PNDL, sursă controversată de finanțare pentru comunitățile locale. Peste 900 milioane de lei au ajuns în județul Galați

PNDL, sursă controversată de finanțare pentru comunitățile locale. Peste 900 milioane de lei au ajuns în județul Galați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Destul de controversat, Programul Național de Dezvoltare locală (PNDL) a reprezentat o sursă de finanțare importantă, dar cu proiecte mici și medii, în special pentru drumuri, rețele de apă și canalizare, depuse și finanțate, deopotrivă. Cele două etape parcurse până în prezent, cărora li se adaugă acum Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", un veritabil PNDL 3, au oferit comunităților locale o variantă de dezvoltare cu fonduri guvernamentale, deseori criticată pentru lipsa de transparență a cheltuirii banilor.

Recent, think-tank-ul bucureștean Expert Forum (EFOR) a realizat o analiză amănunțită a modului de alocare a resurselor publice în cadrul primelor două etape ale PNDL. În plus, am putut extrage date interesante cu privire la stadiul realizării investițiilor în cadrul unităților administrativ-teritoriale (UAT) gălățene, cu precizarea că pe site-ul Ministerului Dezvoltării aceste informații nu au putut fi identificate.

Proiecte și decontări aprobate în județul Galați

Astfel, decontările totale finalizate, pentru investițiile demarate prin cele două etape ale PNDL, totalizează, în județul Galați, aproximativ 907 milioane de lei, în cele 65 de UAT-uri potențial beneficiare. Termenul "potențial" are în vedere faptul că orașul Berești, dar și comunele Braniștea și Movileni nu au reușit, potrivit datelor EFOR, să acceseze finanțare pentru niciun proiect PNDL. Cele mai consistente proiecte aprobate, ca valoare nominală, au fost cele pentru comunele Corod (37,57 milioane de lei), Scânteiești (33,66 milioane de lei), Valea Mărului (32,26 milioane de lei) și Vânători (30,47 milioane de lei). Numeric, cele mai multe investiții aparțin, de departe, comunei Nicorești (16), la mare distanță fiind Corod, cu opt, Drăgușeni, Gohor, Scânteiești și Valea Mărului, cu câte șapte, Brăhășești, Fundeni și Ghidigeni, cu câte șase.

Altfel, Consiliul Județean a beneficiat de două alocări pentru reabilitări ale infrastructurii rutiere, ce totalizează 48,83 milioane de lei, ambele finalizate în prezent. În municipiul Galați, fondurile decontate însumează 20,17 milioane de lei, pentru șapte proiecte de investiții, din care cinci finalizate, inclusiv cu proces-verbal de recepție a lucrărilor, proporția decontărilor fiind de 92,8%. La Tecuci, cele două proiecte (unul finalizat) au o valoare decontată de 13,2 milioane de lei (77,8%), iar la Târgu Bujor sunt în finanțare două proiecte (unul finalizat), cu decontări de 18,26 milioane de lei (63,5% din total).

În zona rurală, destinație preponderentă a finanțărilor PNDL, am remarcat decontări de sută la sută în comunele Bălășești (două proiecte - 9,81 milioane de lei), Corni (un proiect - 5,1 milioane de lei), Fundeni (șase proiecte - 7,17 milioane de lei), Independența (trei proiecte - 15,44 milioane de lei), Nămoloasa (trei proiecte - 17,9 milioane de lei), Suceveni (două proiecte - 11,65 milioane de lei), Suhurlui (două proiecte - 4,47 milioane de lei), Tudor Vladimirescu (două proiecte - 8,92 milioane de lei) și Umbrărești (tot două proiecte, în valoare de 7,95 milioane de lei). Foarte aproape de acest deziderat de finalizare a decontărilor/ lucrărilor sunt și comunele Cuca (procent de alocare de 99,8% pentru cele patru proiecte, din care două finalizate), Fârțănești (98%, două proiecte, unul finalizat), Pechea (98,3%, patru proiecte, din care trei finalizate), Poiana (99,9%, trei proiecte, unul finalizat), Priponești (99,5%, patru proiecte, două finalizate) și Rădești (99,6%, trei proiecte, două finalizate).

La polul opus, tot potrivit datelor EFOR, cele mai reduse procente de decontare a investițiilor finanțate prin PNDL le găsim în Corod (37,4%, opt proiecte, din care șase finalizate), Drăgușeni (33,2%, șapte proiecte, doar unul finalizat), Cerțești (24,5%, un singur proiect nefinalizat) și Smârdan (21,5%, la fel cu un singur proiect nefinalizat).

Cereri multe pentru PNDL 3

Una peste alta, cu Programul "Anghel Saligny" închis în ceea ce privește depunerea proiectelor încă de luni, 8 noiembrie, remarcăm apetitul crescut al comunităților locale pentru finanțare. Conform declarațiilor ministrului interimar al Dezvoltării, Cseke Attila, pentru cele 50 miliarde de lei alocate, au fost depuse cereri de finanțare ce totalizează peste 137 miliarde de lei, mai mult decât dublu.

La începutul lunii septembrie, premierul Florin Cîțu declara: "Am avut o şedinţă de Guvern scurtă. Din păcate, colegii de la USR PLUS, deşi este în atribuţia lor de miniştri şi sunt plătiţi pentru asta, nu au venit la şedinţă. Am avut cvorum şi am aprobat Planul Naţional de Investiţii <<Anghel Saligny>>" şi a reiterat ideea că acest plan de investiții se află în programul de guvernare. De atunci, România are cabinet interimar.

Citit 2917 ori Ultima modificare Vineri, 19 Noiembrie 2021 12:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.