Gălăţeancă, numărul 1 pe ţară la Matematică şi la Germană

Gălăţeancă, numărul 1 pe ţară la Matematică şi la Germană
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Mara Ioana Zaharia este în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" şi face parte din categoria aceea de elevi geniali. Cu multă muncă, depusă în mod natural, are rezultate de excepţie pe toate planurile. A dovedit că poate fi fruntea şi la ştiinţele exacte, şi la cele de la uman, obţinând, în anul şcolar trecut, locul 1 la nivel naţional atât la Matematică, cât şi la Germană, dar şi calificări în loturile lărgite pentru fazele internaţionale ale ambelor olimpiade.

Mara Ioana Zaharia a primit, în aprilie anul acesta, Premiul I şi Medalia de aur din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), la Olimpiada Naţională de Matematică pentru liceu, care s-a desfăşurat la Piatra Neamţ. Ea a fost evaluată la proba de concurs cu punctaj maxim. Mai mult decât atât, deşi a concurat cot la cot cu elevi mai mari, Mara a reuşit să se califice după baraj şi în lotul lărgit pentru faza internaţională a olimpiadei la această disciplină, ocupând un onorant loc 11, din 58 de elevi prezenți la baraj. Au urmat apoi alte probe de baraj, şi eleva de la CNVA s-a clasat în primii 12 matematicieni pe ţară, fiind selectată şi în lotul restrâns, din care numai şase s-au calificat apoi la fazele internaţionale.

Mara susţine că s-a îndrăgostit de Matematică din clasa a V-a, când a obţinut prima calificare la faza naţională a olimpiadei la această disciplină. Apoi a crescut, ajungând ca în clasa a VIII-a să aibă deja prima selecţie în lotul lărgit pentru internaţionalele de juniori. Pasiunea pentru matematică s-a datorat şi profesorilor ei, Radu Tătaru şi Florin Antohe, care au ajutat-o foarte mult, dar, spune ea, pregătirea pentru nivelul de olimpiadă internaţională înseamnă multă muncă cu creionul în mână. De exemplu, în cursul săptămânii, după ce a terminat de învăţat pentru şcoală, lucrează în jur de patru ore la Matematică. Iar în weekend, chiar şi mai mult.

Nu este singurul rezultat de excepţie obţinut de Mara Ioana Zaharia în acest an. Ea a mai primit Premiul I la proba individuală şi Premiul al II-lea la proba de proiect la Olimpiada Naţională la Limba Germană și s-a calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională.

Deşi nu a ajuns la faza internaţională, pentru rezultatele sale a fost invitată timp de trei săptămâni în Germania, unde s-a simţit minunat. Este un copil de 10 şi la şcoală, fiind printre elevii care au fost admişi la liceu cu medie maximă, atât cea din clasele V-VIII, cât şi cea de la Evaluarea Naţională. Mai mult decât atât, scrie şi la gazeta liceului, pentru a nu se depărta prea mult de latura umanistă a formării sale. Îi place literatura, iar în timpul liber scrie proză scurtă, eseuri şi citeşte foarte mult, chiar şi în limba germană. De asemenea, pictează, în ultima vreme mai rar, dar şi desenul e o pasiune a sa.

Şi-ar fi dorit să devină bursier al Liceului Internaţional de Informatică, dar a pierdut această ocazie din cauza pandemiei. În anul respectiv, când s-a făcut admiterea la clasa a IX-a, nu s-au dat olimpiade. Însă acum îi pare foarte bine că a rămas la CNVA, pentru că se poate dezvolta pe mai multe laturi, inclusiv cea socială, care, crede ea, ar fi fost neglijată la Bucureşti.

Pe viitor îşi doreşte să devină cercetător în Matematică, vis pe care şi-l menţine încă din clasa a VIII-a. Deja s-a documentat în legătură cu facultăţile unde ar putea studia în continuare. Va merge în Franţa, Elveţia, Olanda sau Germania, pentru că aici a găsit Matematică pură, fără statistică sau ştiinţe aplicate în IT.

Citit 8740 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2022 13:25

7 comentarii

 • postat de gheorghe
  Joi, 06 Octombrie 2022 16:26
  154.5.231.***
  Nu pleaca - Europa e in putrefactie iar in Germania va fi mai rau decat va inchipuiti; Romania va ramane oaza de viat unde supravietuiesti desi in statistici "te scot" ca si mort!
  3
  0
  Raportează
 • postat de Contra
  Sâmbătă, 01 Octombrie 2022 15:35
  86.124.202.***
  In Rom nu exista decat matematica si sport???
  2
  1
  Raportează
 • postat de Mihaela
  Sâmbătă, 01 Octombrie 2022 10:17
  5.13.171.***
  E o idee foarte bună cu afisajele mari electronice unde ar trebui prezentati asemenea tineri valorosi: avem olimpici,avem campioni sportivi, avem tineri talentati, si altii care ies în evidenta prin fapte deosebite.
  0
  5
  Raportează
 • postat de magis
  Miercuri, 28 Septembrie 2022 09:38
  89.121.200.***
  Bravo, bravo, bravo, Mara Ioana!
  1
  16
  Raportează
 • postat de MIHAIL
  Miercuri, 28 Septembrie 2022 09:04
  5.13.166.***
  DUPA absolvirea studiilor superioare,sigur in tara lui Goethe tanara va ramane preferand civilizatia si bunastarea acesteia traiului mediocru de aici!SI FOARTE BINE AR FACE,O SINGURA DATA TRAIM!FELICITARI DOMNISOARA,SUCCES MULT IN CONTINUARE!
  3
  24
  Raportează
 • postat de ion
  Miercuri, 28 Septembrie 2022 08:46
  85.120.166.***
  Felicitări! Postere mari prin oraș cu asemenea elevi! Merită toată aprecierea!
  2
  26
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 27 Septembrie 2022 21:20
  5.13.129.***
  Felicitari! Copiii pasionati de invatatura ar trebui mentionati in fiecare zi!
  2
  51
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.