EXCLUSIV. Primăria Galaţi, bună de plată pentru Palatul "Gheorghiu"

EXCLUSIV. Primăria Galaţi, bună de plată pentru Palatul "Gheorghiu"
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Primăria municipiului Galaţi va trebui să plătească 55.250 de euro, plus cheltuieli de judecată de 7.252 de lei, pentru a deveni unicul proprietar al ruinei rămase pe strada Domnească nr. 24 din ceea ce a fost Palatul "Simion Gheorghiu". Municipalitatea a pierdut definitiv procesul cu Bogdan Iacob, proprietarul unei locuinţe din acest imobil - monument de patrimoniu – locuinţă pe care tot Primăria i-a vândut-o şi din care apoi l-a evacuat, motiv pentru care acesta a deschis proces de revendicare imobiliară. Primăria a pierdut procesul în serie: la Tribunalul Galaţi – în septembrie 2019, la Curtea de Apel Galaţi – în ianuarie 2021, şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – marţi, 14 septembrie 2021. Prin urmare, e bună de plată!

Soarta Palatului "Gheorghiu" s-a aflat de două ori la mâna judecătorilor instanţei supreme. Pe 6 iunie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv şi executoriu - după nouă ani de procese - că Primăria Galaţi este proprietara clădirii de patrimoniu ruinate de pe strada Domnească nr. 24. Dar nu singură, ci alături de Bogdan Iacob, cetăţeanul căruia municipalitatea i-a vândut în anul 1997 o locuinţă şi, implicit, o cotă-parte din imobil, şi pe care mai apoi, în 2001, l-a evacuat. Marţi, 14 septembrie 2021, tot Înalta Curte a pus punct procesului prin care Bogdan Iacob îşi revendica locuinţa din Palatul "Gheorghiu".

Conform datelor publicate pe portalul instanţelor, prin Decizia nr. 1570 din 14 septembrie 2021, completul de judecată a respins, ca nefondat, recursul declarat de Municipiul Galaţi, prin primar, împotriva deciziei civile pronunţate de Curtea de Apel Galaţi – Secţia I civilă. Curtea de Apel respinsese ca nefondat apelul formulat de Primăria Galaţi împotriva sentinţei civile pronunţate de Tribunalul Galaţi - Secţia I Civilă.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", magistraţii Tribunalului Galaţi au stabilit că nu numai locuinţa lui Iacob, ci şi imobilul de pe strada Domnească nr. 24, a ajuns o ruină din vina exclusivă a autorităţilor locale: „Apartamentul este în stare de ruină, imobilul fiind oricând gata de prăbuşire, astfel încât nu există nicio posibilitate pentru a putea fi locuit. Cauzele de degradare a clădirii sunt lipsa de întreţinere a acesteia şi probleme de structură şi tasări ale fundaţiei, cauzate de reţelele utilitare ale imobilului, precum şi influenţa traficului rutier. Mai mult decât atât, imobilul aflat sub paza declarată public a Primăriei, dar şi sub paza sa juridică, a fost vandalizat continuu, ajungându-se la lipsa acoperişului, a unor pereţi, a tâmplăriei (uşi, ferestre)...”.

Tribunalul a decis că Primăria este bună de plată faţă de Bogdan Iacob: 48.050 de euro, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând despăgubiri constând în contravaloarea bunului pierit, 7.200 de euro, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând despăgubiri constând în contravaloarea lipsei de folosinţă şi 7.252,56 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

La solicitarea noastră, Biroul de presă al Primăriei Galaţi ne-a confirmat respingerea recursului de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: „Urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vom pune în executare, urmând să efectuăm plata către reclamant şi să intrăm în posesia imobilului”.

Cert este că, rămânând unic proprietar al imobilului din Domnească nr. 24, Primăria va putea accesa fonduri europene pentru salvarea de la distrugere a monumentului.

Citit 6864 ori Ultima modificare Vineri, 17 Septembrie 2021 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.