UPDATE. Florin Cîțu este noul lider naţional al PNL. Ludovic Orban demisionează de la conducerea Camerei Deputaţilor

UPDATE. Florin Cîțu este noul lider naţional al PNL. Ludovic Orban demisionează de la conducerea Camerei Deputaţilor
Sursa foto, Digi 24
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Premierul Florin Cîțu a câștigat preşedinţia Partidului Național Liberal, cu un avans de aproape o mie de voturi în faţa contracandidatul său, Ludovic Orban, care a condus partidul până acum. Conform datelor făcute publice, Cîțu a obținut 2.878 de voturi, iar Ludovic Orban, 1.898 de voturi. Ludovic Orban l-a felicitat pe noul preşedinte şi a anunţat că demisia sa de la conducerea Camerei Deputaţilor va fi depusă luni, la prima oră, pe masa noului lider al PNL. Totodată a mai spus că nu mai există niciun parteriat între el şi preşedintele Klaus Iohannis.

Aproximativ 5.000 de liberali din toată ţara s-au adunat astăzi la Romexpo, în Bucureşti, la Congresul PNL, pentru a-şi alege preşedintele dintre cei doi candidaţi: premierul Florin Cîţu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. Potrivit G4media.ro, chiar înainte să înceapă Congresul PNL, a ajuns la Romexpo și președintele României, Klaus Iohannis, care a intrat în sală însoțit de Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Discursul şefului statului a fost întrerupt de aplauze și ovații la adresa lui Ludovic Orban. Susţinătorii lui Orban au bruiat şi discursul premierului Florin Cîţu. În timp ce acesta îşi susţinea moţiunea „România liberală”, a fost huiduit şi i s-a strigat „Demisia!”

„Cei care strigați demisia știți că înseamnă să vă dați jos propriul guvern. Numai Dragnea făcea așa ceva”, le-a replicat Cîțu.

Ludovic Orban a intervenit de câteva ori, rugându-şi susţinătorii să stea liniştiţi, dar Cîţu i-a răspuns: „Nu am nevoie de susținere”.

Premierul le-a cerut liberalilor să voteze „omul faptelor”, moment în care huiduielile s-au intensificat. „Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie Votați PSD! Niciodată! Ne delimităm de acest partid toxic, îl ținem în opoziție acum, dar și după 2024. Nu o să mă vedeți niciodată forțând o moțiune împotriva propriului guvern. Suntem liberali, nu facem ca Dragnea! Eu sunt Florin, vă invit alături de mine să construim România liberală!”, şi-a încheiat Florin Cîțu discursul.

În discursul său de candidat, Ludovic Orban a ţinut să transmită respectul și aprecierea sa pentru munca depusă de fiecare membru în cei patru ani de activitate: „În condiții grele, cu un PSD agresiv, care a încercat să facă praf justiția și economia, PNL a dus o luptă de zi cu zi, lună cu lună împotriva PSD”.

Odată cu începerea procedurii de vot, tensiunile s-au intensificat până la scandal. Ludovic Orban a reclamat că unii dintre delegaţii care votează la congresul PNL le arată buletinul de vot coordonatorilor: „sunt semnale că sunt cel puţin 14 organizaţii în care sunt oameni cărora li s-a cerut foarte clar să-şi arate votul. Să le fie ruşine! Asta nu e democraţie!”. De asemenea, au existat acuzaţii că intră mai mulţi delegaţi în cabina de vot, că sunt fotografiate voturile sau că nu se mai trag perdelele cabinei pentru a se asigura secretul opţiunii electorale.

După ce au fost numărate voturile, Theodor Stolojan a anunțat oficial rezultatul: 4.854 de voturi valabile dintre care Florin Cîțu - 2.877 de voturi, Ludovic Orban - 1.898, 72 de voturi fiind anulate.

„Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Nu mă surprinde alegerea dumneavoastră, am spus că echipa câștigătoare e singura soluție a PNL. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor”, a spus premierul, după anunțarea rezultatului alegerilor.

Ludovic Orban le-a mulţumit celor aproape 1.900 de colegi care i-au acordat încrederea şi l-a felicitat pe Florin Cîțu: „De-a lungul carierei mele de 31 de ani, am apărat valorile liberale. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile pentru apărarea valorilor liberale. Voi continua să acționez așa cum am făcut-o și până acum. Demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni pe masa președintelui ales, Florin Cîțu. Vă anunț acum că între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”, a spus Orban, fostul lider al PNL.

Citit 2921 ori Ultima modificare Luni, 27 Septembrie 2021 23:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.