De Ziua Marinei, pirații au răpit inima domnițelor din Galați

De Ziua Marinei, pirații au răpit inima domnițelor din Galați
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Mult așteptată de gălățeni, ziua de Sf. Maria, în care se sărbătorește și Ziua Marinei, a fost întâmpinată pe Faleză, pe malul Dunării, unde fiecare, cu mic, cu mare, a găsit câte un punct de atracție.

Prima parte a zilei a fost dedicată ”luptelor cu pirați”, întâlniri cu zeități ale mării, jocuri marinărești, dar și relaxării pe terasă sau degustării deliciilor gastronomice prezentate la standurile special amenajate.

Vedetele zilei au fost, desigur, pirații. Destul de tineri, de altfel, cu multă trecere la doamnele și domnițele Galațiului, dacă este să ne luăm după numărul mare de fotografii făcute ca suvenir al acestei zile. Desigur, și copiii au fost extrem de încântați să stea față în față cu personaje desprinse din Pirații din Caraibe! Iar domnii au avut ocazia să-și arate dibăcia în mânuirea spadei și retezarea ”căpățânilor”... de varză.

Pistoale, tunuri, săbii, flamuri cu însemne ale lupilor de mare au completat scenografia unui spectacol stradal în care animația a fost combinată cu mici cascadorii, glume, jocuri de forță sau de păstrarea echilibrului și lupte aprige, dar în limitele coregrafiei.

La ”concurență” cu pirații s-au aflat terasele – pline ochi de mușterii – dar și standurile târgului de bunătăți gastronomice, unde producători din toate colțurile țării au tot ”combătut”, pe Faleză, de vreo trei zile încoace. De la dulciuri fel de fel, la produse din stupină, arome și felurite licori din lavandă, dar și tradiționalul porumb fiert sau mititeii și berea s-au aflat la loc de cinste în oferta zilei.

Iar dacă pirații ar fi putut să-l aleagă în fruntea lor pe căpitanul pe cât de hâtru, pe atât de priceput în mânuirea sabiei, negustorii ar fi putut să-l aleagă drept căpetenie pe ciobanul Nicolae, venit la Galați cu niște bunătăți de la stâna lui din Alba ce-ți lăsau gura apă numai cât te uitai la ele!

Acum, pentru cei mai puțini amatori de adrenalină sau mai grijulii cu silueta și colesterolul, la fel de plăcută a fost chiar și o simplă plimbare pe malul Dunării. Asta mai ales că trubadurii moderni, cu chitara, făceau atmosfera mai plăcută și poate chiar ceva mai romantică.

Pe lângă toate acestea, mai pe seară, erau așteptate momentele mai speciale, de ceremonial, dedicate Zilei Marinei – Gardă de Onoare, paradă navală și exerciții de luptă pe Dunăre.

Foto: Ovidiu Amălinei

Citit 12112 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2022 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.