Trei cinematografe ar putea fi salvate cu bani din PNRR. Primăria Galați, obligată să difuzeze filme o dată pe săptămână
Foto: Arhiva VL

Trei cinematografe ar putea fi salvate cu bani din PNRR. Primăria Galați, obligată să difuzeze filme o dată pe săptămână
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

“Dacia”, „Flacăra” şi „Ţiglina” sunt cele trei cinematografe pentru care Primăria Galaţi caută proiectanţi care să realizeze expertiza tehnică şi auditul energetic necesare pentru reabilitarea şi modernizarea acestor imobile. Achiziţiile publice, în valoare de câte 40.000 de lei fără TVA fiecare, au fost lansate pe portalul Primăriei, care aşteaptă ofertele până pe 24 februarie 2022. Municipalitatea susţine că va depune proiectele pentru finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2022 - Componenta 5, Valul Renovării. Partea delicată este că Primăria va trebui să respecte condiţia legală de a difuza filme cel puţin o dată pe săptămână în aceste (foste) cinematografe.

După cinci ani de procese, Primăria municipiului Galaţi a obţinut câştig de cauză în privinţa cinematografelor «Ţiglina», «Doina», «Dacia», «Flacăra» şi a Grădinii de Vară, pe care Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor «Româniafilm» a fost obligată să i le predea. Municipalităţii i s-a dat dreptate nu doar la Curtea de Apel Galaţi, ci şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La solicitarea noastră, Primăria Galaţi ne-a transmis că a notificat deja regia pentru predarea imobilelor şi se află în curs de încheiere a protocolului”, scriam în ediţia din 19 mai 2021 a ziarului „Viaţa liberă”.

Iată că, la aproape un an distanţă, Primăria este proprietara a cel puţin trei dintre cinematografe - după cum se arată în documente - şi încearcă să le salveze.

Pe portalul administraţiei locale au fost lansate luni, 21 februarie 2022, trei achiziţii publice pentru „Servicii de proiectare - faza expertiză tehnică și audit energetic” care au ca scop „Reabilitare și modernizare imobil din strada Henri Coandă nr. 7 (fost cinematograf «Flacăra»)”, „Reabilitare și modernizare imobil din strada Oțelarilor nr. 11 (fost cinematograf «Dacia»)”, „Reabilitare și modernizare imobil din strada Brăilei nr. 165 (fost cinematograf «Țiglina»)”.

În caietele de sarcini ale achiziţiilor publice se arată că toate cele trei imobile sunt proprietatea municipiului Galaţi, fiind administrate de Consiliul Local.

„Nu avem carte tehnică sau alte documentaţii pe care să le punem la dispoziţie, imobilul fiind preluat de la RADEF România”, precizează municipalitatea în documente.

Despre „Flacăra” din Micro 40 şi „Dacia” din Micro 21 scrie negru pe alb că sunt abandonate, într-o stare avansată de degradare, motiv pentru care municipiul Galaţi doreşte reabilitarea şi modernizarea lor.

În ceea ce priveşte Cinema „Ţiglina”, se arată că ultima destinaţie cunoscută e cea de disco-bar. „Investiţiile care se propun a fi realizate au ca scop readucerea obiectivului la o imagine normală, eliminarea riscului de incidente din cauza degradărilor apărute şi redarea circuitului socio-cultural având astfel un impact pozitiv asupra locuitorilor cartierului şi municipiului. În acest scop se impune realizarea într-o primă etapă a expertizei tehnice şi auditului energetic”, explică Primăria în caietul de sarcini.

Tot acolo precizează: „Proiectul se va propune pentru finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2022, Componenta 5 - Valul Renovării”.

Ce condiţii trebuie să fie respectate

La solicitarea noastră, Primăria Galaţi ne-a explicat că a demarat procedurile privind preluarea fostelor cinematografe atunci când hotărârea instanței a rămas definitivă, în luna aprilie a anului trecut. Următorul pas este punerea în posesie: „În continuare, se poartă corespondență în vederea lămuririi tuturor aspectelor, între care cuantumul datoriilor și al contractelor RADEF cu terți. Prin urmare, este dificil de avansat la momentul acesta un termen privind intrarea în posesie. Primăria municipiului Galați dorește preluarea fostelor cinematografe fără datorii și fără existența unor contracte ale RADEF cu terți în cadrul acestor obiective”.

Conform datelor noastre, datoriile se ridică la 250.000 de lei.

Dincolo de stadiul de mizerie şi degradare în care au ajuns aceste obiective, Primăria este obligată să difuzeze filme cel puţin o dată pe săptămână în aceste cinematografe: „Este vorba despre condițiile prevăzute de lege la preluarea unor astfel de obiective, între care obligația privind difuzarea de filme. Conform reglementărilor, dacă Primăria nu respectă condițiile legii, poate fi decăzută din drepturi”, ne-a explicat Biroul de presă.

În ceea ce priveşte destinaţiile dorite de municipalitate pentru cinematografe primele pe listă sunt: sediu pentru Teatrul de Păpuşi „Gulliver” - cinema „Ţiglina” fiind favorit şi centru de excelenţă şi performanţă pentru copii. Se mai analizează şi posibilitatea unui centru de cercetare medicală într-unul dintre aceste cinematografe.

Dar până acolo e cale lungă!

Citit 11476 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Februarie 2022 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.