Caricaturist gălăţean, două expoziţii simultan în Elveţia, de Ziua Naţională

Caricaturist gălăţean, două expoziţii simultan în Elveţia, de Ziua Naţională
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Artistul gălăţean Florian Doru Crihană prezintă, simultan, două expoziții în Elveţia, intitulate "Florian Doru Crihana, Regards satiriques sur Fribourg, în perioada 1 decembrie 2021 - 28 ianuarie 2022, la Cafeneaua socio-culturală "Le Tunnel din Fribourg", respectiv, în perioada 6 decembrie 2021 - 28 ianuarie 2022, la Școala "Centrul de Orientare Profesională" din Marly.

Tablourile expuse în cele două orașe din Elveția sunt puse la dispoziția Asociației "La Tuile" de către artistul Florian Doru Crihană cu scopul de a susține cauza persoanelor fără adăpost din Fribourg, cele două expoziții făcând parte dintr-un proiect global de solidaritate locală. Banii obținuți din vânzarea tablourilor se vor transforma în bonuri de masă pentru persoanele fără adăpost din Fribourg.

În septembrie 2021, artistul Florian Doru Crihană a susținut, timp de o săptămână, 26 de ore de curs cu elevii din Fribourg, vorbindu-le despre artă, condiția de artist și istoria orașului elvețian. De asemenea, sărbătorirea Crăciunului cu elevii din Fribourg va fi din nou marcată de solidaritate, iar 12 lucrări ale artistului vor fi cuprinse într-un calendar, fondurile obținute din vânzarea acestuia fiind utilizate pentru același scop: susținerea persoanelor fără adăpost din Fribourg.

Unul dintre cei mai importanţi caricaturişti români contemporani, Florian Doru Crihană este abonat la premii pe toate meridianele globului, fiind în acelaşi timp membru în numeroase jurii de profil. Lucrările sale, care îmbină fericit pictura şi caricatura, au devenit repede un reper printre profesioniştii domeniului, astfel că premiile au început să curgă unul după celălalt. Cele mai multe succese le-a obținut în Polonia, Germania, Turcia și Iran. Dieter Burkamp - ziarist german, editor și colecționar de artă - i-a influențat cariera pe 20 de ani și a publicat un album cuprinzător în Germania. Cu sprijinul lui Burkamp, Crihană a pătruns în colecții private și în muzee occidentale. După câștigarea a 80 de premii internaționale la saloanele de grafică satirică, Crihană a decis să se retragă în atelier, pentru a aborda istoria Europei şi istoria lumii. Astfel, a realizat serii despre orașele: Berna, Bologna, Brăila, Bruges, București, Fribourg, Galați, Istanbul, Lausanne, Legnica, Ljubljana, New York, Nürnberg, Pordenone, Potsdam, La Réole, Sacile, Strasbourg şi Veneția.

Citit 2559 ori Ultima modificare Joi, 02 Decembrie 2021 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.