Bătăi de cap pentru mii de gălățeni care lucrează part-time, după modificările privind contribuțiile

Bătăi de cap pentru mii de gălățeni care lucrează part-time, după modificările privind contribuțiile
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru mii de gălățeni care lucrează în baza unor contracte de muncă cu timp parțial, luna septembrie 2022 reprezintă începutul bătăilor de cap, din cauza modificărilor Codului fiscal, care au intrat în vigoare de la 1 august și care vizează contribuțiile de asigurări sociale și cele de sănătate, care trebuie declarate până pe 25 septembrie.

Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați, la data de 1 august 2022 erau înregistrate, la nivelul județului, 15.029 de contracte individuale de muncă cu timp parțial pe perioadă nedeterminată și 5.300 de contracte cu timp parțial pe perioadă determinată. În total, circa 20.300 de contracte part-time. Nu este obligatoriu ca acest număr să fie egal cu cel al persoanelor care au contracte cu timp parțial, pentru că o persoană poate avea mai multe astfel de contracte.

Oricum, este vorba de mii de gălățeni pentru care va începe "odiseea" declarării acestor venituri. Dacă veniturile se declară lunar, atunci termenul-limită este 25 septembrie. Dacă se declară trimestrial, termenul este "împins" pe 25 octombrie.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați a anunțat că în Monitorul Oficial nr. 807 din 16 august 2022 a fost publicat Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. "Acest ordin reglementează procedura care se aplică în cazul salariaților care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată în vigoare în luna în care au fost realizate, conform art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și care datorează contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții, și nu la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ", spune AJFP.

Patru exemple concrete de declarare și plată

Procedura este destul de complicat de înțeles, așa că prezentăm patru exemple concrete privind declararea și calculul contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, așa cum apar ele în textul OMF 1855/2022.

Exemplul 1: O persoană fizică încheie un contract individual de muncă cu normă întreagă cu societatea A și un contract cu timp parțial cu societatea B. Contractele sunt active toată luna. Pentru activitatea desfășurată la angajatorul A, persoana fizică realizează un venit brut lunar de 2.550 de lei, iar la angajatorul B, 400 de lei. Baza lunară de calcul cumulată este de 2.950 de lei (2.550 de lei + 400 de lei), mai mare decât nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată (2.550 de lei).

În acest caz, persoana fizică depune declarația pe propria răspundere numai la angajatorul B, întrucât la angajatorul A baza lunară de calcul al contribuțiilor datorate de acesta este egală cu salariul minim brut pe țară garantat în plată (2.550 de lei). La fiecare angajator, salariatul datorează contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții, respectiv, la angajatorul A la 2.550 de lei, iar la angajatorul B la 400 de lei.

Exemplul 2: O persoană fizică încheie începând cu 1 august 2022 trei contracte individuale de muncă cu timp parțial, cu societățile A, B și C, contractele fiind active întreaga lună. Venitul brut lunar de la angajatorul A este de 800 de lei, de la angajatorul B, 900 de lei și de la angajatorul C, 1.000 de lei. Baza lunară de calcul cumulată este de 2.700 de lei (800 lei + 900 lei + 1.000 lei), peste nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

În acest caz, salariatul depune declarația pe propria răspundere la fiecare angajator. Salariatul datorează la fiecare angajator contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții.

Exemplul 3: O persoană fizică încheie un contract individual de muncă cu normă întreagă cu societatea A și un contract cu timp parțial cu societatea B. În cursul lunii septembrie 2022, persoana fizică lucrează 10 zile, iar în celelalte 12 zile lucrătoare din lună contractele individuale de muncă sunt suspendate. Salariatul primește, pentru cele 10 zile lucrate, de la angajatorul A un venit brut de 1.250 de lei, iar de la angajatorul B, 1.000 de lei. Baza lunară de calcul cumulată, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții aferente zilelor lucrate, este de 2.250 de lei (1.250 de lei + 1.000 de lei), mai mare decât nivelul salariului minim brut garantat în plată aferent zilelor lucrate în care contractele au fost active, de 1.159 de lei (2.550 lei: 22 zile lucrătoare în lună x 10 zile lucrate).

În acest caz, persoana fizică depune declarația pe propria răspundere la angajatorul B. Astfel, ambii angajatori stabilesc și rețin contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții, respectiv, la 1.250 de lei, în cazul angajatorului A, și la 1.000 de lei, în cazul angajatorului B.

Exemplul 4: O persoană fizică încheie începând cu 1 august 2022 un contract individual de muncă cu timp parțial (4 ore/zi) cu societatea A și un alt contract individual de muncă cu timp parțial (4 ore/zi) cu societatea B care desfășoară activități în sectorul agricol și în industria alimentară. Ambele contracte sunt active întreaga lună. Salariatul realizează venituri de 1.100 de lei de la angajatorul A și de 1.500 de lei de la angajatorul B. Baza lunară de calcul cumulată (2.600 de lei) este peste nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

În acest caz, salariatul depune la fiecare angajator declarația pe propria răspundere. Astfel, fiecare angajator reține și plătește contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul bazei lunare de calcul determinate potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții.

Citit 2078 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.