Amenzile neplătite, achitate cu muncă pentru alții

Amenzile neplătite, achitate cu muncă pentru alții
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

"Sărăcia" nu te scutește de plată când aduni, una după alta, amenzi pentru că ai încălcat normele de conviețuire socială. Munca în folosul comunității este prima alternativă la care pot recurge autoritățile în cazul celor care nu au venituri și nici proprietăți care pot fi executate silit. Un gălățean este la un pas de a fi obligat să presteze activități sociale, după ce a contabilizat amenzi în valoare totală de peste 7.500 de lei.

Neplata amenzilor nu duce la ștergerea acestora cu buretele și chiar dacă interesul celor care le aplică și mai ales al celor care le colectează ar fi încasarea în bani a sancțiunilor, se poate recurge și la stingerea pe căi mai puțin materiale. Astfel, persoanele care acumulează amenzi peste amenzi, convinse fiind că nu "are ce să li se ia", ar fi bine să se pregătească să își onoreze altfel obligațiile, pentru că pot fi date în judecată și puse la muncă.

Într-o astfel de situație este un gălățean care, zilele trecute, a fost trimis în fața instanței cu mai multe procese-verbale "contabilizate" ca urmare a încălcării diferitor legi care țin de conviețuirea în societate sau de siguranța publică. În ultimii patru ani, Laurențiu T. a fost sancționat de două ori de Poliția Locală pentru încălcarea HCL 79/2002 privind curățenia pe domeniul public, de trei ori pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, conform Legii 61/1991, și o dată pentru o abatere la Codul Rutier. În timp ce tot aduna amenzi, gălățeanul nu achita niciuna dintre cele pe care le avea deja la dosar, astfel că a ajuns la o "datorie" la bugetul local de peste 7.600 de lei, după cum ne-a informat Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale, prin Biroul de Presă al Primăriei Galați. Orice încercare de încasare a amenzilor, inclusiv pe căi silite, a fost sortită eșecului, așa că municipalității nu i-a mai rămas decât soluția de a-l obliga la muncă în folosul comunității, solicitând, în acest sens, emiterea unei hotărâri la Judecătoria Galați.

"Cuantumul total al amenzilor pentru care a fost solicitată transformarea în muncă în folosul comunității este de 7.645 de lei. S-a recurs la această acțiune întrucât în cadrul procedurii de executare silită nu au fost identificate bunuri, disponibilități bănești sau alte venituri care să poată acoperi debitul restant", au precizat reprezentanții Primăriei Galați. Nu știm dacă gălățeanul cu pricina chiar nu are posibilitatea de a plăti amenzile sau doar nu poate fi dovedit ca solvabil, cert este că, dacă judecătorii vor admite cererea Primăriei, ar putea munci în folosul comunității, fie la bibliotecă, fie la măturat străzile sau la strâns gunoiul.

Citit 2585 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 August 2021 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.