Mamă denaturată, iertată pentru supliciul copilului. Cum se scapă ieftin într-un caz de violență în familie

Mamă denaturată, iertată pentru supliciul copilului. Cum se scapă ieftin într-un caz de violență în familie
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

O femeie din Galați a scăpat de trei ani de pușcărie, după ce a fost anchetată drept complice în calvarul pe care propria fetiță l-a trăit ca urmare a violențelor repetate suferite în familie. Mama, cercetată alături de concubin pentru tentativă la omor calificat, a fost considerată nerăspunzătoare pentru bătăile despre care vecinii, care au sesizat autoritățile, susțineau că se repetau frecvent și la intensitate alarmantă.

Maria, o fetiță de un an și 11 luni, era adusă pe brațe de o vecină la Secția 3 Poliție, în dimineața zilei de 21 septembrie 2017. Copila se afla într-o stare jalnică, prezentând, pe tot corpul numeroase semne ale unor lovituri recente. Explicațiile femeii au completat rapid peisajul: le-a spus polițiștilor că micuța era a unor vecini și că o luase din apartamentul acestora în cursul nopții, alarmată fiind de țipetele fetiței. Vecina le-a spus polițiștilor că i-a surprins pe mama copilului și pe concubinul acesteia în timp ce loveau fetiţa, violențe care nu erau la primul episod. Micuța Maria a fost internată în spital, iar adulții, mama Elena Stanciu și concubinul Zamfirel Voicu, ambii consumatori de alcool, au fost reținuți și puși sub acuzare pentru tentativă de omor și rele tratamente aplicate minorului. Protecția Copilului a demarat o anchetă socială, luând în considerare, la acea vreme, să o plaseze pe minoră, ca măsură urgentă, în grija unui asistent maternal.

Condamnați la 6 și, respectiv, 7 ani de închisoare

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au considerat că cei doi, Elena Stanciu și Zamfirel Voicu, trebuie să răspundă pentru că i-au pus în primejdie viața copilei, formulând acuzații de complicitate la tentativă de omor calificat și, respectiv, tentativă de omor calificat, plus rele tratamente aplicate minorului. Din cercetări a reieșit că Maria fusese bătută de concubin, iar mama asistase impasibilă la calvarul copilei, consimțind, într-un fel, tacit, la agresiunile la care aceasta era supusă. Anchetatorii au susținut că principalul autor, bărbatul, "i-a aplicat fetiței lovituri repetate cu palmele în zona facială și a capului, urmare cărora minora a fost proiectată la podea, respectiv, a aruncat-o pe minoră într-un perete, aceasta suferind leziuni în zona frontală, cauzându-i în acest mod un hematom epicranian frontal și o leziune în regiunea parieto-occipitală dreapta, care au necesitat opt-nouă zile de îngrijiri medicale pentru vindecare", au arătat procurori Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, în rechizitoriul înaintat instanței. Mai mult, aceştia îl acuzau pe Zamfirel că ar fi agresat-o în mod repetat pe fetiță în lunile anterioare, lovind-o cu palmele și diverse obiecte, pentru a o împiedica să plângă. În fața atacului din noaptea de 20 spre 21 septembrie 2017 asupra pruncului care nu avea nici doi ani, mama, Elena Stanciu, nu ar fi avut nicio atitudine de împotrivire, aveau să rețină investigatorii, care au susținut că aceasta, "prin atitudine pasivă și indiferență totală, a înlesnit activitatea infracțională a inculpatului. În baza probelor, administrate, Tribunalul i-a găsit vinovați pe cei doi, mama fiind condamnată la 6 ani închisoare pentru complicitate la tentativă de omor calificat și rele tratamente aplicate minorului, iar concubinul, la 7 ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat și rele tratamente aplicate minorului. Ambii condamnați și-au recunoscut faptele și astfel au beneficiat de reducerea cu o treime a cuantumului pedepselor.

Nu s-au înțeles să omoare copilul

Astfel poate fi rezumat motivul pentru care mama cercetată de organele judiciare, dar și de Protecția Copilului a fost declarată nerăspunzătoare pentru faptul că viața fetiţei a fost pusă în pericol grav, în propria casă. Dosarul, ajuns la judecare pe masa Curții de Apel, după ce condamnații au atacat sentința Tribunalului, a cunoscut o turnură favorabilă pentru femeie. Analizând probele, magistrații instanței superioare au apreciat că aceasta nu era vinovată de tentativă de omor pentru că "nu exista nicio probă din care să rezulte că, anterior săvârșirii infracțiunii de către inculpatul Voicu Zamfirel, a existat o înțelegere cu inculpata Stanciu Elena pentru exercitarea violenței asupra minorei în scopul suprimării vieții acesteia". În plus, au luat în considerare susținerea femeii că la momentul în care micuța era bătută de concubin, ea se afla în altă cameră și că nu este complice, nici măcar moral, la cele întâmplate. Drept urmare, Elena Stanciu a fost achitată pentru fapta cea mai grea, de complicitate la uciderea propriului copil prin violențe aplicate într-un apartament de câțiva metri pătrați. Curtea de Apel a considerat că trebuie să execute doar pedeapsa de 3 ani de închisoare aplicată pentru rele tratamente, în timp ce concubinul avea să rămână cu condamnare de 7 ani de pușcărie.

Citit 2941 ori Ultima modificare Duminică, 07 Noiembrie 2021 15:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.