Primăria vrea "tomograf" pentru arbori, pentru a preveni tăierile abuzive

Primăria vrea "tomograf" pentru arbori, pentru a preveni tăierile abuzive
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Tăierea arborilor de pe domeniul public a fost privită adesea cu suspiciune de gălățeni. Nu o dată, cetățenii au acuzat că au fost doborâți arbori sănătoși, iar cei uscați au scăpat neatinși. De cealaltă parte, autoritățile au acuzat că unul dintre copacii care s-a prăbușit la ultima furtună fusese pe lista de tăieri, dar cetățenii s-au opus acestei măsuri. Peste toate acestea, proiectele edilitare implică adesea sacrificarea unor copaci care stau în calea restructurării urbane și plantarea, în loc, a unor puieți care se usucă înainte de a le da frunzele. Toate aceste situații ar putea deveni amintire.

Potrivit city managerului Cezar Bichescu, Primăria municipiului Galați a demarat procedurile pentru achiziția unui aparat care să indice starea de sănătate a copacilor. Ideea a fost propusă luna trecută de consilierul local PACT pentru Galați, Gregor Teodorescu, și se referă la procurarea unui aparat tip "tomograf", similar aparaturii medicale, cu care s-au dotat deja alte administrații locale. Soluția a fost agreată de primarul Ionuț Pucheanu. Înregistrările acestui dispozitiv, care se înfășoară în jurul trunchiului, pot dovedi starea de sănătate a copacului și motivele pentru care a fost tăiat. "Vă putem garanta că niciun arbore sănătos și care se află într-o stare bună nu va mai fi afectat", a subliniat Bichescu.
De cealaltă parte a baricadei, societatea care se ocupă de arborii și de spațiile verzi din oraș, Gospodărire Urbană, anunță pe Facebook că organizează concurs pentru ocuparea posturilor de inginer silvic și inginer horticol, pe perioadă nedeterminată, în cadrul Biroului Spații Verzi și Seră. "Se oferă un salariu minim net de 3.500 de lei și tichete de masă", promite operatorul. Candidaților li se cer studii superioare tehnice de specialitate (silvicultură, horticultură), cunoașterea legislației în domeniu și cunoștințe de operare PC. Dosarele de înscriere se pot depune în perioada 5-15 septembrie, proba scrisă va avea loc pe 19 septembrie 2022 și va fi urmată de un interviu.

Citit 1705 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2022 19:12

12 comentarii

 • postat de Irina
  Vineri, 02 Septembrie 2022 20:26
  5.13.205.***
  Ce droaie de cabluri mizerabilă pe stâlpi...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Raul
  Joi, 01 Septembrie 2022 16:16
  5.13.142.***
  Veniți sa vedeți ce toaletare s-a făcut unui tei foarte mare și sănătos de pe strada Alba Iulia, în IC FRIMU. Păcat ca nu pot pune o poză sa vedeți toți ce a rămas și cum a rămas un tei de cel puțin 30 de metri înălțime. Viata Libera, vă invit să constatați pe viu ce au făcut Gospodărire Urbana. Oare ar fi ajutat tomograful ăla? Mânuit de un pakistanez?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Vasiliu V
  Joi, 01 Septembrie 2022 14:39
  5.13.146.***
  Stie cineva care sunt pasii de urmat pentru sesizarea existentei unor copaci uscati care trebuie indepartati? In curtea blocului 4 din visinii plantati acum 40 de ani s-au uscat. Cum se procedeaza?
  1
  2
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Joi, 01 Septembrie 2022 12:07
  109.166.131.***
  Cumparati tomograf dupa ce ati distrus spatiile verzi din centrul orasului??? Uitati-va la aleea de la P-uri cum este reamenajata. Un covor urias de beton gros turnat pana in radacinile copacilor. Nici un fel de strategie pentru protejarea copacilor. De asta s-a uscat si superba magnolie de la Spicu. Lucrari facute in bataie de joc.

  Beton, tovarasi, tarii cat mai mult beton! Ca de copaci nu avem nevoie.
  0
  18
  Raportează
 • postat de Marian Ilie
  Joi, 01 Septembrie 2022 11:27
  193.230.156.***
  priviti si va minunati cum au distrus parcul CFR (Carol mai nou) cu modernizarea aflata in curs. S-au taiat jumatate dintre arborii existenti pentru a face loc betonului. Cei care au ramas inca in picioare au fost scurmati la radacina pentru a fi ingropate cablurile de iluminat, asa ca nu stiu daca nu se vor usca si astia cat de curand.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Andrei
  Joi, 01 Septembrie 2022 08:44
  92.86.16.***
  Titlul corect este: Primaria Galati, iar cheltuie banii aiurea! Nenea Cezarica: Ai terminat cu chioscurile abandonate, spatiile verzi transformate in gropi de gunoi, rablele abandonate pe domeniul public, gaurile negre din carosabil si trotuare ....? Aaaa, am inteles aplici zicala aia' romaneasca: CHelului ii trebuie tomograf de copaci! Respect, dar nu tie!
  1
  10
  Raportează
 • postat de magis
  Joi, 01 Septembrie 2022 08:35
  89.121.200.***
  Om cu carte si care sa strie meserie nu aveti in primarie, mereu taiati "dupa ureche" sau dupa interese. si nu uitati ca impresiile oamenilor nu se formeaza asa, din vint, ci din ceea ce se vede in oras cu ochiul liber.
  ZIc si eu, ca si altii, in ultimii 5-10 ani ati taiat fara motiv zeci de copaci batrini, unii chiar valorosi.
  Acum, daca mai faceti o cheltuiala (si cred ca nu mica din moment ce e adusa in discutie), o sa fie degeaba daca veti pune tot pe Dorel-de-la-spatii-verzi sa umble cu tomograful ala. Iar daca aveati un specialist adevarat acolo, nu era nevoie de tomograful lui peste.
  Si, pe de alta parte, 70 de tomografe puteti sa cumparati, Puchene, daca nu si ingrijiti ce copaci au mai scapat de drujba voastra.
  Apropo, ia spuneti oamenilor:
  - citi copaci ati taiat in ultimii 6 ani, pe ce categorii de virsta (diametru al trunchiului), din ce motive?
  - care sunt cartierele/zonele din Galati unde s-au facut cele mai multe taieri? Care sunt speciile care au fost cele mai taiate?
  - care sunt cartierele/zonele din Galati unde s-au facut cele mai multe plantari? Ce specii au fost cel mai folosite?
  - ce rata de prindere si supravietuire aveti puietii pe care i-ati plantat in ultimii 6 ani?
  ...pariez ca activitatea asta de taiat, plantat, replantat, re-replantat o faceti haotic, fara statistici. Daca gresesc, veniti cu tabelele si graficele explicative!
  0
  14
  Raportează
 • postat de mirel
  Joi, 01 Septembrie 2022 08:17
  136.255.134.***
  Copacii USCATI TOTAL CU INALTIME CAT UN BLOC CU 4 ETAJE (CCA 15M) din Tiglina 3 Marcati cu vopsea din toamna anului trecut de ADP , cand se vor taia ? Asteptam sa cada peste oameni , masini, blocuri ? Pentru acesti copaci nu trebuie Tomograf, trebuie drujba, oameni si tractorul ADP (se pare ca exista unul singur).
  1
  7
  Raportează
 • postat de Gal
  Miercuri, 31 August 2022 22:57
  5.13.172.***
  pana acuma ati taiat cu nemiluita si acuma cumparati tomograf.
  sa vad eu inginerul ala care zice ca copacul acela e bun si nu trebuie taiat, si altul care zice: taie-l ca nu sunt lemne de foc.
  6
  27
  Raportează
 • postat de paloma
  Miercuri, 31 August 2022 22:01
  5.13.215.***
  Ingineri silvicultori, nu mai avem !!!
  4
  23
  Raportează
 • postat de Elena
  Miercuri, 31 August 2022 21:26
  5.13.147.***
  Adio spatii verzi!
  6
  20
  Raportează
 • postat de sa va fie rusine
  Miercuri, 31 August 2022 21:21
  46.97.176.***
  Cel mai bine sa fie prinși și super amendați aia care cojesc scoarța copacului sau pun ulei ars la radacina ca le face umbra. Asa au văzut la tara, de unde au venit la oraș.
  3
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.