la domiciliu, în județul Galați. Nouă din cele 11 firme verificate nu respectau condițiile prevăzute în contract, ceea ce se traduce printr-o calitate mai scăzută a îngrijirilor acordate asiguraților.

În perioada iunie-iulie, echipele de control ale CAS Galați au verificat activitatea de îngrijire la domiciliu desfășurată de furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu CAS. ”La momentul demarării acțiunii, CAS Galați avea încheiate 11 contracte de furnizare de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu, fiind verificată activitatea tuturor. Au fost constatate deficiențe la nouă furnizori. Deși legislația prevede faptul că serviciul verificat trebuie efectuat de către medicul care își desfășoară activitatea la furnizor, verificările au dovedit că această regulă nu este respectată. A fost verificat și modul de raportare a serviciilor efectuate. În consecință, celor nouă furnizori le-au fost aplicate sancțiuni pecuniare în valoare totală de aproximativ 27.000 de lei, cu mențiunea că amenzile au fost aplicate diferențiat, la valoarea contractului încheiat cu fiecare furnizor, raportat la deficiențele identificate”, se arată într-un comunicat al CAS Galați.
Instituția care a efectuat controalele nu a făcut publice și numele furnizorilor sancționați. În prezent, 12 furnizori de astfel de servicii medicale au încheiat contract cu CAS Galați.

Ce înseamnă îngrijire la domiciliu

Prin îngrijire la domiciliu se înțelege orice activitate de îngrijire medicală prestată de personal specializat, la domiciliul pacientului, care contribuie la îmbunătățirea stării de bine a acestuia, din punct de vedere fizic și psihic. Serviciile sunt efectuate doar la indicația medicilor, iar beneficiarii sunt persoane cu afecțiuni acute și/sau cronice, care au o capacitate limitată de a se deplasa către o unitate sanitară, pentru a putea beneficia de serviciile medicale ambulatorii recomandate de medici.
”Controalele în cauză au avut în vedere respectarea prevederilor contractuale, dorindu-ne ca pacienții să beneficieze de servicii medicale corespunzătoare. În calitate de reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Galați, nu sunt de acord să decontăm servicii care sunt efectuate pe hârtie sau sub standarde”, a declarat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.

Citit 2262 ori Ultima modificare Joi, 29 Iulie 2021 12:27

4 comentarii

 • postat de Speram sa ne facem bine
  Vineri, 30 Iulie 2021 19:36
  5.14.151.***
  Felicitari tanarului director pentru curajul de a demasca situatiile prezentate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Marți, 27 Iulie 2021 15:06
  82.76.159.***
  Medicii care nu-si fac datoria, sa nu mai profeseze. Au salarii foarte mari si tot nu sunt multumiti. Nu au pic de empatie iar romanii isi pun speranta in ei. Lipsiti de bun simt, lipsiti de responsabilitate, unii nu-si mai practica meseria cum trebuie dar statul ii plateste mai mult decat ar merita.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Marți, 27 Iulie 2021 08:35
  82.76.159.***
  Medici de carton care vor bani in plus ca nu le mai ajunge, lispsiti de responsabilitate si de empatie. O batjocura, bine ca au facut facultate de medicina in Gl ca sa creasca nr. lor in continuare. Nici macar medicii de famili nu-si misca fundurile la pacienti acasa sa-i consulte macar o singura data pe an. De ce dracu au mai studiat astia sase ani de facultate, cand se ocupa numai cu scrisul retetelor si a trimiterilor catre specialisti? Sunt printre acesti medici, unii care te intreaba daca sa-ti schimbe tratamentul sau nu, adica negociaza cu pacientul ce sa faca mai departe?!? Oameni buni, pentru cei neajutorati care sunt tintuiti la pat, acesti medici pe a caror liste figureaza si cate trei mii de pacienti, cand ii consulta, ca nu iti iau o tensiune, nu stiu sa faca preventie, e strigator la cer. Legi aspre pentru astfel de doctori, asta ar trebui.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Pacient 007
  Marți, 27 Iulie 2021 02:43
  86.124.200.***
  Noroc de directorul asta nou ca nu auzeam de Casa de Sanatate decat cand se blocau cardurile. O fi Drulaul de la PNL Galati?
  4
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.