Taxe foarte mari pentru baze sportive în paragină. Cluburile gălăţene se revoltă

Taxe foarte mari pentru baze sportive în paragină. Cluburile gălăţene se revoltă
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Sportul gălățean s-a trezit cu o nouă problemă în acest început de an, după ce au fost impuse taxe pentru intrarea pe bazele sportive "Siderurgistul", "Dunărea", "Baia Comunală", "Municipal" și "Patinoar" pentru toate cluburile din oraş, mai puțin echipele care aparţin CS Municipal.

Trecerea bazelor sportive de la Fundația Sportul Gălățean, entitate pe cale să fie închisă, la Clubul Sportiv Municipal (CSM) are consecințe asupra celorlalte cluburi din oraş. Fundația Sportul Gălățean funcționa pe bază de protocol de colaborare cu entitățile sportive, acestea fiind scutite de taxe, în baza acestui document, pentru folosirea bazelor sportive. După decizia de a muta bazele sportive în portofoliul CSM, legislația în vigoare nu-i permite clubului municipalităţii să activeze în același mod, astfel că au fost impuse taxe de închiriere pentru orele petrecute în arenele menționate.

Dacă la Sala Sporturilor "Dunărea" nu se poate plânge nimeni de condiții, la celelalte baze sportive situația este critică. De exemplu, Stadionul "Siderurgistul", care arată ca după bombardament, poate fi închiriat cu 300 de lei/oră pentru un antrenament sau cu 500 de lei/oră pentru un meci oficial, iar un antrenament în Sala "Siderurgistul" costă tot 300 de lei/oră. Stadionul "Dunărea", devenit celebru în ţară după decesul unui copil în incinta sa, din cauza condițiilor precare, are un tarif de 300 de lei/oră pentru un antrenament.

Astfel, un club sportiv care desfășoară cu o grupă de copii trei antrenamente pe săptămână (deși sunt grupe care fac şi cinci antrenamente, de luni până vineri) ar trebui să plătească 3.600 de lei pe lună, numai pentru aceste antrenamente de câte o oră. Numai plata pentru chiria terenului, fie că e vorba de cel de fotbal, fie că e vorba de un teren în sală ar însemna mai mult decât poate să încaseze din taxele de participare un club privat.

Aceste taxe i-au revoltat pe majoritatea reprezentanților de cluburi sportive din Galați, punându-se la cale chiar un protest de amploare cu părinții copiilor în fața Primăriei, conform spuselor unor reprezentanți de entități sportive.

Un club afectat, care n-are prea multe alternative, este Siderurgistul, care a reușit să obțină rezultate importante la badminton. "Suntem un club privat şi activăm cu rezultate bune și foarte bune de două decenii. Avem campioni, avem sportivi la loturile naționale de badminton, iar hotărârile luate la nivel local ne aduc în imposibilitatea de a ne mai putea desfășura activitatea. Sunt multe orașe în care astfel de taxe nu există, iar noi suntem împiedicați, în loc să primim sprijinul factorilor locali", ne-a spus Dorel Badiu, directorul clubului.

La fotbal, mai mulți antrenori de juniori au pus problema că aceste măsuri au fost luate pentru a-i constrânge să-şi piardă copiii talentați în favoarea clubului municipalităţii. Directorul CSM Galați, Claudiu Stoian, ne-a declarat însă că nu clubul pe care îl reprezintă a luat aceste măsuri, ci Consiliul Local. "Nici vorbă să fie măsuri care să intimideze celelalte cluburi. Este normal ca închirierea să fie contra cost. Într-adevăr, poate că unele taxe sunt mai mari decât ar trebui, dar aceste lucruri se decid la nivelul Consiliului Local, care a aprobat conform a ceea ce a primit dinspre Fundație. Am avut o întâlnire cu reprezentanți ai cluburilor private și le-am explicat situația, sunt convins că în cele din urmă se va ajunge la un consens", ne-a explicat Claudiu Stoian.

Şi cluburile de drept public plătesc taxe

Problema noilor taxe trece și dincolo de cluburile private, ajungând să le afecteze şi pe cele de drept public, cum sunt CS Universitatea, CS Școlar sau Liceul cu Program Sportiv.

"Clubul nostru este pepiniera sportului gălățean, singura unitate de profil care pregătește gratis copiii comunității! Noile taxe impuse afectează grav întreaga activitate de pregătire și competiție. Am fost loviți și de pandemie, iar acum şi de cei care ar trebui să ne ajute, nu să ne pună piedici", ne-a spus Adriana Neofit, directoarea CS Școlar.

Dintre echipele de seniori, formația de volei feminin CSU Hygienium are de suferit, de asemenea, în urma noilor măsuri. Momentan, formaţia s-a mutat cu antrenamentele și, cel mai probabil, și cu disputarea meciurilor oficiale la Sala "Florin Balaiș" (din strada Mihai Bravu).

De asemenea, inclusiv echipa de fotbal Oțelul va avea de plătit, dacă va dori să se antreneze pe bazele municipalității.

"Suntem clubul cu cea mai îndelungată tradiție, cu un mare număr de secții pe mai multe ramuri de sport. Ne aflăm în situaţia ca întreaga noastră activitate să fie periclitată. Noi facem performanță, vrem să facem cât mai bine acest lucru, dar posibilitățile noastre financiare sunt limitate. Suntem club bugetar și trebuie să ne supunem rigorilor legii. Ne-am interesat și am aflat că în marile orașe din țară astfel de taxe impuse cluburilor nici nu există sau sunt suportabile", ne-a spus Mihai Pantea, directorul CSU.

Așadar, tarifele impuse de Consiliul Local sufocă sportul de masă în principal și îl îngrădesc pe cel de performanță, fiind practic imposibil pentru cluburile sportive să-și desfășoare activitatea în condițiile date. Iar cei mai afectați de tarifele mari nu sunt până la urmă reprezentanții cluburilor, ci exact copiii practicanţi de sport din comunitatea gălățeană.

*****

În urma protestelor reprezentanţilor cluburilor, Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galați a remis un punct de vedere, în care precizează că "tarifele de acces, aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, au fost percepute în baza și cu respectarea legislației în vigoare. Nu se pune problema dublării tarifelor, așa cum se vehiculează, cu scopul dezinformării și instigării sportivilor și iubitorilor de sport! Nu se pune problema nici a interzicerii accesului cluburilor în aceste baze sportive. Potrivit legii, nu se mai pot acorda gratuități decât asociațiilor și fundațiilor de utilitate publică. Trebuie ținut cont de necesitatea întreținerii acestor baze și de cheltuielile pe care le generează utilizarea lor de către cluburi. Primăria și Consiliul Local susțin și încurajează sportul gălățean, inclusiv prin finanțarea cluburilor".

Citit 5034 ori Ultima modificare Duminică, 16 Ianuarie 2022 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.