Comisarul european pentru Cercetare, Mariya Gabriel, la Galaţi: „Dunărea este parte a identității noastre”
Foto: Ovidiu Amălinei

Comisarul european pentru Cercetare, Mariya Gabriel, la Galaţi: „Dunărea este parte a identității noastre”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Galațiul a fost pentru o zi "capitala" țării în materie de cercetare și inovare, grație Conferinței "Orizont Europa - Oportunități de finanțare pentru cercetătorii și întreprinderile românești", organizată luni, 19 septembrie, de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, alături de Comisia Europeană și Parlamentul European.

Evenimentul a reunit în sala Teatrului Dramatic "Fani Tardini" reprezentanți de marcă ai mediului universitar, ai unor institute de cercetări, ai mediului de afaceri, ai Guvernului, dar și ai unor instituții europene cu atribuții în domeniul cercetării și inovării.

Iar dacă vorbim de instituții europene, acestea au fost reprezentate la cel mai înalt nivel, prin prezența, la Galați, a comisarului european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, precum și a europarlamentarului Dan Nica, raportor în Parlamentul European pentru programul "Orizont Europa". În rol de amfitrion al manifestării l-am regăsit, desigur, pe rectorul Universității "Dunărea de Jos" din Galați, prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu.

În discuțiile cu participanții la conferință, comisarul european Mariya Gabriel a ținut să sublinieze disponibilitatea fără precedent a Uniunii Europene de a sprijini deopotrivă inovarea, cercetarea, dar și conectarea acestora cu întreprinderile, pentru a genera un veritabil "ecosistem" de cunoaștere și dezvoltare capabil să răspundă provocărilor globale, de orice natură ar fi ele.

"Orizont Europa" este principalul program al Uniunii Europene dedicat cercetării și inovării, cu un buget total de 95,5 miliarde de euro.

Pe parcursul discuțiilor, comisarul european a ținut să aprecieze în mod deosebit proiectul "Rexdan", implementat de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, ce își propune realizarea unui "Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea".

După cum a precizat rectorul Puiu-Lucian Georgescu, acest proiect, în valoare de aproape 20 de milioane de euro, va permite crearea unei infrastructuri de cercetare - inclusiv o navă dotată cu echipamente științifice! - care va asigura o abordare interdisciplinară - energie, mediu, schimbări climatice etc. - a problematicii Dunării, fiind unul dintre cele mai cuprinzătoare proiecte de acest fel din spațiul comunitar. "Acest proiect este pentru mine un simbol al excelenței, felicitări întregii echipe. Este un proiect orientat spre viitor ce îmbină, într-adevăr, toate elementele ce țin de o tranziție verde, sustenabilitate, ceea ce, desigur, este un beneficiu pentru cetățeni. Dunărea este parte a identității noastre europene, voi urmări acest proiect și vom continua împreună în această direcție", a declarat comisarul european Mariya Gabriel.

După cum a precizat, la rândul său, europarlamentarul Dan Nica, în acest exercițiu bugetar european, ca rezultat al dezbaterilor din Parlamentul European, un pachet de trei miliarde de euro a fost alocat prin "Orizont Europa" unui grup de 13 state, printre care și România, special pentru consolidarea infrastructurii și formarea personalului din cercetare și acoperirea decalajelor în acest domeniu față de alte state mai dezvoltate.

"Este o oportunitate importantă de care universitățile, institutele de cercetare, întreprinderile pot profita pentru a-și finanța activitățile de cercetare care să le mențină în avangarda inovării și dezvoltării noilor tehnologii. Este un semnal de sprijin care vine de la Bruxelles, inclusiv prin prezența doamnei comisar Mariya Gabriel, pentru cercetarea din România", a subliniat europarlamentarul Dan Nica.

"De la nivel local la nivel european, de la lumea universitară la lumea cercetării și a inovării trebuie să vorbim pe o singură voce. Ce trebuie să reținem este că niciodată nu au fost atât de multe fonduri disponibile pentru cercetare și inovare, că este important ca, la nivel regional, centrele de excelență precum cel de la Galați să fie active și, nu în ultimul rând, importantă este și stimularea colaborării la nivelul consorțiilor, care permit un transfer și o dezvoltare mai rapidă a bazei de cunoaștere și tehnologiilor", a concluzionat comisarul european Mariya Gabriel.

Vă reamintim, mai multe dintre instrumentele de finanțare din cadrul "Orizont Europa" și cum pot fi acestea accesate și utilizate puteți afla din interviul pe care comisarul european Mariya Gabriel l-a acordat ziarului "Viața liberă" (VEZI AICI).

Citit 3458 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2022 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.