Primăria a câștigat procesul cu Guvernul pentru cartierul Cantemir. Decizie a Instanței Supreme
Foto: Marian Calestru

Primăria a câștigat procesul cu Guvernul pentru cartierul Cantemir. Decizie a Instanței Supreme
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au pus punct procesului prin care Guvernul României cerea municipiului Galați să restituie terenul folosit pentru agricultură din cartierul Dimitrie Cantemir. Așa cum au decis și judecătorii Curții de Apel București, terenul rămâne al Galațiului!

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, pe 17 mai 2022, recursul formulat de Guvernul României împotriva sentinței prin care Curtea de Apel București dăduse câștig de cauză municipiului Galați. Magistrații instanței supreme au respins și recursul administrației gălățene, care solicitase plata integrală a cheltuielilor de judecată de către Guvern. Decizia este definitivă. În acest fel se pune punct unei situații conflictuale inițiate pe vremea când premier al României era brăileanul Mihai Tudose.

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", în septembrie 2017, Cabinetul Mihai Tudose a adoptat un Memorandum prin care a solicitat Consiliului Local Galaţi terenul de 665,29 hectare din comuna Vădeni, judeţul Brăila, parte a celor o mie de hectare pe care oraşul nostru le-a primit în 2002 pentru construcţia cartierului Cantemir. Motivaţia Executivului era aceea că terenul "nu este utilizat potrivit destinaţiei stabilite iniţial", fiind închiriat pentru agricultură.

În octombrie 2017, un proiect de hotărâre privind transferul suprafeţei la stat a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Galaţi de primarul Ionuţ Pucheanu, pe motiv că trebuie "reanalizat". Reacţia Guvernului? A cerut instanţei de contencios administrativ şi fiscal să oblige autorităţile gălăţene să emită o hotărâre privind trecerea terenului din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului. Obiectul cauzei îl constituia "obligare emitere act administrativ", potrivit informaţiilor postate pe portalul instanţei, şi a ajuns de pe rolul Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel Bucureşti.

Pe 27 noiembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate Galaţiului, pentru că Guvernul nu a putut face dovada, în mod concret, că terenul în suprafață de 655,29 ha este un bun de interes public național. "În realitate, astfel cum rezultă din expunerea situației de fapt, trecerea în domeniul public al statului nu are la bază un interes național, ci reprezintă o sancționare a autorității pentru o pretinsă nerespectare a obligației de a folosi terenul cu un anumit scop", se arată în hotărârea instanței.

Instanța Supremă a fost de aceeași părere. Și chiar dacă nu își va recupera în totalitate cheltuielile de judecată, municipalitatea se poate mândri că a învins Guvernul într-o inutilă luptă a orgoliilor.

Citit 7244 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Mai 2022 23:25

7 comentarii

 • postat de cetatean
  Joi, 19 Mai 2022 12:47
  136.255.148.***
  Este problema lor ce fac cu orgoliile, FAPTUL ca nu au recupera cheltuielile de judecata DESI NU STIU CUM DACA SPUN CA AU CASTIGAT, firma de avocatura angajata de Pucheanu, desi au suficienti juristi la primarie, trebuie sa isi primeasca banii. Acesti bani trebuie sa vina de la noi asa caSINGURILE ORGOLII RANITE SUNT TOT ALE CETATEANULUI.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Marius
  Joi, 19 Mai 2022 08:49
  89.136.3.***
  Pentru cei care spera ca o sa se faca ceva acolo si ca o sa primeasca terenurile promise.
  Aceasta disputa (partea a acestui proces) a inceput in 2017 tocmai pentru ca Primaria Galati nu a facut nimic cu acesta timp 15 ani.

  Terenul a fost primit de Galati in 2002 si pana in 2017 l-a folosit ca si teren agricol si nu pentru scopul initial (constructia de case si apartamente).

  Asa ca o sa mai aveti mult de sperat, dar puteti vota pe baza promisiunilor.
  9
  23
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Joi, 19 Mai 2022 08:18
  5.13.131.***
  Acum sa vedem ce va face municipalitatea cu acest teren ca de altfel parca nu ar fi destule terenuri ale minicipalitatii care stau de parloaga. Sau poate il schimba cu ceva parcele pe luna sau poate il cedeaza lui Umbrarescu (cel care construieste Drumul Expres Braila Galati si in schimb sa realizeze "Amenajare arteră de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră”. Doar este o promisiune repetata anual de toti primarii (majoritate PSD), de la Dumitru Nicolae si pana la Ionut Pucheanu. Sau se urmareste stricarea carosabilului de pe B-dul Galati si Strada Otelarilor in acest fel sa se mai cheltuie alti bani ???
  10
  22
  Raportează
 • postat de Dax
  Joi, 19 Mai 2022 05:54
  109.166.129.***
  Se poate construi in liniste de-acum... Si, in naivitatea mea, sper ca legal.
  2
  19
  Raportează
 • postat de paloma
  Joi, 19 Mai 2022 00:40
  5.13.141.***
  Ei, de abia acum incep problemele..."Ai grija de ceea ce-ti doresti !!!"
  7
  23
  Raportează
 • postat de IonV
  Miercuri, 18 Mai 2022 22:44
  86.124.202.***
  In sfârșit, sper să nu mai aud de disputa Galați vs. Brăila pe acest subiect! Și în sfârșit, oamenii din Cantemir să știe clar că aparțin Galatiului!
  5
  40
  Raportează
 • postat de Maxim
  Miercuri, 18 Mai 2022 22:24
  5.13.194.***
  in sfarsit ni se dau terenurile promise pentru constructii de case individuale, am recipisa cererii depuse la primarire
  6
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.