APEL disperat pentru salvarea a 60 de suflete. O asociație umanitară cere ajutor public pentru plata impozitelor

APEL disperat pentru salvarea a 60 de suflete. O asociație umanitară cere ajutor public pentru plata impozitelor
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Una dintre puținele organizații din județul Galați care se ocupă de îngrijirea și asistența a zeci de persoane, mulți copii cu forme extrem de grave de handicap și fără niciun alt sprijin în viață, este pe punctul de a-și închide porțile, din cauza insolvenței. După ani de zile în care a fost scutită de plata impozitelor, asociației i-au fost imputate datorii la bugetul local de peste 60.000 de euro. Justiția nu i-a șters decât o mică parte a debitului, restul sumelor, care depășește la momentul actual 350.000 de lei, fiind imposibil de achitat.

60 de suflete sunt în acest moment găzduite de Asociația "Bunul Samaritean" din Galați, mulți tineri sau copii fără niciun ajutor, dar condamnați să depindă de asistență permanentă din cauza unor forme grave de handicap. Alți 20 de oameni sunt angajați la fundație, pentru că de ei și de prezența lor acolo depinde viața zecilor de asistați, care au nevoie de sprijin la cele mai mărunte necesități. Pentru salariați, "Bunul Samaritean" este un loc de muncă de unde încasează un salariu, necesar să se întrețină, atât ei, cât și familiile care îi așteaptă acasă. Un efort susținut și deloc mic al reprezentanților asociației, care lună de lună trebuie să găsească soluții pentru a procura cele necesare cazării și îngrijirii asistaților și pentru plata angajaților: facturi, impozite, taxe.

În urmă cu doi ani, în mai 2019, aveau să afle că scutirea de impozite pe terenuri și clădiri, de care beneficiaseră timp de aproape 16 ani, nu mai era valabilă și s-au trezit cu o "notă de plată" care cuprindea debite și penalități în valoare de 60.000 de euro.

"Nu ni s-a explicat de când și de ce ni se impută deodată aceste sume enorme, mai ales că doar cu o lună înainte ni se eliberase un certificat fiscal cu zero datorii. Am deschis proces în instanță pentru anularea actului administrativ, dar figurâd cu aceste debite, suntem în imposibilitatea de a accesa proiecte sau să aplicăm pentru subvenții. Nu mai putem funcționa așa pentru mult timp, deoarece nu avem resurse. Lunar trebuie să plătim impozite la salarii de 23.000 de lei, utilități, mâncare, tot ce le trebuie oamenilor acolo. Vor să ne închidă probabil, nu își dau seama ce deserviciu ar face comunității și acestor oameni de care noi avem grijă sau altora care ar ajunge în situația de a avea nevoie de sprijin", ne-a declarat Ionel Melinte, reprezentantul Asociației "Bunul Samaritean" din Nicorești.

Procesul deschis de fundație împotriva deciziei emise de Primăria comunei Nicorești, la secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Galați, a avut doar parțial rezultatul scontat. Din totalul debitului imputat retroactiv asociației, instanța a anulat decizia de impunere doar în privința penalităților. Au fost șterse datorii în valoare de 81.358 de lei, conform hotărârii pronunțate în luna februarie a acestui an. Între timp, s-au mai acumulat și penalități și debite, conform unui document emis în urmă cu câteva zile de Primăria Nicorești, act potrivit căruia Asociația "Bunul Samaritean" ar fi obligată la plata unei datorii de 363.675 de lei. Decizia instanței a fost atacată de cei de la "Bunul Samaritean", primul termen de judecată la Curtea de Apel Galați fiind stabilit pe 30 septembrie 2021. Oamenii își pun puține speranțe că se va schimba ceva, de aceea cer public sprijin financiar, ca să își poată plăti datoriile și să o ia de la zero.

"Nu putem plăti fără sprijin, chiar și eșalonat ne-ar fi imposibil. Vrem să ajungem la zero și apoi plătim lunar impozitele, dacă așa cere legea. Dar cu un astfel de rest în spate, nu doar că nu vom ajunge niciodată să ne achităm datoriile, dar nici nu o să mai putem funcționa și asta va însemna sfârșitul nostru", a explicat Ionel Melinte.

O greșeală de interpretare cu multe zerouri

Situația dramatică în care a ajuns fundația, la fel ca și cealaltă asociație cu profil similar din Nicorești, era explicată acum doi ani, de primarul Ionel Boghiu, ca efect al unei... greșeli de interpretare a legii. Edilul susținea că scutirea de impozite a asociațiilor a fost o eroare, până în 2019, când nu se știe cine din Primărie a interpretat legile în altă lumină.

"Am studiat mai atent legea şi am ajuns la concluzia că scutirea s-a făcut din greşeală, pentru ambele fundaţii. Ei trebuie să plătească taxe şi impozite, pentru că legea prevede că beneficiază de scutiri doar fundaţiile testamentare. Acestea nu sunt fundaţii testamentare, deci nu beneficiază de scutire. Sumele imputate sunt calculate pe ultimii cinci ani, pentru că legea nu îmi permite mai mult. Pot veni să îşi eşaloneze plăţile, nu e nicio problemă", ne declara în 2019 primarul comunei Nicoreşti, Ionel Boghiu. Mai mult, edilul susținea că greșeala ar fi a reprezentanților fundațiilor, care ar fi trebuit să cunoască legile și să își plătească de bunăvoie dările, cu toate că funcționarii Primăriei le eliberau, lună de lună și an de an, acte care îi declarau "curați" la taxe și impozite.

Cum pot fi ajutați

Cei care vor să dea o mână de ajutor fundației pentru a ieși din acest impas o pot face virând bani în contul asociației, deschis la Raiffeisen Bank:

Titular : AS UNITED CRISTIAN AID BUNUL SAMARITEAN

IBAN : RO62 RZBR 0000 0600 0499 1770 (RON)

Cod Swift : RZBRROBU

Citit 12212 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.