România, onorată în Ţara Galilor datorită unei gălăţence

România, onorată în Ţara Galilor datorită unei gălăţence
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Proiecția în premieră a filmului „Maria, Regina României” și o seară de sărbătoare românească au fost evenimentele organizate de gălăţeanca Diana Stroia Matthews, consul onorific al României în Țara Galilor, pentru a celebra 1 Decembrie, Ziua Naţională. O sărbătoare trăită cu emoție de comunitatea românească și britanică în Țara Galilor! În semn de respect față de România, autoritățile din orașul Swansea au înălțat steagul românesc în fața clădirii Guildhall a Primăriei oraşului.

Înalți oficiali ai autorităților galeze, reprezentanții casei regale britanice și membrii comunității românești au fost invitaţii gălăţencei Diana Stroia Matthews, consul onorific al României în Țara Galilor, la două evenimente deosebite, prin care a fost celebrată Ziua Naţională a României. Este vorba despre proiecţia în premieră a filmului „Maria, Regina României” şi de o seară de sărbătoare românească.

Peste 90 de persoane au onorat România, cu această ocazie, evenimentul fiind marcat de prezența unor înalți oficiali: Alexandru Dodan, Ministru Plenipotențiar/ Șef Adjunct al Misiunii diplomatice române din Londra, Louise Fleet, Lord-Locotenent al Majestății Sale Regina Elisabeta II (zona West Glamorgan), Joanna Jenkins, High Sheriff of West Glamorgan, Cllr Mary Jones, Lord Mayor of Swansea, Cllr Andrea Lewis, lider adjunct al Consiliului Swansea și membru al cabinetului pentru schimbări climatice și transformare a serviciilor. De asemenea, au participat reprezentanți ai Poliției galeze, precum și reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Marea Britanie: Alina Balațchi-Lupașcu, cofondator Romanian Women in the UK, Nistor Becia, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Marea Britanie.

Fascinaţi de personalitatea Reginei Maria

„Prin amabilitatea producătorului, Abis Studio, filmul a adus în atenția celor prezenți personalitatea și realizările Reginei Maria a României, una dintre cele mai puternice și populare femei lider pe care le-a avut România. Diorama istorică s-a concentrat pe participarea ei la Conferința de pace de la Paris, care a avut loc în 1919, după Primul Război Mondial, iar audiența a fost fascinată și impresionată deopotrivă de personalitatea reginei, dar și de amănuntele istorice dezvăluite.

“Regina Maria a îmbrățișat România din toată inima ei și noi găsim inspirație în exemplul ei acum, când suntem stabiliți în noua noastră țară adoptivă, Marea Britanie. Integrarea noastră aici este parte din povestea noastră. Totuși este foarte important să nu ne uităm rădăcinile românești. România nu este doar teritoriul înconjurat de granițe, ci este în inima noastră, oriunde mergem în lume!”, ne-a declarat Diana Stroia-Matthews, consul onorific al României în Țara Galilor.

Mărturii britanice

„A fost o mare plăcere să particip la sărbătoarea Zilei Naționale a României. După ce am fost numită Lord-Locotenent al Majestății Sale Regina Elisabeta II anul trecut, aceasta a fost prima oportunitate pe care am avut-o să mă întâlnesc cu comunitatea românească foarte activă și vibrantă din Swansea. O parte importantă a rolului meu este să mă conectez cu toate comunitățile din West Glamorgan, așa că am fost încântată să cunosc mulți români nu doar din Swansea, ci din toată Țara Galilor și să învăț despre istoria și cultura României, precum și legăturile puternice dintre cele două țări ale noastre. Aștept cu nerăbdare o asociere fericită cu comunitatea românească în viitor”, a spus Louise Fleet, Lord-Locotenent al Majestății Sale Regina Elisabeta II (zona West Glamorgan).

„A fost o adevărată onoare să particip la acest eveniment cu totul special. Swansea a întins mâna prieteniei nu numai poporului român, ci și multor alte națiuni care au ales să trăiască și să-și facă o viață nouă în minunatul nostru oraș. Ne mândrim să îi primim pe cei care doresc să se mute în acest oraș și care ajută la îmbogățirea diverselor calități culturale pe care le are Swansea. Am vorbit cu o serie de familii de români pentru care Swansea este acasă de mulți ani și toți au spus același lucru: orașul este atât de prietenos și primitor. Sunt foarte mândră de ceea ce continuăm să realizăm în Swansea, ca oraș-sanctuar”, a declarat Cllr Andrea Lewis, lider adjunct al Consiliului Swansea și membru al cabinetului pentru schimbări climatice și transformare a serviciilor.

Caritate

Evenimentele organizate în Ţara Galilor au fost însoțite și de un apel caritabil, orientat către Așezământul Sfântul Leontie din Rădăuți, județul Suceava, care este acasă pentru 126 de copii. Un adevărat centru de excelență, acesta cuprinde un atelier de pictură care oferă copiilor șansa să câștige încredere în ei. Aceste picturi, pasteluri și acuarele încărcate cu emoții, oglindă a tainelor aflate în sufletele lor curate, au sosit în Țara Galilor și au fost oferite spre vânzare, iar fondurile obținute au fost trimise micilor artiști, sprijinind astfel devenirea lor.

Cine este Diana Stroia Matthews

Consulatul Onorific al României în Țara Galilor a fost înființat în 2017, în funcția de Consul Onorific fiind numită gălăţeanca Diana Stroia Matthews. O misiune care înseamnă sută la sută voluntariat, pentru care nu a fost, nu este şi nu va fi remunerată şi nici nu va avea buget alocat. În schimb, Diana îşi dedică timpul în folosul românilor, acoperind din resurse personale cheltuielile aferente activităţilor desfăşurate.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", Diana Stroia Matthews este director de Finanțe la COMCEN Group, cel mai mare furnizor de produse și servicii IT din Țara Galilor, şi susține pro-activ cauza și imaginea României, dar și comunitatea românească aflată în număr din ce în ce mai mare pe teritoriul Țării Galilor.

Prin acest rol voluntar se promovează oficial, în Țara Galilor, oportunitățile oferite de România investitorilor străini, se întăresc relațiile bilaterale dintre cele două țări și se prezintă bogata paletă culturală, culinară, turistică, academică pe care o are România.

Foto: Raul Rucărean, Raphotography

Citit 12203 ori Ultima modificare Luni, 13 Decembrie 2021 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.