Trei gălăţeni sunt campioni mondiali la Olimpiada de Robotică

Trei gălăţeni sunt campioni mondiali la Olimpiada de Robotică
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

După ce au fost doi ani vicecampioni mondiali, elevii de la Clubul de robotică "Sophia Science", coordonaţi de Marinela Buruiană, au câştigat anul acesta locul I la World Robot Olympiad, care s-a desfăşurat în Statele Unite ale Americii. Inspiraţi de războiul din Ucraina, ei au creat un kit de supravieţuire pentru copiii nevoiţi să se ascundă în subsolurile de bloc.

Cei trei elevi care au urcat pe cea mai de sus treaptă a podiumului la această competiţie, devenind campioni mondiali, au fost şi în echipa care în 2020 a câştigat Premiul al II-lea: Iarina Olea (clasa a VI-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri"), Matei Butunoi (clasa a VII-a, tot la CNVA) şi Iustin Buruiană (clasa a IX-a la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna").

Tema de anul acesta a fost "My Robot, My Friend" ("Prietenul meu, Robotul") şi a avut trei posibilităţi de rezolvare: să facă treburi gospodăreşti, să salveze sau să ofere sprijin medical.

"Echipa mea, Cyber Whisper, a ales să folosească experienţa războiului din Ucraina. Elevii gălăţeni au fost voluntari în tabăra de refugiaţi şi au văzut problemele cu care se confruntă copiii ucraineni. Au văzut că unii au reuşit să ia doar hainele de pe ei de acasă, în cele zece minute pe care le-au avut să se pregătească, şi au pornit de la ideea că, dacă ar fi avut la dispoziţie un robot, acesta putea să le dea pastilele, să aibă capsule cu apă, să aibă termometru, dar să aibă şi jocuri. Cu alte cuvinte, să aibă un kit de supravieţuire, dar şi să îi ajute pe copii să nu se plictisească, atunci când sunt nevoiţi să se ascundă în subsoluri de bloc. Un robot bun şi în alte situaţii de criză, incendiu sau cutremur, nu numai în război", ne lămureşte Marinela Buruiană.

Emoţiile au fost mari, iar timpul foarte condensat, deşi iniţial se anunţase că jurizarea va avea loc în două zile, timpul s-a scurtat la o zi. "Au fost două jurizări în aceeași zi, copiii au vorbit în engleză, au prezentat robotul, dar au avut şi un modul de marketing, noutatea acestui an. Modul la care au primit nişte întrebări destul de incomode: cu cât l-ar vinde, unde l-ai produce, de unde iei materialele necesare construirii lui, etc. În plus, am mai avut şi alte prezentări, pentru că regulamentul concursului prevede şi faptul că se pot solicita prezentări suplimentare. Copiii au făcut faţă cu brio, experienţa din 2020 şi-a spus cuvântul doar într-o oarecare măsură, pentru că atunci competiţia s-a desfăşurat online", mai povesteşte coordonatoarea echipei.

Aceasta susţine că în competiţie au fost multe echipe din SUA şi Japonia, ţări cu tradiţie în acest domeniu, dar a fost o bucurie imensă că cei trei gălăţeni au reuşit să obţină trofeul: "A fost o recunoaştere şi o confirmare că suntem pe drumul cel bun, că nu am muncit şi pierdut nopţi degeaba", mai spune Marinela Buruină.

Aceasta a mai spus că prezenţa copiilor în SUA, la World Robot Olympiad, nu ar fi fost posibilă fără ajutorul sponsorilor: Arabesque, Frontal, Valinst Agriculture, Baurom, Light Candle Art, Fundaţia Gloria.

Marilena Buruiană susţine că, în urma experienţei acumulate la această competiţie, îşi doreşte să organizeze la Galaţi un concurs, iar etapa următoare ar fi găsirea unor sponsori care să susţină organizarea acestuia.

"E un lucru din care va avea de câştigat întreaga comunitate, nu numai copiii gălăţeni pasionaţi de robotică", a concluzionat ea.

Citit 4297 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.