Cavoul Roman, afectat de mucegai și mușchi. Este nevoie de lucrări urgente de conservare
Foto: Anca Melinte

Cavoul Roman, afectat de mucegai și mușchi. Este nevoie de lucrări urgente de conservare
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Scos la lumină de sub placa de beton și munții de gunoaie sub care a stat ignorat zeci de ani, Cavoul Roman a ajuns să fie mâncat de mucegai și acoperit de mușchi! Monumentul are nevoie urgentă de lucrări de conservare, executate sub supravegherea specialiștilor.

Situat pe strada Oţelarilor, între blocurile D14-D16, Cavoul Roman - sit arheologic înscris pe Lista Monumentelor Istorice gălățene - a beneficiat, în primăvara anului 2018, de cercetări arheologice preventive, finanțate de Primărie. Un mic tezaur format din fragmente de foiţă de aur şi almandine şlefuite (pietre semipreţioase din categoria granatelor) a reprezentat cea mai spectaculoasă descoperire arheologică de la Cavoul Roman. Potrivit arheologilor, situl este unicat: cel mai timpuriu monument de acest fel descoperit în lumea romană din zona aceasta, mormânt care a aparţinut, cel mai probabil, unui comandant militar din perioada de maximă dezvoltare a zonei Barboşiului.

Din 2018 încoace, monumentul așteaptă să fie pus în valoare, iar autoritățile caută surse de finanțare pentru o asemenea investiție. De atunci și până acum, Cavoul Roman ar fi avut nevoie de lucrări de conservare, pe care chiar arheologii le-au propus în Raportul de cercetare arheologică preventivă: realizarea unui dren cu un bazin de captare a apei pluviale, achiziționarea unor aparate pentru controlul umidității în vederea conservării optime a tencuielii păstrate in situ.

Din păcate, umezeala din cortul sub care a fost adăpostit Cavoul Roman și ineficiența dezumidificatorului pus de Primărie au avut consecințe negative asupra sitului arheologic. Și nu o spunem noi, ci specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Galați, care ne-au furnizat, la solicitarea noastră, concluziile ultimului control efectuat la Cavoul Roman.

Umezeala a făcut ravagii

În august anul acesta, a avut loc cel mai recent control al Direcției Județene pentru Cultură Galați la Cavoul Roman. Însoțiți de un arheolog specialist de la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", reprezentanții Direcției pentru Cultură au verificat starea de conservare a monumentului și au constatat: un grad crescut de umiditate, existența mucegaiului atât pe pietrele și tencuiala monumentului, cât și pe pământul din interiorul și din exteriorul acestuia, prezența vegetației - în speță, mici tulpini de copac crescute în jurul cavoului, iarbă și mușchi, dar și existența dezumidificatorului, care în mod evident nu face față în acel spațiu.

"Pictura de pe tencuială nu mai este vizibilă din cauza apariției mucegaiului și a mușchiului", se arată în procesul-verbal încheiat în urma controlului, document care a ajuns la Primărie.

Reamintind măsurile de conservare primară propuse de arheologi, Direcția pentru Cultură a solicitat municipalității luarea de urgență a următoarelor măsuri: "igienizarea spațiului în prezența specialiștilor; acoperirea provizorie sub supravegherea specialiștilor cu folie geotextilă și cu pământ galben a cavoului (20 cm deasupra nivelului superior al zidurilor), dar cu menținerea cortului pe amplasamentul actual".

Achiziție lansată de Primărie

Primăria Galați a lansat, în această lună, o achiziție care vizează executarea unor lucrări de conservare pentru obiectivul "Cavoul Roman". Valoarea estimată a contractului este de 64.122 de lei fără TVA, criteriul de atribuire este "prețul cel mai scăzut", iar ofertele sunt așteptate până pe 27 septembrie 2021.

Deoarece caietul de sarcini al achiziției publice nu specifică lucrările care ar urma să fie executate, am cerut Primăriei aceste date. "Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că ne dorim să punem în valoare acest obiectiv, odată cu identificarea surselor de finanțare și avem în vedere accesarea de fonduri europene. Până atunci, un aspect important îl reprezintă conservarea acestui obiectiv. Astfel, pentru «Cavoul Roman», principalele lucrări de conservare presupun: o rigolă pe cele patru laturi ale săpăturii existente (pe exterior); başă care va colecta apele pluviale; pompă submersibilă pentru evacuarea apelor din bașa de beton; un dezumidificator montat în cortul existent. Pentru protejarea și conservarea monumentului se propune: acoperirea întregii suprafețe a mormântului (sub supravegherea specialiștilor) cu membrană geotextilă. Cortul de protecție se va menține. Terenul se va igieniza și se va elimina in situ toată vegetația. Lucrările se vor executa sub supravegherea specialiștilor în cultură", ne-a transmis Primăria.

Rămâne de văzut când vor fi executate aceste lucrări și cât de eficiente vor fi.

 

Citit 4604 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.