Copleșită de trafic, Vama Galați reia angajările
Foto: Anca Spânu

Copleșită de trafic, Vama Galați reia angajările
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Începutul lunii septembrie coincide cu reluarea de către Autoritatea Vamală Română a procedurii de recrutare pentru ocuparea pe perioadă determinată a unor funcții publice. Anunțul vine într-o perioadă în care activitatea Vămii Galați pare copleșită de traficul auto, feroviar și fluvial, mai ales în contextul situației din Ucraina.

La nivel național, procedura de recrutare vizează 194 de posturi, dintre care 44 sunt în cadrul birourilor vamale arondate Direcției Regionale Vamale Galați, respectiv, Birourile Vamale de Frontieră din Galați, Giurgiulești, Oancea, Isaccea, Brăila, Tulcea și Sulina.

Celelalte posturi scoase la concurs sunt în cadrul aparatului propriu al Autorității Vamale Române (22), în cadrul Direcției Regionale Vamale București (25), Direcției Regionale Vamale Iași (92) și Direcției Regionale Vamale Cluj (11).

"Pentru ocuparea posturilor, candidații trebuie să îndeplinească condițiile generale prevăzute de art. 465 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare și condițiile specifice în ceea ce privește deținerea avizului psihologic. Proba scrisă va consta în rezolvarea unui test-grilă care va cuprinde întrebări din bibliografie și tematică. Concursul se va organiza la sediul Autorității Vamale Române și la sediile Direcției Regionale Vamale București, Biroului vamal de frontieră Constanța, Direcției Regionale Vamale Iași, Direcției Regionale Vamale Cluj și Direcției Regionale Vamale Galați, urmând ca locația să fie stabilită și anunțată ulterior, pe site-ul www.customs.ro, la rubrica INFO PUBLICE/ Concursuri", precizează Autoritatea Vamală Română.

La sfârșitul săptămânii trecute şi începutul acesteia, într-o serie de articole, "Viața liberă" semnala blocajul rutier înregistrat în zona Biroului Vamal de Frontieră Galați de către TIR-urile care așteaptă chiar și două zile pentru a fi vămuite. Aglomerația infernală din zonă a determinat Primăria Galați și societatea Transurb să devieze temporar traseele de autobuz 10 și 24, care treceau fix prin acel loc. Marți, răspunsul primit de la Autoritatea Vamală Română confirma practic (e drept, nu cu aceste cuvinte) că vameșii gălățeni sunt copleșiți numeric de valorile crescute ale traficului vamal.

Activitatea în Biroul Vamal de Frontieră Galaţi se desfăşoară în ture, pe sistemul 12/24 şi 12/48. În 12 ore, 4-5 lucrători vamali efectuează în medie formalităţi vamale pentru 80 de camioane, 70 de vagoane şi 30 de nave. Controlul trenurilor înseamnă parcurgerea a 20 de km de garnitură, în medie de două ori pe tură. Un vameş trebuie să fie prezent timp de opt ore la controlul coletelor poştale, iar un altul este blocat timp de 12 ore pentru efectuarea formalităţilor vamale aferente volumului crescut de mărfuri transportate pe Dunăre, drept consecinţă a situaţiei din Ucraina. Pentru şoferii TIR-urilor, aceasta se traduce în aşteptare până la 48 de ore sau mai mult doar în cazul în care documentaţia este incompletă, potrivit responsabililor Vămii. Deşi, potrivit Codului Vamal al UE, importul se poate face la orice vamă din Uniune, indiferent de destinaţia mărfii sau sediul social al firmei, mulţi operatori economici din Botoşani, Iaşi, Cluj, Suceava, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Buzău, Vrancea, Bucureşti, Bihor, Germania etc. aleg să efectueze formalităţile vamale la Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, unde există program de lucru în ture, se menționa în răspunsul trimis de Autoritatea Vamală Română "Vieții libere".

Citit 8569 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.