Tot mai mulți părinți vor să-și vaccineze anti-HPV fetele

Tot mai mulți părinți vor să-și vaccineze anti-HPV fetele
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Numărul părinților din județul Galați care vor ca fetele lor să fie vaccinate anti-HPV este în creștere. Medicii spun că acest tip de vaccin oferă protecție împotriva unor forme grave de cancer. Vaccinul poate fi administrat gratuit, în urma unei cereri depuse la medicul de familie.

La fel ca multe alte tipuri de cancer, și cel de col uterin este o boală care nu-și face simțită prezența decât în stadii târzii, când șansele de vindecare sunt reduse. Aproape toate cazurile ar putea fi, însă, prevenite prin administrarea unui vaccin, în perioada adolescenței. Specialiștii sunt de părere că atât fetele, cât și băieții pot beneficia de pe urma acestei vaccinări.

În România, primele încercări ale autorităților de a introduce un vaccin împotriva virusului HPV, ale cărui tulpini sunt răspunzătoare de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin, s-au lovit de reticența părinților, care au preferat să nu-și vaccineze fetele. Anul acesta, însă, numărul părinților care vor ca fetele lor să fie vaccinate este în creștere.

Pe tot parcursul anului 2021, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, au existat 326 de cereri de vaccinare pentru fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, și alte 169 de cereri pentru adolescente între 15 și 18 ani. ”În comparație, anul acesta, doar în perioada 1 ianuarie – 31 iulie, au fost înregistrate la medicii de familie 278 de cereri de vaccinare pentru fete între 11 și 14 ani, și 270 de cereri pentru fete între 15 și 18 ani”, a explicat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a DSP Galați.

Astfel, doar în primele șapte luni ale anului 2022, au fost înregistrate cu 53 de cereri mai multe decât în tot anul trecut. Pe plan național, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2022, au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie puțin peste 30.000 de solicitări de vaccinare, dintre care 16.545 pentru vaccinarea anti-HPV a fetelor între 11 și 14 ani.

Câte doze de vaccin a primit Galațiul

În 2021, Ministerul Sănătății a trimis către DSP Galați două tranșe de vaccin anti-HPV. Prima, formată din 370 de doze, în luna mai, iar cea de-a doua, în luna decembrie, formată din 980 de doze. În aprilie 2022, pe baza solicitărilor făcute de părinți pe parcursul anului trecut, Galațiul a mai primit alte 910 doze. Pentru imunizarea fetelor până în 14 ani sunt necesare două doze, iar pentru adolescentele care depășesc această vârstă, câte trei doze.

Vaccinarea anti-HPV este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste între 11 și 18 ani, pe baza solicitărilor depuse. În cazul în care nu ați făcut încă o astfel de solicitare, puteți suna la medicul de familie pentru mai multe detalii. Medicul trimite mai departe solicitările către DSP Galați, care centralizează situația pe tot județul, într-un anumit interval de timp, și trimite mai departe datele Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate despre beneficiile acestui tip de vaccinare. Specialiștii subliniază că vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, aproape 120.000 de adolescente românce cu vârste între 11 și 18 ani s-au vaccinat împotriva virusului HPV, în primii doi ani și jumătate ai campaniei gratuite desfășurate de Ministerul Sănătății, scrie hotnews.ro.

Campania gratuită de vaccinare împotriva HPV derulată de Ministerul Sănătății a început în 2020 și se adresează, în acest moment, fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. În primul an și jumătate, campania s-a adresat doar fetelor între 11 și 14 ani, însă a fost extinsă în toamna trecută la grupa de vârstă 11-18 ani printr-un Ordin semnat de Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății la acea vreme, în ultimele sale zile de mandat.

Un virus extrem de răspândit

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume, responsabilă de apariția câtorva tipuri de cancer. Cancerul de col uterin este doar cel mai cunoscut și cel mai frecvent, dar nu este nici pe departe singurul. Virusul HPV poate provoca și cancer laringian, cancer faringian, penian, vulvar, anal sau tegumentar. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV.

În fiecare an, în jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

Chiar dacă actuala campanie de vaccinare gratuită a pornit în primul an al pandemiei și nu a fost dublată de niciun fel de campanie de informare sau promovare a vaccinării derulată de autorități, numărul adolescentelor imunizate în cadrul campaniei crește, de la an la an.

Citit 1652 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.