Doi elevi de la LPS vor să revoluţioneze agricultura. Seră automatizată, cu apă de la pești (FOTO și VIDEO)

Doi elevi de la LPS vor să revoluţioneze agricultura. Seră automatizată, cu apă de la pești (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Doi elevi de la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi, Mario Postu şi Alexandru George Bogdan, coordonaţi de profesorul Valeriu Apostol, au construit o seră ecologică, pornind de la o idee ingenioasă. Ecosera - care a primit Premiul I la un concurs naţional de proiecte STEM, este complet automatizată, irigarea plantelor se face cu apa dintr-un bazin de peşti, iar energia necesară întreţinerii ei este produsă de eoliana creată tot de elevii liceului.

Mario şi Alexandru au 14 şi 15 ani, practică baschetul, dar sunt şi pasionaţi de robotică, motiv pentru care sunt activi în cadrul clubului Robotica LPS, coordonat de profesorul Valeriu Apostol. Timp de şase luni, Mario şi Alexandru au lucrat la acest proiect, ajutaţi şi de alţi colegi, însă ei au fost maeştrii care au pus lucrurile cap la cap. Au construit solarul, în care totul funcţionează pe bază de senzori. Apoi au pescuit cei 20 de peşti din specia caras care trăiesc în bazinul din curtea şcolii. Apa îmbogăţită cu nutrienţii de la peşti este folosită pentru irigarea plantelor. Această metodă de cooperare între plante şi peşti se numeşte Aquaponics, metodă care are o vechime de mii de ani, fiind utilizată chiar şi în China antică sau în Egiptul antic, dar și de către azteci. Ca să poată fi udate prin acest sistem, plantele sunt ținute în tuburi orizontale sau în cascadă.

"Apa de la peşti conţine mai multe vitamine şi minerale, decât dacă am fi folosit apă simplă, de aceea plantele cresc mai repede şi se dezvoltă mai bine", lămureşte Alexandru misterul pentru care cei doi elevi pasionaţi de robotică au ales să crească şi peşti, şi plante.

Partea inovatoare a proiectului este faptul că cei doi adolescenţi au dotat sera cu senzori care transmit informații și comenzi executate apoi automatizat de pompe și ventilatoare. În seră, totul este controlat pe baza unor senzori, care verifică debitul și nivelul apei, temperatura și pH-ul acesteia, dar și umiditatea. "Apa este luată de la pești, iar plantele sunt udate singure", a descris Mario, pe scurt, mecanismul.

În plus, cei doi s-au gândit că vor ca sera să funcţioneze ca un sistem total independent, care poate fi aplicat cu succes la scară largă. Pentru funcţionarea ei folosesc energie eoliană şi solară, dar şi apă de la ploi, care se adună pentru bazinul cu peşti. Eoliana se află şi ea în curtea Liceului cu Program Sportiv, fiind un alt proiect realizat în cadrul clubului Robotica LPS.

Proiectul lor inedit le-a adus de curând Premiul I la un concurs național de invenții - ARDUINO, ediţia 2022. Competiția Națională ARDUINO este organizată de "Adfaber" și s-a adresat liceenilor pasionați de robotică, pe care i-a încurajat să aducă soluții unei probleme de actualitate. "Adfaber" este o organizație neguvernamentală care promovează dezvoltarea societății și schimbarea socială prin intermediul tehnologiei, proiectele dezvoltate adresându-se în primul rând tinerilor. Finanţarea pentru realizarea Ecoserei a fost câştigată prin Programul "Ştiinţescu", organizat de Fundaţia Comunitară Galaţi.

Dincolo de câştigarea acestui premiu demn de toată lauda, sera ecologică din curtea Liceului cu Program Sportiv va rămâne un material didactic permanent și un laborator în aer liber pentru diverse discipline (biologie, educație tehnologică, educație ecologică, fizică, informatică, robotică etc.).

Citit 2587 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iunie 2022 15:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.