Viteza și drogurile, ingredientele pericolelor de pe străzile Galaţiului

Viteza și drogurile, ingredientele pericolelor de pe străzile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Aproape 600 de amenzi, majoritatea la regimul rutier, și aproape 20 de infracțiuni, multe dintre ele privind consumul de alcool și droguri la volan, au fost consemnate de Poliția Galați în ultima săptămână, pe drumurile publice. Două acțiuni, dintre care una derulată sâmbătă, 10 septembrie, care a implicat mobilizarea unor efective sporite, s-au soldat cu taxarea vinovaților cu sancțiuni ce totalizează aproape un sfert de milion de lei.

Creșterea gradului de disciplină rutieră a fost din nou motivul pentru care, săptămâna trecută, Poliția Galați a ieșit în stradă pentru a-i depista pe cei care sfidează regulile ce ar trebui să protejeze traficul auto și pietonal în județul Galați. S-a văzut din nou că legile circulației sunt încălcate frecvent și la cote alarmante, cei mai mulți prinși în ofsaid "orientându-se" în jurul depășirii limitei de viteză sau al șofatului sub influența substanțelor interzise, de genul alcoolului sau drogurilor. Astfel, în perioada 5-11 septembrie, numai Poliția Rutieră a reușit să contabilizeze aproape 470 de abateri, pentru care a dat tot atâtea amenzi, în valoare totală de 190.000 de lei. Campionii, cu 77 de abateri consemnate de aparatele radar, au fost vitezomanii, urmați de 61 de pietoni și 45 de bicicliști. Alte 246 de sancțiuni au fost date pentru tot felul de abateri la regimul rutier.

"În cursul acțiunii au fost reținute în vederea suspendării un număr de 75 de permise de conducere, dintre care cinci pentru alcool, 25 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 45 pentru alte abateri la regimul rutier. Totodată, au fost retrase 21 de certificate de înmatriculare", a precizat ag. șef pr. Ciprian Stoica, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Zece dintre șoferii depistați au depășit limitele contravențiilor și s-au ales cu dosare penale și permisele suspendate. Este cazul unui tecucean de numai 19 ani, tras pe dreapta pe o stradă din municipiul din nordul județului și depistat pozitiv la metamfetamină, dar și al unui gălățean de 54 de ani, care a provocat un eveniment rutier la intersecția străzilor Doctor Răutu și Siderurgiștilor. Bărbatul nu a acordat prioritate unei alte mașini și a intrat în coliziune cu aceasta, provocând avarii la cele două autoturisme, dar și distrugerea unui stâlp metalic pe care era un indicator rutier, în care a fost proiectat vehiculul căruia nu i s-a dat prioritate. La testarea cu etilotestul a reieșit că șoferul neatent avea o alcoolemie de 1,24 la mie în aerul expirat, ceea ce l-a făcut automat protagonist al unui dosar penal și posibil candidat la o pedeapsă cu închisoarea și la statutul de pieton.

120 de amenzi într-o singură seară

Numai sâmbătă, 10 septembrie, polițiștii ieșiți cu efective sporite pe străzi au avut ocazia să constate, "la cald", cam la câte pericole se expun gălățenii pe stradă. Traficul este o sursă permanentă de riscuri din cauza vitezei, alcoolului, stupefiantelor, dar și a pietonilor inconștienți. Au fost date 120 de amenzi în câteva ore, în care cele cinci secții de poliție, Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Arme, Serviciul Economic, Ordinea Publică și luptători de la Serviciul de Acțiuni Speciale și Jandarmerie au periat principalele zone ale municipiului. Cele mai multe amenzi, 95, au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier, în timp ce restul au ajuns la cei care au încălcat normele de ordine și siguranță publică. Șapte șoferi au rămas pietoni prin ridicarea permiselor de conducere, majoritatea pentru consum de alcool, patru alegându-se cu doare penale. Unul dintre "ghinioniști" are 24 de ani și a picat testul pentru droguri, fiind depistat pozitiv la canabis. S-a ales cu un dosar penal care i-ar putea aduce până la cinci ani de închisoare, iar permisul de conducere, care i-ar putea fi anulat prin sentință judecătorească, i-a fost reținut pe durata cercetărilor.

Citit 5486 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.