Cum arata WC-ul unui cimitir cu pretenții de obiectiv turistic european. "Eternitatea", demn de Ruta Culturală a Cimitirelor Europene?
Foto: Anca Melinte

Cum arata WC-ul unui cimitir cu pretenții de obiectiv turistic european. "Eternitatea", demn de Ruta Culturală a Cimitirelor Europene?
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

O apă mizerabilă bălteşte în jurul canalizării, acoperind o bună parte din cimentul grupului sanitar şi îi obligă pe cei care vor să ajungă la unul dintre cele două WC-uri turceşti să-şi ude încălţările. Mirosul greu îţi aduce stomacul în gât, iar priveliştea toaletei vechi, degradate şi murdare te face să te întrebi dacă urgenţa fiziologică nu poate aştepta, totuşi, până la WC-ul de la benzinăria de peste drum. Acolo unde angajaţii Cimitirului „Eternitatea” te-au sfătuit să mergi, când i-ai întrebat unde este grupul sanitar. Acestea sunt condiţiile de igienă într-un cimitir pe care Primăria vrea să îl promoveze pe Ruta Culturală a Cimitirelor Europene şi în Asociaţia Cimitirelor Semnificative în Europa.

La începutul săptămânii trecute, un gălăţean a venit la redacţia ziarului „Viaţa liberă” pentru a reclama cât de mizeră este toaleta din Cimitirul „Eternitatea”. „Nu există un WC civilizat în tot cimitirul acela. Sunt mii de oameni care intră zilnic pe poarta lui, iar unii sunt vârstnici, ar putea avea nevoie mai des la toaletă decât cei tineri. Nu există grup sanitar separat pentru femei, pentru bărbaţi. Înăuntru este ceva de nedescris! Faianţă mizerabilă, sifonul spart, chiuveta spartă, uşă care stă într-o parte! Te umpli de apă la picioare! Aşa ceva nu se poate! Ne facem de râs când vine cineva din afara oraşului să vadă mormintele celor dragi. Am trei locuri de veci şi plătesc destul pentru ele. Iarba nu o taie, gunoaiele nu le adună, aleile nu le repară, monumentele nu le păzesc, dar măcar o toaletă decentă să asigure”, ne-a spus revoltat, gălăţeanul.

„Mai bine mergeţi la MOL”

Miercuri după-amiază, am intrat pe poarta Cimitirului "Eternitatea". După ce, câteva minute în şir, ne-am tot învârtit pe lângă clădirea administraţiei, căutând un indicator pentru toaleta unui spaţiu public, aşa cum este cimitirul, i-am întrebat pe doi dintre salariaţii care discutau în apropiere unde se află toaleta.

"Mai bine mergeţi la MOL! E mai bine acolo!", a insistat unul dintre angajaţii cimitirului, referindu-se la grupurile sanitare ale celor două benzinării aflate pe partea opusă a cimitirului, pentru care ar fi trebuit să traversez bulevardul George Coşbuc. Le-am spus că "urgenţa" mea nu poate aştepta şi mi-au arătat unde se află grupul sanitar. Imaginile vorbesc de la sine.

Nu pot transmite şi mirosul şi dezgustul pe care le-am simţit când am traversat balta de apă murdară încercând să mă apropii de buda turcească, pentru a putea face fotografii. Nu vă pot spune dacă uşile se puteau închide pentru că m-am ferit să ating vreo suprafaţă. Am ieşit urgent şi mi-am adus aminte de hotărârile şi discuţiile din Consiliul Local cu privire la Cimitirul "Eternitatea".

Promovare în mass-media din toată Europa

Pentru a promova Cimitirul „Eternitatea”, în urmă cu un an, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 402, a fost aprobată aderarea municipiului Galați la Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa și la Ruta Culturală a Cimitirelor Europene, cu plata unor cotizaţii anuale în euro. Mai exact, plata, de la bugetul local, a cotizației de 700 de euro în anul aderării și a cotizației anuale de 500 de euro începând cu al doilea an de la aderare, la Asociaţia constituită din nouă oraşe: Bergen, Bologna, Copenhaga, Geneva, Köln, Ljubljana, Stockholm, Torino şi Barcelona. Iar pentru Ruta Culturală, plata unei cotizații de 400 de euro în anul aderării și a unei cotizații anuale de 150 de euro începând cu al doilea an de la aderare.

Aceste demersuri au ca obiectiv promovarea Cimitirului ”Eternitatea” „ca parte fundamentală a patrimoniului umanităţii, precum şi sensibilizarea europenilor cu privire la importanța cimitirelor din punct de vedere identitar, cultural, artistic şi religios, oferind consultanţă şi idei de proiecte ce ar putea fi derulate cu finanţare europeană pentru restaurarea şi întreţinerea cimitirelor, pentru cercetare, aplicarea de noi tehnologii sau promovarea cimitirelor ca parte a moştenirii culturale”, susținea Primăria, în documentația proiectului.

Şi arăta că, în Cimitirul ”Eternitatea”, ”și-au găsit odihna veșnică foste personalități de toate naționalitățile, nu doar români, și religiile, obiectivele importante fiind: «Monumentul Eroilor», «Biserica Adormirea Maicii Domnului», «Cimitirul Rusesc», «Cimitirul German» și mausoleele (cel mai vechi fiind construit în 1877)”.

Avantajele aderării sunt, în viziunea administrației locale: promovarea cimitirului în mass-media din toată Europa, permisiunea de a deveni membru al Traseului European al Cimitirelor, posibilitatea de a participa la proiecte, participarea la conferințe și seminarii, dar și șansa de a participa la diferite proiecte finanțate de Comisia Europeană, împreună cu alți membri ai rețelei.

Traseu cultural în Cimitirul ”Eternitatea”

Nu doar Primăria crede în potenţialul turistic al Cimitirului „Eternitatea”, ci şi consilierii PACT pentru Galaţi. Aceştia au iniţiat, la finele anului trecut, un proiect de hotărâre privind marcarea și semnalizarea unui traseu turistic cultural de interes public național în Cimitirul „Eternitatea” Galați. În luna mai a acestui an, proiectul a primit aviz negativ în raportul de specialitate întocmit de Primărie.

Acuzând că proiectul a fost blocat în mod nelegal, consilierii PACT au demarat o acţiune în justiţie. Iată cum susţin proiectul de hotărâre: „Puțină lume știe faptul că personalități care au schimbat cursul istoriei europene sunt înmormântate la Cimitirul «Eternitatea» din Galați, martore fiind monumente istorice reprezentative. Macsai Anton, Charles Cunningham, August Dall Orso, Ferdinando și Vincenzo Fanciotti sunt doar câțiva dintre ei, alături de eroi ai războaielor mondiale și ai Revoluției din 1989. În prezent, aceste câteva monumente funerare ale unor personalități marcante ale istoriei comunității gălățene zac într-o stare deplorabilă de abandon, acoperite de deșeuri și uitate complet. Aceste monumente, ridicate în memoria unor oameni care au marcat pozitiv istoria Galațiului, trebuie onorate și promovate, atât datorită valorii lor simbolice, cât și arhitecturale”.

Nu contestăm motivele pentru care se doreşte promovarea culturală şi turistică a Cimitirului, dar considerăm că instalarea unei toalete civilizate ar trebui să fie, totuşi, o prioritate…

Ar mai fi de spus că potrivit datelor de pe site-ul Gospodărire Urbană SRL Galaţi, Cimitirul “Eternitatea” a fost dat în folosinţă în anul 1880, iar clopotnița a fost construită în anul 1941, având pereţi de cărămidă cu o înălţime de 3,76 m. Clădirea administraţiei cimitirului este amplasată pe un platou dalat în suprafaţă de 127,03 mp (unde este inclusă și suprafaţa trotuarului din fața clădirii administraţiei).

Citit 7976 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.