Aproape 5.000 de ucraineni au venit în Galați la început de săptămână

Aproape 5.000 de ucraineni au venit în Galați la început de săptămână
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Numai în 24 de ore, 4.700 de cetățeni ucraineni au trecut granița pe la Galați, prin cele două puncte de frontieră, Giurgiulești și Oancea. Oamenii nu au solicitat azil și au poposit în centrele puse la dispoziție de autorități, ocupându-le în ritm accelerat. În acest timp, diferite organizații profesionale s-au mobilizat pentru a le acorda asistență juridică, masă și cazare, precum și consiliere psihologică, inclusiv în punctele de trecere a frontierei.

2.618 mame cu copii ucraineni pe la Galați-Rutier și 2.082, pe la Oancea, este numărul total de refugiați care, cu o sacoșă sau un rucsac strâns în grabă au trecut frontiera pe la Galați, în ultimele 24 de ore, fugind din calea bombardamentelor din sudul Ucrainei. Oamenii nu au cerut azil, anunță autoritățile gălățene, motiv pentru care nici nu au ajuns în Centrul pentru Refugiați, ci în spațiile de cazare puse la dispoziție de autorități pentru refugiații aflați în tranzit și în căutarea de soluții pentru a merge mai departe, în țară sau în Europa.

Astfel, luni, 7 martie, la blocul M11 erau cei mai mulți refugiați, 111, centrul fiind ocupat la capacitate maximă. La Baza "Siderurgistul", fuseseră repartizați 120 de refugiați, pe cele 150 de locuri libere, la Centrul social comunitar Șendreni erau ocupate 18 locuri din cele 25 disponibile, la Căminele studențești erau ocupate 564 din cele 570 disponibile, iar la internatele și sălile de sport puse la dispoziție de școlile din Galați, erau ocupate 262 de locuri, din 333. Și la pensiuni și ONG-uri era aglomerat, fiind ocupate 296 de locuri din 374. Singurul spațiu unde luni nu era ocupat niciun loc din cele 402 amenajate era tabăra mobilă de pe Stadionul "Dunărea".

Vă reamintim că la nivelul județului Galați a fost constituit un grup de lucru, cu program 24/24, care funcționează la nivelul Prefecturii. Toți cei care vor să ofere sprijin pentru cetățenii veniți din Ucraina (masă, cazare, alimente de bază, transport etc.) pot suna la numerele de telefon: 0236.460.055 sau 0790.288.000, sau pot trimite un e-mail pe adresa umanitar

prefecturagalati.ro.

Consiliere juridică și cazare de la notari

Notarii din Galați, Brăila și Vrancea s-au mobilizat și ei pentru a oferi sprijin refugiaților care ajung la noi. Notarii se implică în problema refugiaților prin consiliere de specialitate pro bono și prin asistență gratuită în probleme notariale ce vizează statutul de refugiat și tranzitul pe teritoriul României, atât în vămi, prin notarii voluntari, cât şi în cadrul birourilor notariale, prin acţiuni de strângere de fonduri și ajutoare pentru refugiaţii ucraineni. Totodată, mai mulţi notari din Camera Notarilor Galaţi şi-au pus la dispoziţie locuinţele şi au asigurat cazare şi masă refugiaţilor ucraineni.

Citit 1810 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Martie 2022 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.