Jandarmii s-au împuținat și au logistică deficitară

Jandarmii s-au împuținat și au logistică deficitară
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Pensionările pe bandă și un efectiv sub 50 la sută la capitolul mijloace auto sunt principalele deficiențe cu care Jandarmeria Galați a intrat în noul an. Cele mai acute lipsuri se resimt la subunitățile din nordul județului, militarii care trebuie să asigure ordinea publică confruntându-se cu piedici în organizarea și implicit în calitatea misiunilor prin care ar trebui să protejeze o parte semnificativă a populației Galațiului.

Cu peste 7.000 de misiuni desfășurate anul trecut pe raza județului Galați, Jandarmeria a intrat în 2022 cu o serie de probleme mai vechi a căror rezolvare ține, pe de o parte, de fonduri, iar pe de altă parte, de resursa umană cu care trebuie să asigure ordinea publică. Siguranța cetățenilor depinde, în mod direct, de numărul militarilor prezenți în stradă, dar și de logistica de care aceștia dispun pentru intervenții eficiente. Un aspect destul de greu de realizat, în condițiile în care încadrarea cu personal a Inspectoratului de Jandarmi Județean este, la momentul actual, de 81,81 la sută. Deficitul de 18,19 la sută este explicat, în mare parte, de pensionarea unui număr considerabil de cadre militare. Asta își pune amprenta, mai ales, asupra activității subunităților din nordul județului.

"Din cauza acestui aspect, înregistrăm dificultăți în asigurarea misiunilor de ordine publică și a celor de pază și protecție instituțională la nivelul Detașamentului 4 Jandarmi Tecuci și al Plutonului 2 Jandarmi Târgu Bujor", a explicat col. Florin Simionel, inspectorul șef al Jandarmeriei Galați.

Criza de personal își pune amprenta și la nivel de "bucătărie interioară" a Jandarmeriei Galați, unitatea fiind în imposibilitatea de a se gospodări singură, cu oameni proprii, din cauza lipsei personalului calificat pentru executarea lucrărilor în regie proprie. Jandarmii au nevoie de zidar-tencuitor, zugrav-vopsitor, tinichigiu construcții, dulgher-construcții, sudor, instalator și mecanic auto.

Alba-neagra la dotări

Anul care tocmai s-a încheiat a adus câteva plusuri la capitolul logistic, o serie de dotări, inclusiv la nivelul parcului auto, venind să suplimenteze necesitățile de intervenție ale militarilor de la ordine publică. "În anul 2021, au intrat în dotare opt autovehicule noi, respectiv o Dacia Duster, trei Volkswagen Transporter, cu capacitate de 8+1 locuri și tracțiune integrală, și un microbuz 16+1 locuri, marca Opel Movano. De asemenea, în baza proiectului cu finanțare externă pe care îl derulăm, au fost achiziționate două autoturisme 4x4, capacitate 8+1 locuri marca Volkswagen Caravelle", a detaliat col. Florin Simionel. Cu toate acestea, gradul de înzestrare cu autovehicule al Jandarmeriei Galați este de 49,4 la sută, multe dintre vehiculele folosite la misiuni fiind vechi și cu mulți kilometri la bord. O serie de noi dotări au fost aduse în unitate cu aportul fondurilor europene. Salvarea a venit grație proiectului "Creșterea capacității profesionale a personalului implicat în asigurarea și restabilirea ordinii publice în context transfrontalier", în parteneriat cu Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova, prin care au fost achiziționate echipamente performante și dispozitive de intervenție pentru dispersarea mulțimilor care pot tulbura ordinea și liniștea publică.

Citit 3729 ori Ultima modificare Marți, 25 Ianuarie 2022 00:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.