Surprize-surprize în dosarul șefilor suspendați din Poliție

Surprize-surprize în dosarul șefilor suspendați din Poliție
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Meciul de ping-pong în care s-a transformat circuitul controlului judiciar impus în dosarul pontajelor false de la IPJ a luat o nouă turnură miercuri, 4 mai, când Judecătoria Galați s-a pronunțat în privința contestațiilor pe care cei doi foști comandanți, Ionuț Surugiu și Daniel Miron, le-au făcut împotriva deciziei procurorilor. Cu această ocazie au ieșit la iveală alte nume importante despre care procurorii susțin că ar fi fost implicate în operațiunile de "tăiere" a orelor suplimentare și plata acestora la un nivel inferior.

Pentru a doua oară în decurs de o săptămână, instanța de judecată a trebuit să decidă dacă îi menține pe cei doi ofițeri suspendați din Poliție sub interdicții sau le înlătură. Dacă prima dată completul a fost îngăduitor și a ridicat total interdicția, care i-a repus, teoretic, în drepturi pentru o zi, în condițiile în care Parchetul Curții de Apel a dat o nouă ordonanță cu aceeași măsură, pe 4 mai, Judecătoria a admis doar în parte solicitarea celor doi ofițeri. Practic, a fost înlăturată dispoziția care le interzice exercitarea profesiei, ceea ce va impune, automat, ca cei doi să fie reprimiți la serviciu, să le fie reluate raporturile de muncă cu IPJ Galați, sub rezerva punerii la dispoziție, pe funcții de execuție. Din acea ipostază, nu vor trebui totuși să ia legătura în niciun fel cu ceilalți suspecți sau martori din dosar, lucru destul de dificil în condițiile în care printre aceștia sunt și cadre care lucrează în continuare la IPJ Galați. De asemenea, pe lista persoanelor cu care Daniel Miron și Ionuț Surugiu nu vor avea voie să comunice se află și foști comandanți, retrași din activitate între timp. Printre aceștia, fostul șef al Poliției Municipiului Galați, col (r) Marius Dobrea, devenit în primăvara acestui an, ca urmare a pensionării, directorul general al Poliţiei Locale Galați, după cum reiese din soluția publicată de instanță imediat după pronunțare. Tot pe listă, dar pe cea a martorilor, se află col. (r) Vasile Jitaru, fost șef al Serviciului de Investigații Criminale înainte ca Ionuț Surugiu să ocupe această funcție.

"În temeiul art. 213 Cod procedură penală admite în parte plângerile formulate de inculpații Surugiu Ionuț Nelu și Miron Daniel împotriva ordonanţei din data de 28.04.2022 emisă în dosarul nr. 3/P/2019 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, prin care s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar. (...) Pe timpul controlului judiciar inculpații Surugiu Nelu Ionuț și Miron Daniel trebuie să respecte obligația de a nu depăși limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura, obligația de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale: unul cu altul, cu suspecții Vizitiu Ioan Iulian, Constandache Nicușor, Momoiu Florin, Dobrea Antonel Marius, cu persoana vătămată Radu Alin Marian și cu martorii: Iordache Claudiu Cătălin, Sandu Ionela-Anca, Enachi Liviu Gianni, Morun Andrei Ionuț, Grecu Nicu Nicolae, Tâmpeanu Mihai Cristian, Avram Ionel, Jitaru Vasile și Oprea Valeriu. Înlătură obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia au săvârșit faptele. Menține în rest dispozițiile ordonanței atacate". Decizia pronunțată miercuri de Judecătorie este definitivă și executorie.

Citit 5404 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2022 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.