1.700 de gălățeni donatori de sânge așteaptă tichetele de masă
Foto: Remus Basalic

1.700 de gălățeni donatori de sânge așteaptă tichetele de masă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O hibă apărută recent în lege a făcut ca donatorii de sânge să nu mai poată primi tichete de masă, ceea ce a dus la apariția unor liste imense de așteptare la centrele de transfuzii din țară. Scăparea legislativă a fost acum corectată, iar oamenii urmează să își primească drepturile, în perioada următoare, promit autoritățile. În ciuda acestei situații dificile și incerte, gălățenii au continuat să doneze sânge, salvând astfel numeroase vieți. În spitale, situația rămâne, însă, critică.

La Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați, lista de așteptare cu donatorii care trebuie să-și primească drepturile prevăzute de lege numără acum peste 1.700 de persoane. Situația a apărut după ce, din februarie 2022, tipărirea bonurilor de masă pe suport de hârtie a devenit interzisă prin lege. În schimb, persoanele ar trebui să-și primească drepturile dobândite în urma donării de sânge doar pe carduri electronice, emise pe suport de plastic. Aceste documente trebuie să fie nominale, mai spune legea, lucru însă imposibil de aplicat în centrele de transfuzii, unde donatorii vin în mod aleatoriu și la intervale neregulate de timp.

„Acum, s-a rezolvat cadrul legal în această privință. Avem un număr destul de mare de persoane pe listele de așteptare, iar în perioada următoare va trebui să ne organizăm pentru a rezolva această problemă. Important de știut este că fiecare donator își va primi tichetele de masă care i se cuvin. Credem că este o chestiune de câteva săptămâni, până când acest lucru se va întâmpla. Ce ne bucură însă cel mai mult este faptul că oamenii au continuat să vină și să doneze, deși plana această incertitudine în legătură cu tichetele de masă. În continuare, îi încurajăm pe cât mai mulți gălățeni să vină și să doneze sânge”, a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

În prezent, legea prevede ca fiecare persoană care donează sânge să primească, pe lângă o serie de alte facilități, și tichete de masă în valoare totală de 67 de lei. Potrivit autorităților, suma ar putea crește la aproximativ 100 de lei, pentru fiecare donare.

O persoană care donează sânge poate salva până la trei vieți. Sângele și preparatele medicale pe bază de sânge ajung în spitale, unde sunt folosite în timpul intervențiilor chirurgicale sau pentru diverse proceduri hematologice. Procedura de donare de sânge nu este dureroasă, este foarte sigură și are chiar beneficii pentru sănătatea donatorului. Înainte de a dona, persoana beneficiază de un set complet și foarte amănunțit de analize medicale de sânge.

„Situația este critică”

Recent, chirurgul gălățean Paul Ichim atrăgea atenția asupra situației grave cu care se confruntă unii dintre pacienții cu boli severe internați în Spitalul Județean din Galați. „Am să vă comunic ceva privind realitatea din spitalele noastre și am să vă rog, în același timp, să faceți un efort să vă implicați. După ce a scăzut incidența cazurilor de COVID, au început să iasă din case oamenii cu restul patologiilor, pe care le-au ignorat mult prea mult timp. Vin săracii oameni cu o patologie complexă, oncologică, avansată, de ne întrebăm uneori cum de au supraviețuit. Normal că în strategia terapeutică a cazurilor oncologice, intervenim și noi, practicând de multe ori o chirurgie a disperării, cu exereze foarte mari de țesut, ceea ce înseamnă pierderi inerente și de fluid nobil, adică de sânge. La aceste cazuri se adaugă și chirurgia făcută-n Urgență, când situația se "joacă" uneori de versiunea...ori, ori. Și acum, realitatea din spitale: la astfel de cazuri trebuie să intri în sala de operații, având siguranța unei rezerve de sânge, potrivite pentru cazul în discuție. Deja, de prea mult timp, amânăm cazuri, neavând în stoc sânge, ori nici aceștia/pacienții nu pot aștepta la nesfârșit. Am solicitat mobilizarea celor din familie, a prietenilor, a cunoștințelor, să meargă să doneze, pentru cazul pe care-l au la noi. Fraților, situația este critică, vă rog să ne înțelegeți că stoarcem și ultima picătură donată, s-o utilizăm la pacienți, nu se risipește nimic. Într-o singură zi, am avut trei cazuri de operat cu grupa A2+ și .....stau pe tușă. Nu pot face "glume" cu viața oamenilor, trag de ei cât pot, dar nu sunt Dumnezeu”, atrăgea atenția, într-o postare pe Facebook, medicul Paul Ichim.

Citit 1904 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2022 02:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.